Teknoloji ilerledikçe güvenlik de daima en yüksek önceliğe sahip olacak
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) destekleriyle Blackbox Security ekibi, Prisma CSI ve Siber Kulüpler Birliği tarafından düzenlenen, yaklaşık 2000 gencin katıldığı siber güvenlik konferansı ‘Hacktrick 2022’, BTK Konferans Salonu’nda 27-29 Mayıs tarihinde gerçekleştirildi. Siber güvenlik uzmanlarının ‘paralı siber asker’ olarak yer aldığı siber savaşlar döneminin başladığına dikkat çeken Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, şirketlerin, kamu kurumlarının, ülkelerin siber güvenlik uzmanına olan ihtiyacının gün geçtikçe arttığını açıkladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, ‘Hacktrick Siber Güvenlik Konferansı’nın kapanış toplantısında gençlerle buluştu. Sayan, siber güvenlik, siber dünya, siber uzay gibi ifadelerin son zamanlarda çok sık dile getirildiğine dikkat çekerek siber saldırıların en güçlü olunması gereken mücadele alanlarına dönüştüğünü kaydetti. “Siber uzay bir deniz, biz de o denizin içindeki balıklar gibiyiz” ifadesini kullanan Sayan, bu muğlaklığın güvenlik kavramlarını da yakından etkilediğini söyledi. Sayan, siber saldırganları bulmayı samanlıkta iğne aramaya benzeterek “Saldırının failinin bir devlet mi, yoksa bir örgüt mü olduğunu bulmak epey zorlu mesele. Çünkü ne yazık ki bazı devletler, siber uzayın belirsizliğini ya da sahipsizliğini kendi çıkarları için kullanabiliyor. Burada devreye güçlü bir siber istihbarat ağı giriyor. Biliyorsunuz ki siber istihbaratın en temel özelliği, siber güvenlik tehditlerine yanıt verebilmek amacıyla çeşitli siber araçlarla bilgi toplamak” dedi.
NFT’ler siber saldırganların iştahını kabartıyor
Hedeflerinin internetin getirdiği risklerin, tüm paydaşları içeren bütüncül yaklaşımla yönetilerek, siber olaylara karşı hazırlıklı olunması ve bu olaylardan en az zararla çıkılarak sürekliliğin temini olduğunu vurgulayan Sayan, siber güvenliğin sağlanması için tüm paydaşların gerekli eğitim ve deneyimi kazanmaları için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Sayan,”Bugün siber saldırıya en çok maruz kalan alanlar, yakın zamanda adını sıklıkla duymaya başladığımız metaverse evreni, NFT dünyası, uzaydaki nesneler ve kripto para birimleri oluyor” ifadesini kullanarak “Özellikle metaverse evreniyle doğrudan bağlantılı olacak NFT’ler, siber saldırganların adeta iştahını kabartıyor. Geçtiğimiz aylarda ‘hacker’lerin, kötü niyetli NFT oluşturarak hediye ettiklerini ve böylece kullanıcıların cüzdanlarına erişebildiklerine şahit olduk” açıklamasını yaptı. Uydulardaki güvenlik açıklarının giderek daha fazla ortaya çıkmasıyla bu yıl uzay teknolojisinin altyapısına ve iletişimine yönelik siber saldırılara da şahit olunabileceğini vurgulayan Sayan, “Para tamamen yazılım haline geldiğinde, bitcoin ve alt coinleri çalan ve manipüle eden bilgisayar korsanlarının sayıları ve yöntemleri de mutlaka değişecek. Yani teknoloji ilerledikçe, güvenlik de daima en yüksek önceliğe sahip olacak. Metaverse, NFT, uzay, kripto para, belki de yarının gençlerinin yaşam tarzlarının ayrılmaz birer parçası olurken riskleri de beraberinde getirecek” değerlendirmesini yaptı. Siber güvenlik uzmanlarının ‘paralı siber asker’ olarak yer aldığı siber savaşlar döneminin başladığına dikkat çeken Sayan, şirketlerin, kamu kurumlarının, ülkelerin siber güvenlik uzmanına olan ihtiyacının gün geçtikçe arttığını açıkladı. Bakanlık olarak siber güvenlik çalışmalarını yürütürken katma değer oluşturacak nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinin her zaman öncelikleri arasında yer aldığını söyleyen Sayan, ‘Ülkemizin güvenliğinin sağlanmasında ben de varım’ diyen herkesi bekliyoruz” mesajını verdi.
BTK toplumun her kesiminin siber güvenlik farkındalığının artması için çalışıyor
Konferansın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren, bir yandan artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, blok zinciri, makine öğrenmesi, yapay zekâ, büyük veri gibi teknolojik gelişmeleri yaşarken diğer yandan bir sonraki aşamada önümüzdeki yılları hangi teknolojilerin şekillendireceğini konuştuklarını söyledi. Evren, siber güvenliğin sadece teknik bir konu olmaktan öte, ulusal ve uluslararası güvenlik stratejilerinde yerini aldığını; kara, hava, deniz ve uzaydan sonra 5’inci operasyonel ortam olarak değerlendirildiğini söyledi. Siber olaylara yönelik hızlı tespit ve erken müdahale imkânlarının geliştirilmesi amacıyla teknolojik tedbirlere yönelik projeler yürüttüklerini dile getiren Evren, kritik altyapıların korunmasına yönelik olarak da düzenleme, denetleme, izleme, zafiyet tarama çalışmalarını düzenli olarak gerçekleştirmeye devam ettiklerinin altını çizdi. BTK Başkan Yardımcısı Mustafa Küçükali, siber güvenlikte en önemli hususlardan birinin insan kaynağı olduğunu vurgulayarak “Yerli ve milli ürünler ancak yerli ve milli insan kaynağımız ile üretilebilir. Bu kapsamda BTK toplumun her kesiminin siber güvenlik farkındalığının artması, özellikle de bu alana ilgi duyan gençlerimizin yeteneklerinin geliştirilmesi ve profesyonelleşmesi yolunda önemli çalışmalar gerçekleştirmekte” şeklinde konuştu. BTK İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı Mustafa Ermiş de BTK Akademi’nin, bilimsel, teknolojik ve sürekli kendini yenileyen eğitim anlayışıyla yaş, unvan, eğitim seviyesi fark etmeksizin, internetin olduğu her yerde hizmet verdiğinin altını çizdi. Eğitim portalının bugün itibarıyla kayıtlı 900 bin kullanıcısı bulunduğunu belirten Ermiş, BTK Akademide 8 ana kategoride, 194 konu başlığında 100 bin dakikanın üzerinde çevrim içi eğitimin sunulduğunu kaydetti. Ermiş, etkinlik kapsamında siber güvenlik başta olmak üzere birçok alanda, yüz yüze eğitimler, atölyeler ve yarışmalar gerçekleştirileceğini söyleyerek “Sizleri bu organizasyonlarda gerek eğitmen gerekse bizlere destek olmak üzere BTK Akademi gönüllüsü olmaya davet ediyorum.” çağrısında bulundu. Ankara Üniversitesi ev sahipliğinde 2014 yılında ‘Üniversiteler Arası Siber Güvenlik Zirvesi’ sloganıyla başlayan ‘Hacktrick Siber Güvenlik Konferansı’, özel sektörün, devlet kurumlarının ve üniversitelerin siber güvenlik çerçevesinde buluşmasını sağlıyor.