“Teknolojiyi iş süreçlerimize en iyi şekilde yansıtıyoruz”
Roche’daki uluslararası BT yönetimi, altyapı konusunda birçok avantaj getiriyor. Yüz yılı aşkın süredir sektörde faaliyet gösteren İsviçre kökenli çok uluslu ilaç şirketi Roche, Türkiye’deki yapılanmasında teknolojiye verdiği ağırlıkla ön plana çıkıyor. BT operasyonları küresel olarak tek merkezden yönetilen şirkette BT biriminin faaliyetleri iş süreçlerinden ayrı bir yerde düşünülmüyor.
Roche Bilgi İşlem Müdürü Yavuz Şanes, 130 ülkede 80 binin üzerinde çalışanı bulunan şirketin, 3 bin 200 BT çalışanının yönetimini küresel olarak yönettiğini söyledi. Her yıl, tüm ülkelerin ihtiyaçlarını belirttiği anonim bir çalışmayla yatırımların planlandığını dile getiren Şanes, “Uluslararası bir şirket olmanın avantajları burada ortaya çıkıyor. İhtiyaçları saptayan organizasyon altyapısı konusunda ortak seçilen bileşenlere yatırım yapıyor. Üstelik sadece donanım değil, yazılım tarafıyla da küresel olarak ilgileniliyor. Biz de Türkiye’deki 54 kişilik BT ekibi olarak teknolojiyi diğer iş birimleriyle birlikte yürüterek gerçek projeler oluşturuyoruz” dedi. Yavuz Şanes’e göre bu, Roche’un ‘IT as a business partner’ (iş ortağı rolündeki BT) kavramını içselleştiren bir şirket olmasından ileri geliyor.
BT biriminde birçok sanal takım bulunduğunu ve bu ekiplerin farklı iş kollarıyla paralel çalışmalar yaptıklarını dile getiren Şanes, bu çalışanların aynı zamanda uluslararası organizasyondaki farklı takımların üyeleri de olduklarını vurguladı.
“E-pazarlamada 100 ülkeyi yönetiyoruz”
Takımlar arasında e-pazarlama konusunun en önemli konulardan biri olduğuna dikkat çeken Şanes, şirketin bölgesel CEMAI (Merkez ve Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan) yapılanması içerisinde e-pazarlama alanındaki çalışmalara liderlik ettiğine dikkat çekti. “Üst yöneticilerimiz Roche’u, bilgi teknolojileri ile diğer iş birimlerini birbiri içine geçirecek bir yapılanmaya gitti. Buna göre iş geliştirmede ve tüm süreçlerde BT birimi, diğerleriyle kol kola yürüyor” dedi.
CEMAI bölgesinde; web sayfası, e-posta kampanyaları, sosyal medya çalışmaları, anketler ve pazar araştırmalarını kapsayan bir iş tanımına sahip e-pazarlama ekibinin bu doğrultuda BT birimiyle beraber yürüdüğünü işaret eden Şanes, “Her ülkeden bir iş geliştirme bir de BT temsilcisinin katıldığı büyük ekip Roche Digital Marketing Agency (Roche Sayısal Pazarlama Ajansı) ile ortak çalışarak e-pazarlama faaliyetlerini sürdürüyor. Roche Türkiye Genel Müdürü Süha Taşpolatoğlu ise CEMAI bölgesindeki bu e-marketing aktivitelerinden sorumlu. İş Geliştirme Yöneticisi Burak Apaydın da bu takımı yöneten isim” dedi.
Şanes, aynı zamanda Türkiye’deki 54 kişilik ekibin de bölgesel bir sınırlama olmaksızın; CRM, iş zekâsı, web geliştirme, SAP destek, proje yönetimi ve geliştirme anlamında tüm dünyaya hizmet verdiğini söylüyor ve bu yetkinliğin gurur verici olduğuna dikkat çekiyor.
“Tabletler doktorla aramızdaki mesafeyi kaldırdı”
Mobil alanda yaptıkları BT çalışmalarının Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Şanes, şirket içindeki tablet bilgisayar projesinin iş süreçlerini hızlandırmak konusunda büyük bir katkı sağladığını söylüyor.
“Mobil ofis söz konusuysa yıllardır bu şekilde çalışan bir şirketiz. Dizüstü bilgisayarlarımız ve akıllı telefonlarımızla sahadayız. Tablet bilgisayar projemizle özellikle bire bir görüşmelerde ve çok kişiye yapılan sunumlarda dosya kağıtlarından kurtularak güncel bilgiye hızlı bir erişim sağladık” diyen Şanes bu sayede çalışanların görsel yönü ağır basan sunumlarla sahaya çıktığına ve özellikle merkezden edinmesi gereken bilgiye anında erişim sağlayabildiğine dikkat çekti ve şunları ekledi: “Tabletler doktorla aramızdaki masayı kaldırdı. İletişimimiz artık çok daha güçlü.”
“Uyum konusunda sorun yaşamıyoruz”
Tablet bilgisayar projesini 1,5 günlük bir eğitim ile tamamladıklarını söyleyen Şanes, genel olarak yeni teknolojilerin uyumunda çalışanların kolayca uyum sağlayabildiğine işaret etti. Şanes’e göre daha önce hiç böyle bir cihazı eline almamış birisi bile yarım günlük eğitimin sonunda kullanım becerisini kazanabiliyor. Bu da şirket içindeki BT modernizasyonunun hızlı bir şekilde gerçekleşmesi anlamına geliyor.
“Video konferans ile mesaiyi kısalttık”
Şanes, Roche içerisinde iş sürekliliğini sağlarken çalışma şartlarını da kolaylaştıran bir çözüm olarak video konferansın öne çıktığını belirtti. “Eskiden çalışanlar en ufak bir toplantı için şehirlerarası uçuşlar ve aktarmalar ile mesai içinde ve dışında büyük zaman kaybediyordu. Artık birçok toplantıyı video konferans ağımızla gerçekleştirerek hem zamandan hem de maliyetten önemli bir tasarruf elde ettik. Üstelik çalışanlar da mesai bitimine kadar tüm işlerini tamamlayarak evlerinin yolunu tutuyor dedi.