Teknolojiden daha fazlası, içerikte yetkinlikle buluşuyor
Digital Signage başlığında birbirine bağlı ve yerine göre etkileşim içindeki ekranlar, küresel bazda reklamcılık anlayışının da değişmesini, markaların reklam olarak farklı yöntemlerden yararlanabilmesini, bireylerin de bilgi edinebilmesini sağlıyor. iDisplay tarafından online ortamda yayınlanan içeriklerden derlediğimiz bilgilere bu açıdan bakıldığında, ekranlarda gösterilecek olan içerik, bu amaçla kullanılan ekranların kalitesi kadar büyük önem taşıyor. İçeriğin video ile sunulduğu reklamlarda hareketlilik ve ses, bu yönleri ile akılda kalıcılık gibi nitelikler geleneksel modellere kıyasla daha yüksek başarı oranı sağlıyor. Bu arada, gelişen tüketici beklentileri de markalardan bu tarz dinamik reklamları hazırlamalarında motivasyon unsuru oluyor, rekabet avantajının bir kriteri halini alıyor.
Faydalar bunlarla sınırlı değil, ama bir taraftan da bu teknolojiyi doğru kurgulamak, ihtiyaç ve önceliklere en uygun mimariyi hayata geçirmek gerekiyor. Sözün özü, digital signage sistemini kurmandan önce birçok başlıkta net planlarla ilerlemek şart. İlk adım bu yöntemle hedef ve öncelikleri ayrıntılı biçimde belirlemek, bu yol haritasının ardından digital signage sisteminin şirket içinde işleyişini yapılandırmak. Yani bu yapıdan kimlerin sorumlu olacağından, donanım veya donanımların nerede ve nasıl konumlandırılacağına kadar birçok başlık burada yanıt bulmak zorunda.
Bu planlamanın detayına inildiği zaman, ekran konumları ve hangi ekranın hangi görüntüyü göstereceğinden, kurulum başta olmak üzere birçok başlık için bütçelendirme, BT başlığında bağlantıdan güvenliğe birçok unsur ön plana çıkıyor ve bunların hepsinin detaylandırılması gerek. En azından verimli ve yolun başında belirlenen hedeflere uygun bir digital signage yatırımı için…
İç müşteri ile de verimli iletişim fırsatı sağlıyor
Bu arada tüm bu adımların planlanması ve ekranların konumlandırılması ile iş kesinlikle bitmiyor. Tüm bu adımlardan önemlisi test süreci ve marka değerini tüketici gözünde belli bir seviyede tutabilmek, hatta yükseltebilmek için bu test süreçlerinde hatasızlık önceliği ile hareket etmek şart. Digital signage yatırımları bu yönüyle mükemmelliyetçiliğin bir yansıması oluyor. Bu arada, tek seferlik bir yatırım algısına kapılmadan, yazılım ve donanımı sürekli güncellemek gerektiği de bilinmeli.
Buraya kadar dış müşterilere, yani tüketicilere yönelik digital signage uygulama adımlarından bahsettik. Ama bu yapının iç müşteri, yani çalışanlarla iletişim ve etkileşimde de önemli görevleri olduğunu unutmamak gerek. BT ekipleri söz konusu sistemlerin alınması, kurulumu, bakımı gibi başlıklarda bilfiil görev üstlenir. Ama tüm bu süreçlerde, şirket bütünü ile net iletişim yatırım verimi adına bir gereklilik. Bu adımların doğru atılması ve doğru yönetimi ise ayrıntılı hedef ve yöntemlerin olduğu bir iletişim stratejisine sahip olmayı, kitleyi anlamak ve bağlılıklarını sağlamak için sosyal öğeleri ve öğrenme başlıklarını kullanmak, hatta iç müşterilerin katılımını teşvik edecek bir arayüze sahip olabilmek gereklilik halini alıyor. Kaçınılmaz olan ise çalışanlara yapılan sunumlarda ilgiyi daimi kılmak için içeriklerin güncelliğine, kalitesine ve sunum tarzına önem vermek. Hatta bu konuda yol haritasını, çalışanlara yapılan sunumlar paralelinde onların geri dönüşlerini almaya yönelik çalışmalarla zenginleştirmek de mümkün. Örneğin, digital signage ekranlarından tek değil çift yönlü faydalanın. Yani hedef kitle sadece içeriği izleyip siz isteyince geri dönüş yapmakla kalmasın, içeriği kullansın, ekran ve içerikle etkileşime geçebilsin. Bu yapı, kurumsal iletişimi güçlendirmek adına bu yönüyle büyük önem taşıyor.