Teknolojik ürünlerin yaşam döngüsü
Bu döngü yeni bir yüksek teknolojik ürüne pazar yaratmak ve pazarlama stratejilerini belirlemek için takip edilen bir döngüdür. Teori, bu ürünleri kullanan tüketicileri sınıflandırır. Kendinizi bir sınıfa ait hissetmek sizi rahatsız etmeyecekse, gelin hangi teknoloji tüketici grubunda olduğunuza göz atalım.
Yeni bir teknolojik ürün çıkardığınızda ürünü ilk alacak olanlar teknoloji meraklılarıdır. İhtiyacı olsun olmasın ürün satışa çıkmadan araştırmaya başlarlar. Bu kitlenin beklentileri yüksektir. Meraklarını cezbetmek ve kaybetmek çok kolaydır. Hedef kitlede yüzde 3’lük bir dilimi kapsar.
Erken benimseyen azınlık ise teknolojiyi denemek için değil, kullanmak için alır. Ürünün faydalı olacağına inandıktan sonra kullanmaya başlar. Satması kolay ama memnun etmesi zor kullanıcılardır. Yüzde 17’lik bir dilimi kapsar.
Erken benimseyen çoğunluk risk almayı sevmez. Kalitesi onaylanmış, kabul görmüş ürünleri alırlar.
Bu nedenle referans bu kitle için çok önemlidir.
Bu nedenle pazar liderleriyle çalışmayı tercih ederler. Yüzde 34’lük bir dilimi kapsar.
Geç benimseyenler ise risk almayı sevmezler. Teknolojiyi kullanmakta zorluk çeker. Ellerindeki teknoloji artık ömrünün sonuna geldiğinde değiştirirler. Tüm hedef kitledeki oranı erken benimseyenler ile aynı kabul edilir.
En son grupta olan ve sayısı yenilikçiler gibi az olan kişiler ise bir ürünü artık başka çaresi olmadığında alırlar. Yeni bir ürünü alıp başını belaya sokmak istemezler. Yeniliklere kapalıdırlar.
Bu döngüde erken benimseyen azınlık ile erken benimseyen çoğunluk arasındaki uçurum olarak tabir edilen aşılması zor bir durum vardır. Bu sınırı aşamamış çok fazla teknolojik ürünü söylemek mümkündür. En meşhur olanı ise Ginger olarak bilinen akülü scooterlar.
Söz konusu teknoloji olunca uçurumu aşsanız bile yine de herşey garanti değil. Ürününüz için oluşturmuş olduğunuz pazarı teknolojide inovasyon yapan başka bir şirkete kaptırma olasılığınız yüksek. Walkmanleri hatırlarsınız. MP3 player çıkınca antika sayıldılar.