Teknolojik sistemlerde başlangıç noktası güvenlik olmalı
Oracle Kamu Sektörü Genel Müdür Yardımcısı Dinçer Çetin, “Veriyi koruduğunuz anda güvenliğin ilk çekirdeğini elde etmiş oluyorsunuz. Sadece kurum dışı değil kurum içindeki ilgili kullanıcılardan da koruma sağlanıyor” şeklinde konuştu.
2019 mart ayından beri pandemiden dolayı teknolojik bir fırtına yaşadığımızın altını çizen Oracle Kamu Sektörü Genel Müdür Yardımcısı Dinçer Çetin, “Teknolojiyi bir anda inanılmaz şekilde kullanmaya itildik; hepimiz her yerde teknolojiyi kullanıyoruz. Çocuklarımız evden okullarına internet üzerinden bağlanmaya başladılar. Bizler e-Ticaret sitelerinden sürekli alışveriş yapıyoruz. Kamu ile ilgili her türlü işimiz tamamen çevrimiçine döndü. Bir anda kendimizi sanal dünyanın içinde bulduk” değerlendirmesini yaptı. Çetin, Türkiye olarak kamu anlamında da buna epeyce hazırlıklı olduğumuza dikkat çekerek “Web siteleri, uygulamalar hazır durumdaydı. Fakat bazı sıkıntılar yaşandı. Çok yüksek oranda yüklenme olduğu için sistemlerde performans anlamında sorunlar oldu. İkincisi de; güvenlikte yaşandı. Bunlar majör sıkıntılar değildi; yılların getirdiği hazırlıklarla engel olunmaya çalışıldı” dedi.
En değerli hazine olan ‘bilgi’yi koruyamazsan başka hiçbir şeyi koruyamazsın
‘Oracle BThaber Kamu Zirvesi’nin ana temasının da ‘Güvenlik-Güvenirlirlik ve Performans’ olduğunu hatırlatan Çetin, “Oracle olarak şunu söylüyoruz; güvenlik artık teknolojinin olmazsa olmaz bir parçası. Güvenlik olmadan herhangi bir teknolojik sistemi düşünmemiz söz konusu değil. Dolayısıyla teknolojik sistemlerde başlangıç noktamız güvenlik olmalı. Buradan yola çıkmalıyız. Ve biz müşterilerimize şunu söylüyoruz; güvenlik için başlangıç noktası da; veri ve bilgi. Güvenliği bilgiden başlatmak gerekiyor. Bilgi en değerli hazine. Burayı koruyamadığın anda başka hiçbir şeyi koruyamazsın. Dolayısıyla özellikle Oracle veritabanı kullanan müşterilerimiz, Oracle veritabanı üzerindeki güvenlik opsiyonlarını aktive ederek ki çok kolay bir şekilde çalışabiliyor, kendi güvenliklerini sağlamaya başlıyorlar” açıklamasını yaptı ve şu detayları aktardı: “Veriyi koruduğunuz anda güvenliğin ilk çekirdeğini elde etmiş oluyorsunuz. Sadece kurum dışı değil kurum içindeki ilgili kullanıcılardan da koruma sağlanıyor. Çünkü veri kurum içerisinde olduğu anda herkes ulaşabilir haldeyse sıkıntı var demektir. Oysa ki biz, ulaşacak kişileri de seçebiliyoruz. Hangi veriye hangi zamanda kim ulaşabiliyor; bunları hem sınırlayıp hem denetleyebiliyoruz. Müşterilerimiz, Oracle veritabanı üzerinde bu tarz opsiyonları çok kolaylıkla ve ciddi maliyetler ödemeden sağlayabiliyor. Biz özellikle kamudaki müşterilerimize Oracle veritabanı üzerindeki bu güvenlik uygulamalarını çok hızlıca aktive etmeleri yönünde çalışmalara başladık. Birçok kamu kurumuyla bu çalışmalarımız devam ediyor. Biraz önce dile getirdiğim gibi bu güvenlikte ilk katman aslında. Bunun bir üstüne çıktığımızda, özellikle altyapı tarafında ‘Oracle Bütünleşik Sistemler’ dediğimiz ‘Exadata’ çözümümüz; güvenliği bir kademe üste çıkarıyor. Bir kapsül olarak düşünürsek önce verinin güvenliği dedik. Bunun bir üst kademesinde ‘Oracle Bütünleşik Sistemler’le hem altyapı hem yazılım korunarak bir kat daha geçilmiş oluyor. Bunun üzerinde de eğer Oracle iş uygulamaları kullanılıyorsa; uçtan uca tüm güvenliği, müşterilerimize sağlamış oluyoruz. Kısaca Oracle’ın güvenlik felsefesinden bu şekilde bahsedebilirim.”
