Teknolojik yetkinlik ve yönetim becerisi buluşuyor
Liderlik ve iş performanslarını, stratejik yön belirleme ve pazara giriş becerilerini geliştirmek amacıyla kurulan Novida Stratejik Yönetim Hizmetleri, büyük ölçekli şirketlerin ardından, 2014 yılında KOBİ’lerde de hizmet ağırlığını artırmayı hedefliyor.
Sektörde yönetici pozisyonunda isimlerin eseri Novida Kurucu ve Genel Müdür Işık Deliorman Aydın, Kıdemli Danışmanlar Nur Yolcu Nakiboğlu, Dr. Sibel Sain Özdemir, Ongun Aydın ve Vedat Salfur, Bilgi ve Proje Yöneticisi Kaan Tekeli. Ekip farklı yöntemlerle yönetim ve yenilikçilik başlığında kurumsal refleksleri geliştiriyor. Novida yetkilileri, sorularımızı yanıtladılar.
n Ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?
Işık Deliorman Aydın: Novida Stratejik Yönetim Hizmetleri, ‘yönetim’ ve ‘yenilikçilik’ ana başlıklarında faaliyet gösteriyor. Yönetim konusundaki faaliyetlerimizi, strateji, yönetim ve liderlik, teknoloji ve iş çözümleri, insan, kurumsal finans başlıklarında toplayabiliriz. Uçtan-uca dönüşüm hizmetleri kadar, kuruluşların gereksinimlerine göre farklı aşamalar için de hizmet sunuyoruz. Yönetimin farklı konu başlıklarında ‘bütünleşik yönetim sistemi’ yaklaşımımızı uygulayarak hizmet veriyoruz.
Nur Yolcu Nakiboğlu: Bir kuruluşun yönetim sistemini, dokuz boyutta bütünleşik döngü şeklinde ele alıyoruz. Her bir boyutu 3 altbaşlıkla besleyerek bir kuruluşun tamamını toplam 27 maddede ele alabiliyoruz. Kuruluşun hem mevcut (As Is) fotoğrafını çıkarma hem hedeflenen (To Be) tasarımını yapma şansımız oluyor.
Ongun Aydın: Projelerimizi mutlaka dıştan içe bakış açısıyla ele alıyoruz. Her şirketin bir dış dünyası var. Projenin ilk aşamasında ilgili pazar, sektör ve kuruluşa dair analizle başlıyoruz. Şirkette bir iş geliştirme kültürü olmalı.
n Bu çalışmalar için ne kadar süre gerekiyor?
Işık Deliorman Aydın: 5 adımlık yaklaşımımız var. Sır Saklama Sözleşmesini imzaladıktan sonra, ilgili tüm bilgi ve belgeyi talep ediyoruz ve analiz çalışması başlatıyoruz. Paralelde pazar analizi yapıyor, dış bilgileri analiz ediyoruz. Ardından, yoğun görüşme trafiğine giriyoruz. Piramit gibi üst düzeyden başlayarak, şirketi nereye taşımayı hedefliyorlar, neler yapıyorlar, nerelerde sıkıntı yaşıyorlar, bunları anlamaya çalışıyoruz. Paydaşlarla görüşüp saha teyidleri alıyoruz. Mevcut fotoğrafı çekip, kuruluşun önüne koymak önemli.
Ongun Aydın: Yenilikçilik çalıştayları ile yeni ve rekabetçi fikirlerle beslenmesini destekliyoruz. Kuruluşla birlikte (To Be) Gelişim Yol Haritası’nı çıkartıyoruz. Kuruluşun ölçeğine göre 4-5 hafta ile 4-5 ay arasında değişen, oldukça kısa sürelerde gerçekleştiriyoruz. Yönlendirme ve proje yönetimi hizmetleriyle en az 5-6 ay boyunca, yol haritasını hayata geçirirken yanlarında oluyoruz. Üst yönetimin desteği önemli. Bu tür çalışmaları her ölçekte kurum ve kuruluş için yapabiliyoruz. Büyük ve orta ölçekli kuruluşlar ve ticarî işletmeler, KOBİ’ler özellikle odağımızda.
n Şirketlerin bakışı nasıl?
Nur Yolcu Nakiboğlu: Çalışma yaptığımız kuruluşlar genelde kurumsal, uluslararası şirketler ve holdinglerin grup şirketleri oldu. Yöneticilerin, yeni ve etkili birşeyler yapılması konusunda farkındalığı yüksek. Ancak gözlemlediğimiz husus şu: Şirketlerin bir yapmak istedikleri var, bir de gerçekleri. Bizler bir yandan kısa dönemli sonuca ulaşmalarını, bir yandan orta ve uzun-vadeli yol haritası geliştirme ve hayata geçirmelerini destekliyoruz.
n Sürdürülebilirlik ile ilgili gözlemleriniz ne?
Dr. Sibel Sain Özdemir: Yıldan yıla kârlılık artışı, ‘sürdürülebilirlik’ açısından yeterli değil. Uzun vadede şirketi ayakta tutabilmek, orta ve uzun vadeli yol haritasını çıkarabilmek de kritik. Bu konuda algılamaların ve farkındalığın arttığını gözlemliyoruz.
n Peki ya KOBİ’ler?
Vedat Salfur: KOBİ’lerin bu tür etkili hizmetlere çok ihtiyaçları var, ama çözüme nereden ve nasıl ulaşacaklarını bilmiyorlar. Danışmanlıkları pahalı ve ulaşılmaz buluyorlar. Beklentilerin karşılanmadığı hikayeler de var. Biz, hizmetlerimizi, örneğin organize sanayi bölgeleri, ticaret ve sanayi odaları, ihracat birlikleri, KOSGEB, TOSYÖV gibi kurumlarla işbirliği yaparak yaygın hale getirmeyi arzu ediyoruz. 2014 odağımızda KOBİ’ler olacak. Kuruluşların bu tür hizmetleri sadece kriz döneminde değil, işler yolunda giderken de almaları gerek. 2014 ve sonrasında, yenilikçilik odağımız olacak.