Teknoloji yatırımlarının önemi artıyor
Önemli bilişim şirketleri küresel ekonomik dalgalanmalar nedeniyle öngörülerinde kısıntıya gidiyor. Yatırımların azalması riski piyasaları tedirgin ederken, Türkiye gibi büyümekte olan ülkeleri önemli bir fırsat bekliyor. Avrupa’daki durgunluk, yatırımların ülkemize yönelmesinin önünü açıyor. Dünya BT sektörünün ekseni gelişmekte olan ülkelere kayıyor.Dünyanın en büyük bilişim şirketlerinden Oracle’ın beklenenden kötü gelen çeyrek sonuçlarının ardından teknoloji sektörü yatırımcıları dev şirketlerin harcamalarını kısmasından endişe ediyor. Eğer harcamalar kısılırsa zaten yavaşlayan küresel ekonominin teknoloji ayağında da krize girilmesinden endişe ediliyor.
Ekonomik dalgalanmalar dünyanın her yerinde aynı zamanlarda görülüyor. Piyasa ekonomisinin tüm dünyayı sarmasıyla –küreselleşmeyle- birlikte, birbiriyle sıkı ilişki içindeki bulunan ülke ve bölgeler herhangi bir gelişmeden hızla etkileniyor. Serbest piyasa ekonomisinin getirdiği bir diğer etki de dev şirketlerin yönetiminde bir piyasa anlayışı oluyor. Dünyadaki bazı ülkelerin ekonomik büyüklüklerini dahi geçen birçok şirket bulunuyor.
BT alanında faaliyet gösteren ve dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Oracle’ın çeyrek sonuçlarının beklenin altında gelmesi, dev şirketin hisselerinde yüzde 11’lik ani bir düşüşe sebep oldu. Şirket donanım sistemleri üretimindeki gelirleri ikinci çeyrekte milyar doların üzerine çıkması beklenirken 953 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yüzde 11’lik düşüş şirketin piyasa değerinin 20 milyar dolar azalması anlamına geliyor. Ayrıca, Oracle’ın CEO’su ve kurucu ortağı Larry Ellison sadece bir günde 3.8 milyar dolardan fazla kaybetmiş oldu.
Bu düşüşün hemen ardından Vmware, NetSuite ve SAP gibi yazılım şirketleri de önemli düşüş yaşadı. Salesforce.com hisseleri yüzde 3 düşerken ve Microsoft’da da yüzde bir değer kaybı görüldü. Bulut üzerinden hizmet veren bu yazılım şirketlerinin etkisiyle veri merkezlerine altyapı sağlayan Emerson Electric gibi şirketlerin de değerlerinde azalma görüldü. Cisco yüzde bir, IBM de yüzde 2 değer kaybetti.
Daha önce de önemli donanım üreticileri Intel ve HP de bu yılı pek iyi geçirmediği için piyasa değerlerinin altına indi. Tayland’da yaşanan felaket nedeniyle sabit disk üretiminin sekteye uğraması, dolayısıyla bilgisayar üretiminin azalması da donanım şirketlerinin öngörülerinin azalmasına sebep oldu.
Şirketler 2012 yılında
BT yatırımlarını azaltacak mı?
Yeni yıl tahminleri yaparken uzmanların kafasında BT yatırımlarının azalması riski bulunuyor. Tüm BT sektörünü etkileyecek şirketlerin birbirlerine bağlı ya da bağımsız olarak sıkıntılı günler geçirmesi, yatırımların azalacağının habercisi olarak görülüyor.
Yılın buz zamanlarındaki rakamlar oldukça önemli. Zira şirketler yeni yılda belirleyecekleri harcamaları yılın son çeyreğinde önlerine koyuyor. Oracle ve diğer büyük şirketlerin yaşadığı hayal kırıklığı nedeniyle piyasalarda güven bulunmuyor. Eğer şirketler tarafından yapılması tahmin edilen BT yatırımları düşerse, önce şirketin bulunduğu ülke, daha sonra da tüm dünya ekonomisinde kelebek etkisi görülmesi bekleniyor.
2009’un ortasında sona eren durgunluğun ardından şirketlerin teknolojileri yatırımlarının çift haneli rakamlara ulaştığını görmüştük. Ancak önümüzdeki tablo önümüzdeki yılın büyümenin süreceği bir yıl olarak gerçekleşmesi konusundaki ümitleri azaltıyor.
