Teknoloji şirketleri hız ile maliyet arasında sıkışıyor
DHL'in raporuna göre tüketici taleplerinin hızlı değiştiği sektörde inovasyonun önemi artıyor.Dünyanın önde gelen lojistik şirketlerinden DHL, hizmet sunduğu sektörleri yakından incelediği özel bir çalışma başlattı. Sektör Haftaları (Sector Week) ismini verdiği çalışma kapsamında her hafta farklı bir sektörü mercek altına alan DHL, 14-19 Kasım haftasında teknoloji sektörünü inceledi.
DHL’in raporuna göre tüketici taleplerinin hızlı değiştiği sektörde inovasyonun önemi artıyor. Rekabetin şiddeti her geçen gün yükselirken başarıyı belirleyen en önemli etkenler ise hız ve maliyet kontrolü. Rapora göre teknoloji şirketleri son yıllarda bir ikilem içinde. Daha düşük maliyet arayışı şirketleri Çin’in batısından Uzakdoğu’nun güneyine doğru iteklese de, yakıt fiyatlarındaki artış kadar deprem ve benzeri felaketlerin de ulaşımı olumsuz etkilemesi üretim merkezlerini son tüketiciye yakın yerlere kaydırma yönünde bir baskı oluşturuyor. Üretim merkezlerini son tüketiciye yakın yerlere taşıma düşüncesinin ardında tüketici coğrafyasında yaşanan değişim de var. Asya, Latin Amerika, Ortadoğu ve Afrika’nın gelişmekte olan pazarları tüketimin merkez üssü olmaya başlıyor. Bu gelişmelerden dolayı bazı şirketler üretimlerini tekrar dünyanın diğer ucuna, tüketicilerine daha yakın olacak Avrupa veya Kuzey Amerika bölgelerine çekmeyi planlıyor. Üretim merkezlerini maliyet avantajlarının daha fazla olduğu okyanus ötesi bölgelerde tutmayı tercih eden diğer bazı şirketler ise risklerini daha fazla yaymayı ve son tüketiciye yakın bölgelerde stoklarını eskiye göre daha fazla tutmayı düşünüyor.
Laptop üretimi Asya Pasifik’ten başka bölgelere kayabilir
Teknoloji haftasının ilk gününde PC, dizüstü bilgisayar ve elektronik üretim sektörünün, bulut bilişim ve satın almalardan nasıl etkilendiği incelendi. Bu alanda üretiminin yoğunlaştığı Çin’de, tesislerin ülkenin batısına doğru kayması ihtimali üzerinde duruldu.
Mobil cihaz
kullanımında Afrika önemli bir potansiyel vaat ediyor
Mobil cihazlar ve ağların ele alındığı ikinci günkü yazılarda, 500 milyondan fazla aboneye sahip Afrika’da cep telefonu kullanımının giderek arttığı ve bu rakamın 2015 yılında (yaklaşık 250 milyonu genişbantta olmak üzere) 850 milyona ulaşmasının beklendiği belirtildi.
BT altyapısına yapılan yatırımlar hız kesmedi
Üçüncü günde görüntüleme cihazları, yazıcılar ve kurumsal bilişim (enterprise computing) alt sektörlerine yer verildi. Bu alt sektörler için ABD ve Avrupa’da tüketim yavaşlasa da kurumsal müşterilerin BT ve veri yönetimi sistemlerini yeniledikleri ve bu alanlarda altyapı yatırımlarını hızlandırdıkları belirtildi.
Tüketici elektroniği sektöründe verimli tedarik zinciri yönetiminin önemi kavranıyor
Dördüncü günkü başlık tüketici elektronikleri idi. Düşük maliyetli üretimin öncelikli hedef olduğu alt sektörde, tedarik zincirinin verimli kullanılmasının öneminin giderek anlaşılmaya başlandığı vurgulandı. Bu bölümde bir alt başlık olarak Temmuz 2010 itibariyle Amazon’un e-kitap satışlarının basılı kitap satışlarını geçiş hikayesi anlatıldı.
Yarı iletken pazarında ertelenmiş KDV ödemeleri nakit akışını belirliyor
Neredeyse tüm elektronik cihazların ve tüketici eşyalarının ayrılmaz parçası olan yarı iletkenlerin ele alındığı beşinci günde ertelenmiş KDV ödemeleriyle ilgili çözümlerin sektörün nakit akışını optimize etmede halen önemli olduğuna dikkat çekildi. Bulut bilişim sektörüyle ilgili öngörülere de yer verilen bu bölümde 2015 yılına kadar kamu ve özel sektörde kullanılacak suunucular yoluyla elde edilecek küresel gelirin 9,4 milyar dolara çıkabileceği belirtildi.
Doğru tedarik zinciri stratejisi, teknoloji sektöründe rekabet gücünü belirliyor
Çeşitli sektörlerde uzmanlaşarak, o sektörlerin ihtiyaçlarını ve süreçlerini analiz etme stratejisiyle hareket eden DHL Supply Chain’in özel çözümler sunduğu ve uzmanlaştığı alanlardan biri de teknoloji lojistiği. Hız ve maliyetin rekabet gücü üzerinde doğrudan etkisi olduğu teknoloji sektöründe, ürünlerin özelliklerinden dolayı farklı ekipmanlar ve farklı depolama tarzları gerekiyor. Teknoloji lojistiğinde uzmanlaşan DHL dünya üzerinde 750 noktaya yılda 30 milyon adet ürün taşıyor ve Türkiye’de; Samsung, Panasonic, LG, HP, Nokia, Intel ve Oracle gibi markalarla çalışıyor. DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Hakan Kırımlı “Klimalardan, LCD TV’lere, dokunmatik ekranlı telefonlardan bilgisayarlara ve beyaz eşyaya kadar çok geniş bir ürün portföyü için tedarik zinciri hizmetleri sunuyoruz. En temel lojistik hizmetlerine ek olarak müşterilerimize katma değer yaratan birçok hizmeti de sağlıyoruz. Örnek olarak cep telefonlarında yazılım güncelleme, yedek parça lojistiği gibi hizmetleri sayabiliriz. Müşterimize daha iyi nasıl hizmet verebiliriz ve müşterimizin üstünden mümkün olduğunca daha fazla işi nasıl alırız üstüne sürekli düşünüyoruz. Onlar için kritik olan hizmetleri üstleniyoruz. İade ürün kontrolü, teknik servis hizmetleri bunlardan sadece ikisi. Bu hizmetleri kendi ekibimizle sağlıyoruz” diyor. Anadolu’da da teknoloji lojistiği hizmetini verecek altyapıları olduğunu dile getiren Kırımlı, bu alanda her sene yüzde 20 büyümeyi öngördüklerini belirtti.