Teknoloji yükü Türkiye yollarında
Eaton Türkiye Ülke Müdürü Yılmaz Özcan
Eaton Teknoloji Karavanı, Türkiye’deki önemli endüstriyel tesislere giderek Endüstri 4.0 yolunda Eaton çözümlerini sunmaya 2019’da da devam edecek.
Enerji yönetim şirketi Eaton’ın Teknoloji Karavanı, 2018 yılında Türkiye’ye de gelerek, reel sektörü hem Endüstri 4.0 hem de Eaton çözümleri hakkında bilgilendirdi. Yoğun istek ışığında aynı etkinliği 2019 yılında devam ettirecekleri bilgisini veren Eaton Türkiye Ülke Müdürü Yılmaz Özcan, gıdadan petrokimyaya birçok sektör ve makine imalatçıları için önem taşıyan ürünlerini tanıtırken, Endüstri 4.0 farkındalığını da pekiştirme hedefine işaret etti. Yılmaz Özcan, Eaton çözümleri ve 2019 yılı rotaları hakkında sorularımızı yanıtladı:
Eaton’ın Karavanı neleri içeriyor?
Eaton teknoloji karavanı özellikle gıda, petrokimya, su ve atık su, demir- çelik, çimento, ilaç ve makine imalatçıları tarafından yoğun ilgi görüyor. Buralarda sergilenen ürünler ile ilgili olarak katılımcılara alanında uzman kişiler tarafından seminerler düzenlenip bilgiler de veriliyor. Teknolojideki yeni gelişmeleri, standartları ve işletmelerde verimliliği artıracak güvenilir çözümleri Türkiye sanayi ile buluşturmak, artan rekabet ve zorlaşan piyasa koşullarına sanayimizin uyum sağlamasına yardımcı olmak Teknoloji Karavanı ile öncelikli hedefimiz. Özellikle Eaton’un Crouse Hinds bölümlerinden CEAG ve CAPRI ile sunduğu Ex-Proof panel, bağlantı kutuları, fiş-priz ve rakorları; O&G sektörü başta olmak üzere ilaç, boya gibi patlayıcı gaz ve tozların bulunduğu sektörler için hayati önem arz ediyor. Ayrıca Eaton’un SW-DT teknolojisi, ön yüzeyi düz butonlar, PLC, HMI, uzak G/Ç üniteleri (Remote I/O), motor yol verme çözümleri gibi ürünleri karavanda sergileniyor.
Bunu küresel bazda nasıl dağıtıyor ve tanıtıyorsunuz? Geri dönüşler hakkında bilgi verir misiniz?
Eaton’un EMEA genelinde düzenlediği Mobil Teknoloji Günleri, her yıl EMEA genelindeki ülkelerin ihtiyaçlarına göre yeniden şekilleniyor. 2018 yılında mOEM, petrol ve gaz, konut, ticari binalar, veri merkezleri gibi farklı konseptlerde hazırlanan etkinliğimiz, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin yanı sıra İspanya, Polonya, İngiltere, Fransa, Norveç, İsviçre, Almanya, İtalya ve Rusya’da ziyaretçilere kapılarını açtı. Günümüzün yoğun iş temposunda çoğu kişi fuar ve etkinliklere zaman ayırmakta zorlanıyor. Bu nedenle bizim amacımız fuarı misafirlerimizin ayağına taşıyabilmek, işletmelerde daha çok kişiye bu hizmeti ulaştırabilmek. Eaton Mobil Teknoloji Günleri’ne eşlik eden, konusunda uzman mühendis ekibimiz katılımcıların ihtiyaçlarını belirleyip, güncel teknoloji ve standartlar ile ilgili bilgilerini paylaşıyorlar. 2018 yılı etkinliğimizde Teknoloji Karavanı ile 11 şehirde 15 bin km’nin üzerinde yol kat ettik. Hatta rotada olmayan, ancak Teknoloji Karavanı’nı misafir etmek isteyen birçok işletmeyi de programımıza aldık. Yoğun istek ışığında aynı etkinliğimizi 2019’ta da gerçekleştireceğiz.
Türkiye’de bu başlıkta hangi çalışmaları, nasıl bir takvimle yürüteceksiniz?
2019 yılında bölgesel seminerlerimiz ve Mobil Teknoloji Günlerimize aralıksız devam edeceğiz. Ayrıca işletmelere özel eğitim programları da hedeflerimiz arasında. Bunun yanı sıra üç önemli dijital kampanyamızı ilgili kitlelere ulaştıracağız: Standartların da Üzerinde Güvenlik, Yeni Nesil Tahliye Sistemleri, Yeni Nesil Kontrol Röleleri. Standartların da Üzerinde Güvenlik kampanyamızda; olası ark hatalarının işletmeler üzerindeki risklerini anlatarak, Eaton’un buna ilişkin çözümlerinden bahsediyoruz. Standartlarda minimum bir güvenlik seviyesi belirleniyor. Ancak, ark hatası gibi durumlarda sistemi ileri seviyede koruyacak, ön ikazlar sağlayacak bir sistem tanımlanmıyor. Dolayısıyla biz bu tip çözümleri kullanıcıya anlatmayı hedefliyoruz. Arcon, kısa süre içerisinde ark hatasını teşhis eden ve panonun patlamasını engelleyen kritik bir keşif. Bunun dışında ısı değişimlerini online olarak izleyebileceğimiz sistemler de mevcut. Bunlar işletmelerin elini kuvvetlendiriyor ve hem can hem mal kaybının, ani işletme duruşlarının önüne geçilmiş oluyor.
Türkiye pazarında ulaşmayı hedeflediğiniz sektör ve şirketler hakkında bilgi verir misiniz?
Günümüzün en önemli konusu Endüstri 4.0. Rekabetin arttığı globalleşen dünya sanayimizin rekabetçiliğini koruması ve katma değeri yüksek ürünler üretmesi için Endüstri 4.0 çok önemli fırsatları beraberinde getiriyor. Memnuniyetle söyleyebiliriz ki, Türkiye sanayisi bu konuda yeni bir yapılanma içinde. Eaton olarak biz de MDC (Mikro Veri Merkezleri), Akıllı Acil Aydınlatma Sistemleri gibi sunacağımız yenilikçi çözümler ile bu sürece katkı vermek istiyoruz. Günümüz dünyasında enerji verimliliği de önemli başlıklardan biri. Enerji verimliliği konusunda yüksek verimli UPS’ler ve hız kontrol cihazları ile enerjiden ve maliyetten tasarruf sağlayan LED teknolojisi yaygın kullanılıyor. Bu da enerji tasarrufu ve işletme maliyetleri anlamında avantajlar getiriyor. Eaton olarak bu alanda geniş bir ürün gamına sahibiz. Enerji verimliliğine yönelik ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Geçen yıl DG1 serisi yeni nesil hız kontrol cihazımızı sektöre sunduk. Bu ürünümüzle enerjinin yoğun kullanıldığı havalandırma ve pompa sektörüne ulaşmayı hedefliyoruz.