‘Teknoloji üreten bir Türkiye istiyoruz’
Endüstri 4.0 ile ilgili olarak Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) Yıldız Teknik Üniversitesi ve Endüstriyel Otomasyon Sanayiciler Derneği (ENOSAD) ile birlikte gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantıları devam ediyor. WIN Eurasıa 2018 Fuarı'nda gerçekleştirilen ikinci bilgilendirme toplantısında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de konuşma yaparak, şu bilgileri paylaştı:
“Sanayi 4.0 sürecini, her yönüyle kavramak durumundayız. Buradan yola çıktık ve Dijital Dönüşüm Platformu ile Türkiye'nin dijital dönüşüm yol haritasını belirledik. Artık bir yol haritamız var. Amacımız; yüksek teknoloji ürünlerinin, imalat sanayimiz ve ihracatımız içerisindeki yüzde 4’ler mertebesindeki payını arttırmak. Bu oran bizi oldukça üzüyor ve biz bunu düzeltmek istiyor, sanayimizi temsil eden sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışıyoruz. TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD, TİM ve YASED gibi kuruluşların temsilcileri var. Türkiye’nin teknoloji üretmekten başka çaresi yok. Petrol kuyularımız, doğalgaz yataklarımız yok. Yapabileceğimiz tek şey kendi insan kaynağımızı iyi eğitmek, donatmak. Bu eğitim ve donanıma bağlı olarak, yüksek teknolojili ürünler üretip, yüksek katma değerli işler yapmak.”
Türkiye, kendi sanayi devrimini açıklayacak
Dijital Dönüşüm Yol Haritasının ‘teknoloji üreten Türkiye’ hedefine odaklandığını belirten Özlü, şöyle devam etti:
“Sanayimizin kendi teknolojisini üreten bir yapıya dönüştürülmesi gerekiyor. Teknoloji üreten bir Türkiye istiyoruz. Bütün çalışmalarımızı üç ana eksene yoğunlaştırdık: Bilim merkezli Türkiye, teknoloji ülkesi Türkiye, ileri sanayi ülkesi Türkiye. Bu hedefler doğrultusunda çok yoğun çalışıyoruz. Türkiye’nin dijital dönüşümü yol haritasının tamamlanması önemli. İnşallah bunun ayrıntılarını önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Şu kadar ipucu verebilirim: 6 bileşenden oluşuyor, 3 yıl içinde neler yapacağız ve 5 yıl içinde neleri değiştireceğiz, hepsi belirli. Yakında Türkiye’nin kendi sanayi devrimini açıklayacağız. Sadece sanayiye olan etkileri değil, toplumsal olarak etkileri üzerine de çalışıyoruz. Teknolojik dönüşümün toplumsal etkileri üzerine de bir rapor yayınlayacağız. Bunu da bakanlığımızın bağlı Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) hazırlıyor.”
Toplantının açılışında konuşan Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, Endüstri 4.0’ın sadece sanayi için değil, bütün yaşamımızı derinden etkileyen bütün sosyal hayatımızı da etkileyecek bir değişim olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Endüstri 4.0’la ilgili bizim için önemli bir iki noktaya değinmek istiyorum. Öncelikle bu teknoloji bizim için önemli, ama bundan daha önemlisi Endüstri 4.0’ı geliştirelim ve uygulayalım. Bizim yüzde 90’ın üzerinde KOBİ’lerimiz var. Bu KOBİ’lerimizle beraber yürümemiz lazım ve KOBİ’ler Endüstri 4.0’a geçmek zorundalar.”