Teknoloji müzeye girdi
50 müze ve ören yerinin teknolojik altyapısı kapsamlı bir çalışmayla tamamlandı. _x000D_
Kültür Bakanlığı’na bağlı elli büyük müze ve ören yerinin teknolojik altyapısı TURSAB-MTM Bilişim İş Ortaklığı çalışmasıyla tamamlandı.
Altı yıl sürecek projeyle devletin müzelerden aldığı gelirin artırılması planlanıyor. Projeyle müzelerde yeni nesil gişe satış altyapıları ve IP kameralar yer alacak ve reklam gösterim ağı kurulacak. Mart ayı sonunda 52 noktada bu teknolojilerin devreye alındığını belirten TURSAB-MTM Bilişim İş Ortaklığı Teknoloji Direktörü Hakan Büyükbayrak, “Geçen yıl Eylül ayında açılan ihaleye dört grup kaldı ve sonuçta bizim ortaklığımız ihaleyi kazandı. Proje altı yıl süreceği için biz ihale aşamasında altı yıl boyunca ne yapacağımız göstererek hazırlandık. Geldiğimiz noktada 48 ören yeri ve müzenin 52 satış noktasının daha modern satış ve biletleme altyapılarına sahip olmasından IP kameralarla kontrol edilmesine kadar teknolojileri hayata geçirdik” dedi.
Sistemin internet erişimine sahip olduğunun altını çizen Büyükbayrak, “İstanbul’un en büyük müzeleri, Ege bölgesinde Truva, Asos, Efes, Knidos, Antalya, Gaziantep’e kadar birçok alandaki müzelerin bu projeye dâhil olduğunu söyleyebilirim. Bu noktaların internet erişimleri de ülkemizin altyapı koşullarına göre ADSL ya da 3G teknolojileriyle internet erişimine açıldı. Örneğin Knidos’ta ADSL hattı olmadığı için bağlantı için 3G tercih ettik. Bir başka örnek de Sediradası’nda yaşadık. Burada elektrik yoktu, kamunun desteğiyle adaya önce elektrik geldi, sonrasında da biz projemizi bitirdik” şeklinde konuştu.
7/24 güvenlik
Kurulan sistemin her gün ve 24 saat boyunca kayıt aldığını belirten Hakan Büyükbayrak, “Ankara’daki merkez, sistemdeki 210 civarındaki IP kamera tarafından kaydedilen görüntüleri anlık takip edebiliyor. Ayrıca alınan kayıtlar doksan gün boyunca sistemde tutuluyor, bu da geriye dönük olası olaylar için araştırma yapabilmeyi kolaylaştırıyor. Bunun dışında proje dâhilinde gişelerde çalışanlar için kart baskı sistemler, müze ziyaretçileri için müze kartların hazırlanıp basılması gibi işler de projeye dâhil konular” şeklinde görüş belirtti.
Projenin hazırlık aşamasında ciddi bir araştırma süreci geçirdiklerini belirten Hakan Büyükbayrak, sözlerini şöyle bitirdi:
“Proje hazırlık safhasında tüm kurumun ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir yazılım altyapısı arayışına girdik. Bu altyapının kurulum sırasında hiç sorunsuz ve kolay bir sürece sahip bir yazılım olması gerekiyordu. Bunun da bir ERP yazılımıyla gerçekleşebileceğini anladık ve yolumuz IFS Türkiye ile kesişti. Aslında böyle bir altyapıda ERP yazılımı kullanmak riskli olabilirdi. Ancak doğru bir seçim yaptığımızı hem sorunsuz hem de kolay kurulumlar gerçekleştirdiğimizde görmüş olduk.”
Reklam ekranları da olacak
Proje çerçevesinde 200 civarındaki turnikenin olduğu bölgelerde reklam mecrası olarak kullanılmak üzere çeşitli ekran kurulumları da yapılmış. Proje dâhilindeki 130 kadar alanda toplam 22 inçlik ekranlar üzerinden reklam gösterimi yapılacak. Ayrıca Kültür Bakanlığı’na ait 9 adet 6 metrelik ekranda da yine reklam ve müze tanıtımları yayınlanacak.