TEKNOLOJİK VE TOPLUMSAL GELİŞME İÇİN DE DEMOKRASİ GEREKLİ
Geçtiğimiz ay iki önemli uluslararası rapor yayımlandı: Küresel Enformasyon Teknolojileri Raporu 2016 (http://bit.ly/29AzwRq) ve Sosyal Gelişme Endeksi 2016 (http://bit.ly/28Xit93). Bu satırların yazıldığı sıralarda ise ülkemizi alt üst eden bir askeri darbe girişimi oldu. Dolayısıyla, bu iki raporun sadece demokrasi ile ilgili kısımlarına değinmekle yetineceğim.
Küresel Enformasyon Teknolojileri Raporu, ülkeleri Ağ Hazırlığı Endeksi’ne göre sıralar. Bu yıl 139 ülke içerisinde Türkiye yine 48. sırada. Bu endeks, beş alt endeksi özetliyor. Beş alt endeksten birisi “Ortam Endeksi” ve bu alt endeksin iki belirleyicisinden, demokrasi ile ilgili olan “Politik ve Düzenleyici (veya mevzuat) Ortamı”na göre Türkiye daha da geride, 69. sırada yer alıyor.
Sosyal Gelişme Endeksi’nin, kişi başı gelirden daha önemli bir gösterge olduğu dünyada genel kabul görmeye başladı. Bu endekse göre, 133 ülke içerisinde yüz üzerinden 67.82 puanla 58. sıradayız. Sosyal Gelişme Endeksi, 12 alt endeksten oluşuyor. Demokrasiyi ilgilendiren üç alt endeks (ve puanımız) şöyle: Kişi Hakları (52.25), Kişi Özgürlüğü (57.00) ve Tolerans (38.98). Yani, üçünde de olumsuz durumdayız. (90 üstü puan alarak bizim puanımızı yukarı, 67.82’ye çeken alt endeksler: Gıda, Temel Sağlık Hizmetleri ve Su).
Askeri darbeden kurtarılan demokrasimizin, hem teknolojik hem de sosyal gelişmemiz için daha iyileşmeye ihtiyacı var.