Teknolojide üstyapı yatırımları zamanı
Kamu altyapı (veri merkezi, sunucu, depolama vb.) yatırımlarını büyük oranda, hatta bazı kurumlarda fazlasıyla tamamladı. Şimdi zaman teknolojide üstyapı yatırımları olmalı. Diğer bir deyişle yazılımlara, iş uygulamalarına, birlikte çalışabilirliğe doğru yatırımlar görmeliyiz. Yatırımın tek başına işe yaramayan altyapı alanına yoğunlaşacağını öngördüklerini belirten ATAR Labs CEO’su Burak Dayıoğlu, “Kurumlar arası iş birliğinin son derece zayıf olması ve altyapı paylaşım oranının düşüklüğü de çözülmesi gereken bir diğer konu. Dolar kurundaki çalkantı sürerken, kamu kuruluşlarının iş birliği fırsatlarını daha fazla gözetmesine ihtiyacımız var” dedi.
Ülkemizin son birkaç aydır daha çetin bir sürece giren ekonomik savaşın içinde olduğunu hatırlatan Burak Dayıoğlu, şu açıklamalarda bulundu:
“Böyle zamanlarda siber saldırılar da kaçınılmaz olarak hızla artar. Siber güvenlik yatırımlarının (daha fazla ürün almak üzere değil ama) mevcut teknolojilerin etkinliğini artıracak şekilde yeniden değerlendirilmesi, güvenlik izleme ve danışmanlık gibi verimliliği artıracak alanlara yoğunlaşması uygun olacaktır. Bu gibi durumlarda duygusal değerlendirmeler de öncelikli olur. Bizde de yerli ve milli konusunda yoğun çıkışlar başladı. Elbette, yalnızca zorlu dönemlerden geçerken değil, her zaman yerli ve milli teknolojilerimizi desteklemeliyiz ve bunu ulusal stratejinin önemli başlıklarından biri haline getirmeliyiz. Ancak buradaki temel prensip ‘İşimizi görecek kadar iyisi’ ile birlikte çalışmak olmalı. Zaman zaman beklentiyi karşılayamayacak teknolojilere sırf “yerli ve milli” vasfı nedeniyle yatırım yapılan başarısı düşük projeler gözlüyoruz. Önce ihtiyacımızı karşılayan, sonra yerlisi olan teknolojilere odaklanmak gerekiyor. Pardus çevresinde bir hareketlenme de gözlüyoruz ve kamunun yatırımlarında Pardus ve çevresindeki teknolojilerin de arttığını görüyoruz. Burada da duygusal hareket etmeden önce projelerin uzun vadede olası etkilerini, kullanıcı deneyimini ve yalnızca teknolojiyi değil, başarı için gereken tüm çerçeveyi değerlendirmeye ihtiyacımız var. Ne yazık ki bugün plansız girilen tüm Pardus projeleri yarın başarısız olmaya mahkumlar ve daha kötüsü Pardus’un genel başarısızlığına giden bir algıya neden olmaları da kaçınılmaz. Öte yandan, kamu kuruluşlarımızın karar aldıklarında geçmiş yıllardan daha hızlı hareket edebilir hale geldiğini düşünüyorum. 2019’un öncelikleri siber güvenlik, özgür yazılımlar ve Pardus, e-devlet uygulamaları olmalı. Bu dileğime rağmen daha önce de ifade ettiğim gibi aslan payının yine (ihtiyacın ötesinde alınan) donanımlar olacağını tahmin ediyorum. Biz ATAR teknolojimiz ile kamu kuruluşlarımıza mevcut güvenlik ürünlerini değiştirmeden, onları daha etkin ve verimli kullanabilecekleri, 7×24 çalışan siber savunma robotları sağlıyoruz. Az adamla çok savunma yapılabilen ATAR ile kamu kuruluşlarımızın daha çevik, ölçülebilir, izlenebilir ve düşük maliyetle sürekli korumasını sağlamayı sürdüreceğiz.”