Teknoloji Ödülleri sahiplerini buldu
TTGV, TÜBİTAK ve TÜSİAD işbirliği ile bu yıl 12'ncisi düzenlenen Teknoloji Ödülleri için 23 ilden 36 finalist yarıştı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD), Türkiye’nin teknoloji geliştiren ülkeler arasında yer almasının sağlanması ve yenilikçi ürünlerin geliştirilmesinin teşvik edilmesi amacıyla düzenlediği 12. Teknoloji Ödülleri sahiplerini buldu. KOBİ'lerden büyük ölçekli firmalara kadar, 23 ilden 170 başvuruyla rekora ulaşan, 36 finalistin yarıştığı 12. Teknoloji Ödülleri töreni, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin'in katılımı ile gerçekleşti.
Açılış konuşmasını XII. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay’ın gerçekleştirdiği dev organizasyonda Wesley Clover Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sir Terry Matthews, “Dijital Dünyada Başarılı Olmanın Yolu”nu anlattı.
İlki 1998’de gerçekleştirilen Teknoloji Ödülleri'ne 35 müracaat varken, bu yıl sayının 170'e çıktığını belirten C. Müjdat Altay, “Türkiye’de teknolojinin gelişimini gösteren bu büyük artış bizi yüreklendiriyor, geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor. Genç ve dinamik nüfusumuzla ve bilhassa son 10 yılda Ar-Ge’yi odağına alan hükümetlerimizin, teşvik politikalarıyla çok yol aldık. Bu nedenle de daha hızlanmak istiyoruz” dedi. Konuşmasında Türkiye’nin teknoloji ithalat ve ihracat rakamlarına da değinen Altay, şöyle konuştu:
“Yüksek teknoloji ürünlerde ithalatımız, ihracatımızın maalesef 5 buçuk katı. Orta yüksek teknoloji ürünlerinde de ithalatımız, ihracatımızın 2 katı. Türkiye olarak teknolojiyi üretmiyor, maalesef tüketiyoruz. Artık tükettiğimizden daha fazla üretmeliyiz.”
Gençler doğru yönlendirilmeli
Sir Terence Matthews, Wesley Clover International firmasının kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Terry Matthews ise katılımcılarla “Dijital Dünyada Başarılı Olmanın Yolu”nu paylaştı. 4 bin dolar borç alarak çıktığı girişimcilik yolculuğunda 1972’den bu yana üçü 1 milyar doların üzerinde ciroya sahip, toplam 100’ün üzerinde firma kurduğunu belirten Matthews, “Başarıda tek önemli nokta devamlılık ve asla vazgeçmemek. En büyük hammaddem ise genç insanlardı. Teknoloji şirketlerinde başarıya ulaşmak için birinci kural eğitimli gençlerle çalışmak. Onlara maaş değil, firma ortaklığı verdiğinizde haftanın 7 günü çalışabiliyorlar. Ve diğer bir önemli konu ise müşterileri dinlemek, onlara bir şey satmak yerine isteklerini hayata geçirmek. Şu an Türkiye’de 7 start-up firması ile çalışıyorum. Bazı firmalar 2 yaşına geldi. Türkiye muazzam gençlere sahip. Teknoloji dönüşümünün başlangıcındayız. Tarımda, otomotivde, hayvancılıkta teknolojinin kullanımı ile önemli projeler hayata geçirilebilir, yeni başarı hikâyeleri yaratılabilir. Yetenekli gençlerimize nasıl çalışabileceklerini, nasıl başarılı olabileceklerini doğru aktarabilirsek, Türkiye başarıyı yakalayabilir” dedi.
