Teknoloji sektöründe hareketlilik bitmiyor
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, ‘Küresel Teknoloji Sektörü Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2016 Raporu’ sonuçlarını açıkladı. Buna göre; teknoloji sektöründe toplam işlem değeri 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2 artarak 466,6 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Raporda; küresel teknoloji sektöründe geçtiğimiz yıl görülen birleşme ve satın alma faaliyetlerinde bulut bilişim, mobil teknolojiler, sosyal medya iletişimi ve büyük veri analizi gibi dijital dönüşüm faktörlerinin itici güç olduğu üzerinde de duruluyor. Yıllık toplam işlem değerinin bir önceki yıla göre yükseliş göstermesine karşın, 4. çeyrek dönemde işlem değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 düşüşle 117,2 milyar dolar oldu. Bununla birlikte, 2016’da toplam 3 bin 796 işlem gerçekleştirilen teknoloji sektöründe işlem hacmi yüzde 5 gerilerken, 4. çeyrek dönemde işlem hacmi yüzde 7 düşüş ile 844’e indi. IoT alanında işlem hacmi 2016 yılında yüzde 30 yükseliş gösterdi ve toplam 221 işlem gerçekleştirildi. İşlem değeri ise 3 kat artarak 103,4 milyar dolara ulaştı. Teknoloji sektöründe sınır ötesi gerçekleştirilen birleşme ve satın alma işlemlerinin değeri de 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 63 yükselerek 208,2 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı.
Bir gerileme beklenmiyor
Rapor sonuçlarını değerlendiren EY Türkiye Denetim Hizmetleri Şirket Ortağı, Telekom, Teknoloji ve Medya Sektörü Lideri Sinem Arı Öz şunları söyledi:
“Küresel teknoloji sektörü birleşme ve satın alma işlemleri hacminde yılın ikinci yarısında yaşanan yavaşlama, teknoloji şirketlerinin yükseliş sonrası yatay seyre geçtiğine işaret ediyor. Dijital dönüşümün halen emekleme safhasında olması ve IoT işlemlerinde olağanüstü artış dikkate alındığında; işlem hacminde görülen düşüşün birleşme ve satın alma faaliyetlerinde uzun vadeli bir gerilemeye dönüşeceğini öngörmüyoruz. Bulut bilişim, mobil teknolojiler, sosyal medya iletişimi ve büyük veri analizi gibi dijital dönüşüm faktörleri, teknoloji sektörü birleşme ve satın alma işlemlerinin rekor seviyeye ulaşmasında itici güç oldu. Bu alanlardaki hareketliliğin devamını bekliyoruz. Ancak şirketler de kendilerini yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi yeni dönüşümlere hazırlamalılar.”