Bulut bilişimin temel nimetleri; kolay ulaşılabilir ve ölçeklenebilir olması
Çetin, “Bulut bilişim artık aynı güvenlik gibi çağımızın olmazsa olmazı” ifadesini kullanarak “Artık şuna o kadar emin değiliz: ‘Anlık olarak ne kadar kaynak kullanımına ihtiyacım olacak? Kaynak kullanımında çok kolay büyüyebilecek miyim ya da kullanmıyorsam bu kaynakları küçültebilecek miyim? Ve kullandığım kadar ödeyebilecek miyim? Artık biri benim için bu sistemlerin bakımını yapacak mı?’ Dünya buraya doğru gidiyor. Her şeyi biz yapmak yerine yapılmış ve hazır olan, kendi kendine çalışan sistemlerin üzerine biz bir şeyler koymaya çalışıyoruz ki hızlı olabilelim, olabildiğince hızlı ürünlerimizi piyasaya çıkarabilelim” şeklinde konuştu. “Dolayısıyla bulut bilişimin temel nimetleri; kolay ulaşılabilir ve kolay ölçeklenebilir olması, ihtiyaca göre kolaylıkla artırılıp küçültülebilmesi ve kullandıkça öde sistemi” diyen Çetin, “Bunları bünyesinde bulunduran çözümler için ya ‘Oracle Public Cloud- Genel Bulut’ bulut veri merkezleri kullanılabilir ya da Türkiye ve kamu için çok daha uygun olan ‘Oracle Cloud at Customer-Oracle Müşteride Bulut’ çözümü kullanılabilir. Oracle Müşteride Bulut; ‘müşterimizin kendi veri merkezinde bulut’ dediğimiz hibrit bir çözümdür. Hem bulutun tüm nimetlerinden yararlanıp hem de kendi veri merkezinde bunu konumlandırıp regülasyonlara da uyum sağlayabildiğinden bizim için çok değerli. Bu nedenle müşterilerimize şiddetle öneriyoruz. Şu anda Türkiye’de hem kamuda hem kamu dışında birçok başarılı örneğimiz de bulunmakta” açıklamasını yaptı. Çetin, yurt dışında teknolojiyi bizden daha hızlı adapte eden Amerika, İngiltere, İsrail gibi ülkelerde kamunun kendilerine özel kamu bulut veri merkezleri kurduklarına dikkat çekerek “Oracle olarak bizim ‘Kamu Bulut Veri Merkezimiz’ var. Buralardan kamu, bulutla ilgili işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Buralar diğer firmalara açık değil; sadece kamuya açık olan bulut bilgi işlemi sağlayan yerler. Türkiye’de kamunun bu yönde bir talebi olursa biz üreticiler bu yönde çalışmalar yapabiliriz. Türkiye’deki yatırımlar bu yönde biraz daha merkezi yapıda olursa verimliliğin artırılacağına inanıyorum. Kamudaki yöneticilerimizle yurt dışı örneklerini paylaşıyoruz. Bu örnekler doğrultusunda da kamuya özel atanmış bir veri merkezi şu anda bizim hayalimiz. Üreticiler olarak net bir yol haritası bekliyoruz ve katkı sağlamak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Artık tüm sistemleri veritabanından başlayarak otonomlaştırmaya çalışıyoruz
