Teknolojinin şefkatli kolları…
Covid-19 ile mücadelimiz sürerken ülkemizdeki yangınlarla ciğerlerimiz yandı, yanıyor. Seller bizi, bir o yana bir bu yana savuruyor. Sadece biz değil, tüm dünya bunu yaşıyor. Covid-19 ile bireysel, kurumsal, ulusal, uluslararası muhasebelerimizi yaparken aslında var olan koskocaman iklim kriziyle yüzleşiverdik birdendire… İnsanlık büyük bir sınavın eşiğinde. Dijital Türkiye’nin daha önceki önsözlerinden bir başlığı anmadan edemiyorum şu an: Daha paylaşımcı bir dünya için iş birliğine hazır mıyız?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun dediği gibi dijitalleşme artık başrolde. “Öğretim üyelerimizin saçlarını ağartarak ürettiği ve geliştirdiği bilimsel gücün teknolojiyle birleşince, bilginin yaygınlaşacağına inanıyorum. Teknoloji, ekonomide yarattığı büyük değişimlerin yanı sıra birbirimizle nasıl iletişim kurduğumuzu, nasıl etkileşimde bulunduğumuzu ve giderek nasıl öğrendiğimizi de şekillendirmekte” diyor Prof. Dr. Necdet Ünüvar. Her zaman olduğu gibi nitelikli insan gücünün önemi karşımıza çıkıveriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın dediği gibi, yetişmiş insan gücü; ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nin de kilit noktası ve “Küresel 5G değer zinciriyle milyonlarca insan istihdam edilecek. Teknoloji konusunda sadece kullanıcı olarak kaldığımız sürece, hiçbir alanda özgürlüğümüzü garanti altına alamayız” yorumunu yapıyor. Ve dijital dönüşümün anahtarının uluslararası iş birliği olduğunu söylüyor Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sonrasında ekliyor: “Ülkeler, endüstriler ve toplumlar arasında eşit olarak yayılacak kapsayıcı dijital dönüşümü sağlamak için koordineli ve kapsamlı stratejilere ihtiyacımız var.” Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, otomasyon, yapay zekâ ve dijital teknolojilerin yaratacağı sosyal değişimler neticesinde gelecek 10 yıl içerisinde Türkiye’de 3,1 milyon iş artışı yaşanacağının öngörüldüğünü ifade ediyor. Bu da ancak dijital dönüşümün başarıyla uygulanmasıyla mümkün görünüyor. Bu nedenle diyor ki “Artık sadece kamu hizmetlerinin elektronik ortama taşınmasını değil, kamu verisinden daha fazla değer üretmeyi konuşmalıyız.”
“Kritik teknolojilerde yazılım geliştirmek, toplumsal sorunları anlamak, sorunu doğru tanımlamak, etik kurallara uymak, dünyanın sürdürülebilirliğiyle ilgili kaygılar taşımakla mümkün. İnsanlık ve dünya için faydalı teknolojileri geliştirmek, teknoloji geliştiren kişinin insan olarak kendini ve doğayı iyi anlamasını, izlemesini gerektirmekte.” Bu sözler; Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya’ya ait. Küresel krizlerimizden çıkmanın yolu biliyoruz ki faydalı teknolojileri geliştirmekten geçiyor. Teknolojiyi geliştiren insan, şefkati unutursa, nasıl sarılacak tüm bu yaralar? Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine… İşte sırf bu yüzden teknolojinin şefkatli kollarına ihtiyacımız var. Tüm dünya.
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere…
Sedef Özkan
BThaber Ankara Temsilcisi