‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’nden ‘Mobilite Çağrısı’
Türkiye açısından stratejik öneme sahip ürünlerin yerli ve milli imkânlarla üretilmesini amaçlayan ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda yeni bir hamle açıklandı. Programın ilk çağrısı olan ‘Makine’nin ardından ‘Mobilite Çağrısı’ da başvuruya açıldı. Yeni çağrıyı duyuran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu çağrı ile orta-yüksek ve yüksek teknolojili 152 ürün ve 5 başlık altında toplam 40 yenilikçi teknolojinin üretimini destekleyeceklerini kaydetti.
‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ ve ‘On Birinci Kalkınma Planı’ hedefleri doğrultusunda ‘Mobilite Araç ve Teknolojileri Strateji Yol Haritası’ çalışmasını yürüttüklerini belirten Bakan Varank, ‘Mobilite Çağrısı’nı da bu kapsamda ele aldıklarını vurguladı. Bakan Varank, ‘Mobilite Araç ve Teknolojileri Strateji Yol Haritası’nı yakın zamanda yayımlayacaklarının altını çizerek “Üretiminin yüzde 85’ini Avrupa’ya ihraç eden mobilite sektörümüzün, yeşil mutabakat sonrasında AB’nin sanayi, dijitalleşme ve çevreye yönelik politikalarından kaynaklı yükümlülüklerini karşılayacak şekilde ihracat oranını artırması ana hedefimizdir” dedi. Mobilite sektörünün 2023 yılına kadar ihracattaki payının yüzde 20’ye ulaşmasını, 2030’a kadar yerlilik oranını da yüzde 75’e çıkarmayı amaçladıklarını vurgulayan Bakan Varank, ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Mobilite Çağrısı’ bu hedeflerimize ulaşmada önemli bir kaldıraç etkisi oluşturacak. Bu hedeflere katkısı olabilecek projeler bu çağrı ile desteklenebilecek” değerlendirmesini yaptı.
Desteklenecek yenilikçi teknolojiler dünya ticaretindeki payını hızla artıracak
Varank, çağrı kapsamında kod bazında desteklenmesi öngörülen 152 ürünün, 2015-2019 döneminde 9,3 milyar dolarlık cari açığın kaynağı olan ürünler olduğuna dikkat çekerek “Ayrıca burada desteklenecek yenilikçi teknolojiler, önümüzdeki dönemde mobilite alanındaki paradigma değişiminin etkisiyle dünya ticaretindeki payını hızla artırması beklenen teknolojilerden oluşuyor” açıklamasında bulundu. Yeni çağrı ile bu alanda orta-yüksek ve yüksek teknolojili 152 ürüne ve 5 başlık altında 40 yenilikçi teknoloje dönük yatırımları destekleyeceklerini anlatan Varank, “Hamle Programı ile yatırımların çok daha hızlı, esnek ve etkin bir şekilde desteklenmesi mümkün hale geldi” ifadesini kullandı.
Son başvuru: 8 Haziran
Çağrıdaki ürün ve teknolojilerin üretimine yönelik olarak verilecek TÜBİTAK ve KOSGEB proje destekleriyle yatırım teşvik belgesi kapsamındaki destekler, tek pencere mekanizmasıyla bir arada tanımlanabiliyor. Hamle Programı ile desteklenmesine karar verilen yatırımlar, stratejik yatırım teşviklerinden faydalanabiliyor. Ayrıca 50 milyon TL üzerinde sabit yatırım öngörülen projeler için proje bazlı teşvik sistemi devreye girebiliyor. Hamle Programı; bir ürünün Ar-Ge, Ür-Ge, ticarileşme, seri üretim ve işletme dönemi süreçlerini kapsayacak şekilde uçtan uca tüm aşamalarının desteklenebilmesine imkân tanıyor. Tamamen elektronik ortamda yürütülecek başvurular, hamle.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirebilecek. Son başvuru tarihi, 8 Haziran 2021 olacak.
‘Yeni Nesil İleri Kablosuz ve Mobil Teknolojiler’e destek
‘Mobilite Çağrısı’ ile destek kapsamında yer alan 5 yenilikçi teknoloji üst başlığı şöyle:
1) Otonom veya Yarı-Otonom Konsept Araçlar
2) Sürücü Destek ve Güvenlik Teknolojileri
3) İleri Malzeme Teknolojileri
4) Batarya ve Enerji Yönetim Teknolojileri
5) Yeni Nesil İleri Kablosuz ve Mobil Teknolojiler