Teknoloji ucuzladıkça RFID yaygınlaşacak
OT/VT alanında uzun süredir konuşulan ve gelişmelerin ilgiyle izlendiği alanlardan biri de RFID. Vaat ettikleri büyük olmasına karşın RFID, henüz yeterli olgunluğa gelmiş değil. Pahalı bir teknoloji olması yaygınlaşmanın önünde duran temel faktörlerden biri. Öte yandan RFID’nin barkod uygulamasına alternatif olarak görülmemesi gerekiyor.
RFID çözümlerinin sunduğu avantajlara işaret eden Bilkur Proje Müdürü Ufuk Çetin Keçeci, buna karşın bu teknolojinin maliyet anlamında kolaylıkla tercih edilebilir noktada olmadığını; dolayısıyla yeterince yaygınlaşamadığını kaydetti. “RFID projelerinin zamana yayılması sebebiyle hayata geçmesi ve gerekli faydanın sağlanması gecikmektedir” diyen Keçeci, buna rağmen Bilkur’un RFID teknolojisi için özellikle hastane uygulamaları tarafında yatırımlarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
RFID teknolojisinin uzun zamandır konuşulan ve herkesin çok istediği bir teknoloji olduğunu belirten Boer Genel Müdürü Onur Erduran’a göre bu teknolojinin beklenen hızda gelişmeme sebepleri; RFID’nin yüksek etiket fiyatları, projeyi yapan şirketlerin tasarım hataları ve buna bağlı olarak müşterideki güven kaybı olarak sıralanıyor. Bu güven kaybı RFID projeleriyle büyük beklentiye giren şirketler için hayal kırıklığı oluşturuyor. RFID teknolojisi çok iyi analiz edilmeli ve iyi tasarlanmalı. Özellikle okuma alanları çeşitli testlerle denenmeli ve ancak emin olduktan sonra projeye başlanmalı. Burada sadece anteni algılama alanı iyi tasarlamak yetmiyor. Ürünün tipi, doğru etiket, ortamdaki RF yoğunluğu gibi birçok faktör etkilemekte. Bu projeyi yapan şirketlerin iyi bir tasarım sürecini yönetip, ardından projeye geçmeleri gerekiyor. Uzun vadede RFID’nin yavaş bir ivmeyle yayılacağını belirten Erduran, “Burada özellikle etiket fiyatlarının inmesi, perakende sektöründe yaygınlaşma için önemli bir faktör olacaktır” dedi.
Etiket maliyetleri
RFID’nin çok özel uygulamalar dışında henüz kullanılmadığına işaret eden FSS Yazılım Satış ve Proje Yöneticisi Dursun Tosunoğlu, “Özellikle perakende sektöründe palet bazında RFID etiket uygulamasının önümüzdeki yıllarda artacağını düşünüyoruz. Ancak RFID tek başına yeterli olmayacaktır. Yaygınlaştırılması planlanan Gen-2 standardı etiketlerde metal ve insan temasında sinyal kayıpları yaşanmaktadır. Sıvı arkasından okuma zorlukları bulunmaktadır. Bu nedenle RFID ve barkodun birlikte kullanıldığı çözümler başarılı olacaktır” derken Luna Satış Müdürü Levent Öztaş, şunları aktardı: “RFID konusu hızlı bir çıkış ile sanki barkod sistemlerinin yerini alabilecek gibi tanıtıldı. Bunun çok zor olduğunu OT/VT sektöründe faaliyet gösteren birçok meslektaşımız biliyor. Birçok RFID sistemleri kullanılarak projler yapıldı. Fakat RFID etiket üretimiyle kağıt etiket üzerine barkod yazıcıyla etiket basmak hem maliyet olarak hem de pratikte aynı şey değil. Hiçbir zaman bir RFID etiket maliyeti bir kağıt etiket maliyetini yakalayamayacaktır. Fakat yine de RFID teknoloji sayesinde barkod ile mümkün olmayan benzersiz projeler yapılabilir. RFID teknolojisi yaygınlaşarak birçok barkod projesinin yerini almaya aday. Ancak etiket maliyetlerinin belli bir limitin altına düşmesini beklemek zaman kaybı olacaktır.”
Tematik Genel Müdürü A. Mutluhan Timurçin, konuyla ilgili şunları aktardı:
“OT/VT’de RFID’nin yerinin ne olduğunu dünyada yapılan uygulamalarla irdelemek daha doğru olur. Bugün dünyada birçok başarılı uygulama var. Türkiye’de ise doğru RFID teknolojisini doğru ekipman ve etiket seçimiyle kurgularsanız başarılı olmamak için neden yok.”
RFID teknolojisinin büyük beklentiler yarattığını vurgulayan Aybil Bilişim Genel Müdürü Uğur Çetinkaya, ancak dikkate alınmayan gerçeğin ardarda yaşanan ekonomik krizler olduğuna işaret etti. Çetinkaya konuyla ilgili şunları aktardı:
“Şirketler yaşanan bu krizlerde yeni yatırımların çoğunu askıya aldılar ve mevcut sistemlerle yollarına devam etti. RFID sistemlerinin bir diğer handikabı ise mevcut barkod sistemlerinin tamamen çöpe atılıp, yerlerine RFID sistemlerinin bütünleştirilmesi gerçeğidir. O zamana kadar barkod sistemlerine yapılan gerek donanımsal ve gerekse yazılımsal bütün yatırımların boşa gitme düşüncesi de RFID sistemlerine geçiş sürecini geciktirmektedir. Diğer önemli kriter ise RFID ürünlerinin edinim maliyetleridir. Bu sistemlerin kullanılmasına öncülük eden Walmart, Metro gibi perakendecilik devleri bile ancak palet bazlı RFID’ye geçebilmişlerdir. Benim öngörüme göre önümüzdeki 5 yıllık süreçte, barkod sistemleriyle çözülemeyen uygulamalar RFID sistemlerine geçecek ve yaygın kullanım mümkün olmayacak.”
RFID teknolojisinin beklendiği hızda yayılmadığını belirten Sempa Bilgi İşlem Genel Müdürü Nuray Ada şunları söyledi:
“Bunun en büyük sebebi ise maliyetlerinin düşmemesi. Burada ne yazık ki bir kısır döngü söz konusu. Maliyetler düşmedi, yaygınlaşamadı ve ucuzlayamadı. Benim inancım, bu yumurta tavuk meselesi kırıldığı anda RFID hızla yaygınlaşacaktır” dedi.