Dinçer Çetin, Oracle’ın yeni teknoloji çözümlerinden en önemlilerinin ‘Blockchain ve IoT’ olduğunun altını çizdi ve bu çözümlerle özellikle kamusal alanda yapılabilecek çok ciddi projeler olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Bu çözümleri de yetkili yöneticilerimizle paylaşıyoruz. ‘Blockchain’ ile yurt dışında gerçekleştirdiğimiz aşı ve ilaç takip ile ilgili özel sistemlerimiz var. ‘IoT’ ile akıllı şehirler üzerine çalışmalarımız bulunuyor. Dolayısıyla yeni teknolojilerin artık elle tutulur ve kullanılır hale gelmesi için uğraşıyoruz. ‘Machine Learning-Makine Öğrenimi’şu anda çok yaygın ve biz bunu tüm ürünlerimizin içine yerleştiriyoruz. Ayrıca almaya gerek kalmıyor. Veri tabanından uygulamaya kadar her yerde bunu görmeye başlıyoruz. Bu sayede kendi kendine yöneten sistemler dediğimiz otonom sistemler kavramı ortaya çıkmaya başladı. Biz artık tüm sistemleri veritabanından başlayarak otonomlaştırmaya, kendini yönetir bir hale getirmeye çalışıyoruz. Bu da arka planda kamuda birçok çözümün çok kolay yürüyebilir hale gelmesini sağlayacak olan bir değişim. Bazı hazır olan olan uygulama ve çözümleri yeniden keşfetmek için vakit harcamaya gerek yok. Amacımız; bunu temel yapıp bunun üzerinde bir şey geliştirmek olmalı. Hazır, uzun yıllardır kullanılmış olan uygulama ve çözümleri değiştirmeye çalışmak yerine, ki bu çok büyük maliyet ve zaman kaybı olacaktır, bunları altlık yapıp bunun üzerinde bir şeyler geliştirebilmek ve bunu hem Türkiye’ye hem dünyaya satabilmek… Kamu yöneticilerimize de bunu anlatıyoruz. Örneğin ‘Blockchain’ gibi hazır olan şeylerin üzerinde geliştirilmeye açık çok fazla alan var. Bunları oluşturup yurt dışına satabiliriz. Hem kamu hem diğer firmalarımız da bunu yapabilir.” “Oracle olarak kamuyla beraber kol kola bu zor dönemleri atlatmak için kamuya destek olmak istiyoruz” ifadesini kullanan Çetin, “Kamudaki hemen hemen tüm bakanlık ve iştiraklerinde Oracle’ın ürün ve çözümleri yer alıyor. Dolayısıyla hepimizin hayatına dokunuyoruz. Amacımız bu dokunuşu daha güzel, sorunsuz hale getirmek, güvenlik ve performans sıkıntılarını aşmak, kamuyu kullanan herkese daha çok değer katmak… Bu noktada da ekip olarak her şeyi yapmaya hazırız” dedi.
Önemli olan müşterilerimizin deneyimlerini dinlemekti
Kasım ayında çevrimiçi olarak düzenlenen ‘Oracle BThaber Kamu Zirvesi’nden de bahseden Çetin, “Çok başarılı oldu.
Çevrimiçi çok fazla etkinlik var. Maalesef hem bizler hem müşterilerimiz yoruluyoruz. Biz BThaber ile beraber, kısa, öz, mesajlarımızı anlatabilecek bir etkinlik planlamak istedik. Hedeflediğimiz müşterilerimize de BThaber ile birlikte ulaştık ve mesajlarımızı paylaştık. Müşterilerimizi sadece biz değil diğer müşterilerimiz de dinledi. Bu çok önemliydi. Bizim Oracle olarak paylaşımımız elbette ürünlerimizi ve çözümlerimizi en güzel şekilde anlatmak yönünde. Fakat önemli olan müşterilerimizin deneyimlerini dinlemekti, bizlerle projeleri nasıl gerçekleştirdiklerini anlamaktı. Müşterilerimiz bu zor dönemi nasıl geçirdiklerini, teknolojik olarak bizden ne gibi yararlar sağladıklarını paylaştılar; tüm müşterlerimiz de bunu dinlemiş oldu. Bunu BThaber ile birlikte başardık” değerlendirmesini yaptı.
Oracle Kamu Sektörü Genel Müdür Yardımcısı Dinçer Çetin