Teknoloji yatırımları devam etmek ‘zorunda’
Payguru Kurucu Ortağı Serkan Akkaya
Finans; BT’nin yoğun kullanıldığı bir sektör ve regülasyon düzeyi diğer alanlara göre daha yüksek. Gerek rekabet avantajını sürdürebilmek ve gerekse regülasyon isteklerini karşılayabilmek için finans sektörü BT yatırımlarına devam etmek zorunda. Türkiye’de ve dünyada her gün gelişen regülasyonlar, finans sistemlerinin hem daha açık hem daha regüle olmasını gerektiriyor. Bu nedenle finans sektöründe bankalar gibi geleneksel finans sektörü oyuncularına ek olarak, fintech şirketleri gibi ‘konvansiyonel olmayan’ oyuncular ortaya çıktı. “Ülkemizde 6493 sayılı kanun çerçevesinde 2015’ten itibaren kendilerine faaliyet izni verilen ödeme ve elektronik para firmaları bu minvalde değerlendirilebilir ve biz bunlardan biriyiz” bilgisini veren Payguru Kurucu Ortağı Serkan Akkaya, bu firmaların teknolojik altyapılarını sürekli iyileştirmek ve önümüzdeki yıllarda daha da açılacağı tahmin edilen finansal hizmetler pazarına hazır olabilmek için teknoloji yatırımlarına devam etmek zorunda olduğuna dikkat çekti. “2019’da en azından yeni gelişen fintech endüstrisi için yatırımların rasyonel çerçevede değerlendirilerek devam edeceği düşüncesindeyiz” beklentisini dile getiren Serkan Akkaya, şöyle devam etti:
“Tüm dünyada finans endüstrisi, gelişen teknoloji ile değişiyor. Avrupa’da geçen yıl devreye giren PSD2 regülasyonu bunun en güzel örneği. Gerek ülkemizde gerekse dünyada bu fırsatlardan yararlanabilmek için inovatif çözümlere ihtiyaç var. Bu ihtiyaçlar da bizim kendi BT yol planımızı şekillendiriyor. Temel olarak BT yatırımlarımızı “kendi altyapımızı ve inovatif çözümlerimizi bankacılık ve mobil operatör entegrasyonlarına sahip platformlarımız üzerinde geliştirmek” olarak özetleyebiliriz. İTÜ Arı Teknopark ofisimizde 2015’ten beri sürdürdüğümüz geliştirme projelerimize devam ediyoruz. Bu minvalde temel önceliğimiz yalnızca Türkiye’de değil, seçilmiş olan 4-5 ülkede mobil ödeme ve banka transferleri çözümlerini üye iş yerlerine sunacağımız yazılım geliştirme faaliyetleri. Fintech şirketi olduğumuz için bu gibi yapılarla işbirliğinin finans sektörünü ileriye taşımada önemli olduğunu düşünüyoruz. Fintech endüstrisini şekillendiren regülasyonların Türkiye’de de etkin olarak uygulanmasıyla alternatif ödeme ve finans hizmetleri sayesinde kitlelerin finansal sisteme erişimlerinin artacağını ve kayıtdışı ekonomiden kayıt içindeki ekonomiye geçişin hızlanacağını düşünüyoruz. Ayrıca, bankalar gibi büyük yapıların zaman ve kaynak ayıramadığı inovatif ürün ve hizmetleri fintech firmalarının çevik ve hızlı yapılarıyla daha kolay hayata geçirebileceğine inanıyoruz.”
Serkan Akkaya: “Teknoloji birikimine sahip firmaları yurtdışında fırsatlar bekliyor”
“Türkiye, finans teknolojileri açısından bizce dünyadan oldukça ileride. Bunun nedeni teknoloji yatırımlarının büyük bir kısmının ve kalifiye insan kaynağının önemli bir miktarının yıllar boyunca finans sektöründe istihdam edilmiş olması. Bu durum Türkiye’ye özel. Çünkü geçmiş yıllarda yurtdışında bu kalifiye iş gücü ve yatırım bütçeleri daha fazla internet startup’larına ve e-ticarete yöneldi. Bizse bu sırada çok ciddi bankacılık ve finansal uygulama ve altyapılarına yatırım yaptık. Dünya, finansal regülasyon açısından Türkiye’den daha gelişmiş durumda. Yani Londra’da finansal regülasyon çok daha evrensel niteliklere sahip ve uluslararası kapsama alanı daha geniş, ama orada da bizdeki kadar inovatif ve teknoloji birikimi olan firmalar henüz mevcut değil. Bizim geliştirdiğimiz ATM Nakit Ödeme ve Banka Transferleri ürünümüz ise İngiltere’de FCA tarafından onların “Innovation Hub”ına kabul edildi. Türkiye’deki teknoloji birikimine sahip firmaları da yurtdışında önemli fırsatlar bekliyor. Biz de bu fırsatların peşinden koşuyoruz ve gerek Ortadoğu gerekse İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde fintech ürün ve hizmetleri regülasyona uygun sunmak istiyoruz.”