Teknolojinin geliştirilmesi için İDEF’te iş birliklerine imzalar atıldı
Üst düzey pandemi önlemleriyle 17-20 Ağustos tarihlerinde bu yıl 15’inci kez gerçekleşen, en yüksek katılımcı sayısıyla da dünyanın önde gelen savunma sanayi fuarlarından olan Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı / IDEF 21’e, 79 ülkeden 154 heyet katılım sağladı. IDEF 21’de savunma sanayisine ivme kazandıracak, kurumlar arasındaki iş birliğini güçlendirecek anlaşmalar birbiri ardına imzalandı.
Bu yıl fuarda, Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ile yer alan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), iş birliği anlaşmaları imzaladı. Yerli ve milli hamle: son model lazer teknolojisi için TÜBİTAK BİLGEM ve Asis Elektronik iş birliği, TÜBİTAK BİLGEM ve Asis arasında iş birliği protokolü imzalandı. Yerli ve milli teknolojik sistemlerin geliştirilmesine yönelik iş birliği kapsamında gerçekleşen imza töreninde konuşmalarını gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK’ın asli görevlerinden birinin teknolojinin geliştirilmesi olduğuna vurgulayarak “Özellikle bu kapsamda da uzunca bir zamandır üzerinde çalıştığımız lazer teknolojimizi geliştirmek ve daha kapsamlı kullanmak adına ülkemizin kıymetli firmalarından olan Asis ile iş birliği gerçekleştirdik’’ açıklamasını yaptı.
Fuarda bir diğer önemli iş birliği anlaşması da; TÜBİTAK RUTE ile Aspilsan arasında Lityum iyon pil teknolojileri alanında imzalanan proje sözleşmesi oldu.
TÜBİTAK olarak TRTEST’e ortak olduklarını da ifade eden Mandal, “Geçmişte testlerin ve sertifikasyonların yurt dışında yapıldığı bir ortamdan, ülkemizdeki tüm yetkinliklerin ortak kullanıldığı yapıya doğru dönüşüm içerisindeyiz. TÜBİTAK BİLGEM’in uzun zamandır güvenlik odaklı haberleşme sistemleri konusunda test yeteneği var. Bu yeteneği TRTEST ile buluşturmuş olacağız. Dolayısıyla ülkemizde bu amaca yönelik talepler TRTEST’e gelecek, biz de kendi yetkinliğimizi TRTEST ile birlikte kullanmış olacağız. Ben bunun çok kritik bir iş birliği olduğunu düşünüyorum. Çünkü dijitalleşmeyle beraber siber güvenlik konusu stratejik önem kazanmış durumda” dedi. Aynı zamanda Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı da olan Adem Şahin ise, “TRTEST şirketimiz TÜBİTAK BİLGEM ile çok önemli bir iş birliği gerçekleştiriyor. Bu iş birliğiyle Türkiye’de yerli yazılım geliştiren firmalarımızın, kuruluşlarımızın üretmiş oldukları programların belgelendirilmesi faaliyetleri güvenilir bir elden gerçekleştirilmiş olacak. TRTEST bu manada TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilmiş olan kabiliyetleri bu iş birliği çerçevesinde kullanacak” şeklinde konuştu.