En fazla kişisel sistemler ve sunucu alanında sorun yaşanması bekleniyor
Bahsi geçen dev şirketler BT alanındaki en büyük yapıları oluşturuyor. Intel’in açıkladığı raporlara göre, kişisel bilgisayar alanında sorun yaşanacak. Bunun yanında Oracle’ın etkilenmesi sunucu alanındaki problemlere işaret ediyor. Bu doğrultuda CIO’ların yatırımları ertelemesine ve mümkün olduğunca dikkatli adım atmalarına neden olacaktır.
Bundan sonra ne olacak?
Uzmanların ortak kanısına göre, Oracle örneğinden yola çıkıldığında; şirket ve ürün yapısında bir sorun bulunmamasına rağmen yaşanan gelir kaybının makro ekonomik koşulların küresel etkisi olarak görülmesi gerekiyor. Yükselen petrol fiyatları doğrudan ya da kurumların giderlerini artırdığı için dolaylı olarak, para değerlerindeki dalgalanmalar, bölgesel krizlerin satın almalara etkisi tüm BT sektörünü etkiliyor.
Avrupa’daki durgunluğa da bir parantez açmak gerekiyor. Dünyanın hemen her yerinden BT ithalatı yapan kıtadaki durgunluk şirketleri olumsuz etkiliyor. Avroya olan güvensizlik ve bu para biriminin kullanıldığı alanlardaki siyasi sorunlar istikrarsızlığa yol açıyor. Avrupa’da Genel ekonomik durgunluğun etkilerinin görülmesi, özellikle bulut bilişim ile hareketlenen BT sektöründeki gelişimin yavaşlaması, yatırımların azalması bekleniyor.
Ülkemiz gibi gelişen piyasalar için Avrupa’daki durgunluğun fırsata dönüşmesi bekleniyor. Zira Avrupa’da artık penetre olacak alanlar kalmadığı, kıtanın büyüme beklentisinin gelişen ülkelerin gerisinde bulunduğu için yatırımların ülkemize doğru gelmesi bekleniyor. Bunun yanında Türkiye’deki diğer sektör temsilcilerinin de teknoloji yatırımlarına doğru yön vererek daha tasarruflu sistemlere geçmeleri gerekiyor. Bu noktada karar vericilere, özellikle CIO’lara önemli görevler düşüyor.
Türkiye BT sektörü için fırsata dönüşebilir
Türkiye’nin BT sektörü 2012 yılında yüzde 8’lik bir büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor. Avrupa’daki beklentilere göre çok daha yüksek olan bu rakamın krize rağmen pek altında kalınmaması öngörülüyor. Zira Türkiye, duraklama dönemine giren ve alımlarını azaltan Avrupa’nın yanında doymamış bir ekonomi olarak şirketlerin ağzını sulandırıyor.
Ülkemizdeki KOBİ potansiyelinin değerlendirilmesi için BT şirketlerinin yatırımlarını bu alana yönlendirmesi, işletmeleri bilinçlendirme çalışmalarına gitmesi gerekiyor. Şirketler gelecek yılda tasarruf elde edebilmek için BT yatırımlarına önem vererek, teknolojiyi doğru kullanması gerekiyor. Yeni yılda şirketlerin daha rekabetçi ve üretken olması tavsiye ediliyor. Şimdiden önlemlerin alınması gerekiyor.
Bulut bilişim en ufak harekette piyasaların daha fazla etkilenmesine sebep oluyor
Bulut bilişim harcamalarının yeni yılda artması, şirketlerin buluta geçiş sürecisinin hızlanması bekleniyordu. Ancak bu kavram küresel ekonominin etkilerinin daha fazla hissedilmesine de yol açıyor.
Küreselleşmenin bilişim sektöründeki temsilcisi “bulut bilişim” kavramı, depolama alanlarını ve tüm dünyadaki iş süreçlerini birbirine bağlıyor. Bu bağlılık sektördeki kıpırdanmaların fazlasıyla etkilenmesine sebep oluyor. Örneğin bulut hizmetlerinde önemli gelir elde etmeyi planlayan Amazon ve Google gibi şirketler, sunucu fiyatlarının da etkisiyle bekledikleri geliri elde edemeyecek ve belki de hizmetlerinde kesintiye gitmek durumunda kalacak. Bu nedenle de doğrudan tüm sektörlerin işleyişinde aksamalar görülebilecek.
Bunun dışında bulut bilişim alanında satın almaların 2012’de artacağı beklentileri şimdilik beklemeye alınmış durumda. Dev şirketlerin satın alma gerçekleştirerek risk alması beklenmiyor.