Teknolojik Hayallerim
Bence teknolojinin acayip gelişmesi ve yaygınlaşmasının önünde şimdilik 2 engel var. Güvenlik riski ve veri yönetimi.
İnsan beyni mesela. İnsan beyninin hacklenemeyeceği garantili olabilseydi ve sonsuz bir analitik depolama kapasitesi olsaydı reel zekamızla yapay zekamız ne muazzam çalışırdı. Şimdilik beyinlerimiz bunları hayal edebilme kapasitesiyle yetiniyor.
Henüz çok basit teknolojilere bile sahip olamamamızın bile nedeni bence bu ikisi. Navigasyon teknolojisindeki tecrübe mesela hangi taksi ya da minibüs şoföründe var ki? Ama hala yapay zeka ile tam bir anlık tahminleme yapamıyor bu teknoloji. GSM servisleri mesela en yakın arkadaşlarımdan bile daha iyi bilmiyor mu, hangi saatlerde daha çok meşgul olduğumu? Ama beni aramak isteyen bir dostuma “Bu arama çok önemli mi? Şu an Neslihan çok yoğun” “Bu aramayı 1 saat sonraya ertelemek ister misin?” diye soramıyor. Onca akıllı teknolojiye ve akıllı ev sistemlerine rağmen halen evlerimiz ne zaman acıkacağımızı, üşüyeceğimizi, film izleyeceğimizi, kitap okuma saatlerimizi, saksıdaki çiçeğimizin ne zaman neye ihtiyacı olduğunu, hastalanmadan önce tehlikenin yaklaştığını kestiremiyor. Ne bu verileri saklayabilecek kapasite var ne bu devasalığın analitiği mümkün ne de bu verilerin hacklenmesi engellenebilir durumda. Yoksa çok anormal uç nokta teknolojiler mi bunlar? Yoo değil bunu biliyoruz.
Robotlaşmak ya da kontrol edilebilir olmak istemiyoruz. Varoluşumuzdan bu yana özgürlük birinci önceliğimiz. Keyfimiz ve kahyasına göre yaşamak istiyoruz elbette. Ama bir düşünsenize veri mahremiyetinin delinemeyeceği kurallar olsa ve sınırsız limitsiz kapasitelerimiz olsa teknoloji ile özgürlük birlikte olamaz mı? Çok da güzel olur.
Hadi hayal edelim;
Görüp beğendiğin bir şeyin ss’ini alabilmek istemez miydin? Ya da Ctrl F ile bir çocukluk hatıranı bulmak nasıl olurdu? Ben Ctrl F ile evde aradığım bir eşyayı bulabilmeyi çok isterdim mesela. Sık not alanlar iyi anlar beni, kalemle yazıp doldurduğunuz defterden aradığınızı saniyeler içinde bulmak, ya da okuduğunuz kalın bir kitap içindeki bir cümleye hızlıca erişmek muazzam olmaz mıydı?
Ama tabi kitabımızın ya da aldığımız ss’lerin başkalarının eline geçmesini asla istemeyiz.
Bazılarımız teknolojiden çok korkuyor. Sanki bu tarz çözümler olsa, tat alma duygumuz kaybolacak, insani duygularımız yok olacak, otomatikleşeceğiz gibi düşünüyorlar. Özgürlüğümüz, keyfimiz, duygularımız ve insanlığınızla beraber üst teknoloji bir gün mümkün, inanıyorum. Verinin yönetilmesi, yapay zeka sistemlerinin gelişmesi ve ileri güvenlik çözümleri ile her şey mümkün. Ha bir de hız önemli tabi ama o aşamaya gelirsek hızı çözeriz diye inanmak istiyorum.
Neslihan Aksun – Bilişim Zirvesi Etkinlik Yönetimi Genel Müdürü