Teknolojinin hayatın farklı alanlarında ve iş dünyasında yarattığı değişimin katılımcılarla paylaşıldığı “İnsan Odaklı Teknolojiler” panelinde TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın, 2004 yılından bugüne 12 bin köyün ziyaret edilerek hayata geçirilen “Çiftçi Kulübü” projesini anlattı. Tülin Akın Türkiye genelindeki 1,4 milyon çiftçiye cep telefonu üzerinden ulaştıklarına değinerek, “Masaüstü ve mobil ortamda hayata geçirdiğimiz proje sayesinde Türkiye genelindeki çiftçilerimize hal-borsa fiyatı, tarımsal bilgilendirmeler, hibeler gibi bilgileri aktarıyoruz. Akıllı Köy projemizde ise teknolojinin tarımsal ve bilişim teknolojilerini tabana yaymayı istiyoruz. Tarla üzerinde toprak yapısından, gübrelenmeye, sulama sisteminden çiftlikteki ineklerin takibine kadar tüm detaylar teknoloji ile takip edilir hale geldi. Çiftçilerimiz bu yapıya alıştığında projeyi Türkiye genelindeki diğer çiftçilerimize aktarmak için Akıllı Köyümüzde ağırlayacağız” açıklamasını yaptı.
Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın oturum başkanlığını yaptığı “İnsan Odaklı Teknolojiler” panelinde InfoDif Kurucu Ortağı Kerem Çalışkan ise milli projelerin yurtdışına açılması gerektiğini söyledi.
Toplantıda TÜBİTAK ve TTGV desteği ile önemli bir başarı hikayesi yakalayan E-Nocta’nın 17 yıllık gelişim sürecini aktaran Enocta Grup CEO'su Ahmet Hançer, “Ülke olarak teknolojiyi iyi kullanıyoruz. Bizim sektörümüzde olduğu gibi teknoloji birçok sektörü çok hızlı geliştirdi. Bunu başka ülkelere sunabilmeliyiz. E-Nocta olarak önemli bir başarıya imza attık. Artık çalışanlar İstanbul trafiğinde, iş öncesi ya da sonrasında bir şeyler öğrenebilmek için bizi tercih ediyor. Sosyal mecraların da hayatımıza katılmasıyla E-Learning süreçleri daha da hızlandı” açıklamasını yaptı.
Siemens Satış Direktörü Hakan Mavruk ise bugün bit ortamında gerçekleşen tasarımların atom ortamında üretime geçtiğini, Türkiye’nin başta Çin olmak üzere dünya ile yarışabilmesi ve Endüstri 4.0’a yer güçlü olarak yer alabilmesi için eğitimle birlikte dönüşmek zorunda olduğuna dikkat çekti.
“Hayal Ortağı” projesi ile Türkiye ve yurtdışında birçok ödüle layık görülen Young Guru Academy Proje Danışmanı, YGA Mezunu Duygu Kayaman, proje ile birlikte artık binlerce görme engellinin kitap okuyup, AVM’lerde rahatça dolaşabildiğini hatta metinleme özelliği sayesinde sinema seyredebildiklerini belirtti.
Ödül alan projeler
Mikro Ölçekli Firma Süreç Kategorisi:SBS Bilimsel Çözümler: Propolisin Duyusal Biyolojik ve Kimyasal Özelliklerine göre sınıflandırılması çalışması.
Mikro Ölçekli Firma Ürün Kategorisi:Nanobiomed Eğitim-Bilişim: Prextrolin başlıklı çalışması.
Küçük Ölçekli Firma Ürün Kategorisi:Vaksis Ar-ge: Güneş Işığından Elektrik Enerjisine: GünEr çalışması.
Orta Ölçekli Firma Süreç Kategorisi:İnfoline Bilgi Teknolojileri: Tarımsal işletmeler Birlikler Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi çalışması.
Orta Ölçekli Firma Ürün Kategorisi:VSY Biyoteknoloji ve İlaç San.: Multifokal Göz içi Lensi çalışması.
Büyük Ölçekli Firma Süreç Kategorisi:Aselsan: Hasar Eşiği yüksek Optik sistemler çalışması.
Büyük Ölçekli Firma Ürün Kategorisi:İLKO Ar-Ge Merkezi: Kontrollü ve Hemen Salım Sağlayan Morfin Sülfat Film Tablet Formülasyon Geliştirilmesi çalışması.
Büyük Ölçekli Firma Ürün Kategorisinde Jüri Özel Ödülü:Heksagon Mühendislik ile Karsan Otomotiv: Karsan Jest Yenilikçi Minibüs Platformu çalışması.
Büyük Ödül:Ford Otomotiv: Yeni Nesil Ecotorq EU6 Moto Ailesi çalışması.