‘Teknolojiyi üreten’ olmak, fark yaratıyor
Türkiye’nin ve MENA bölgesinin OpenStack bulut platformunu kullanan ilk ve tek bulut servis sağlayıcısı SkyAtlas, Ar-Ge çalışmalarını devam ettirirken, çevre ülkelerde de büyümeyi hedefliyor.
Bulut bilişim hizmetleri konusunda çalışmalar yapan SkyAtlas, her ölçekte müşterisine kapsamlı hizmetler sunuyor. Lisanslı ölçeklendirme teknolojileri ile müşteriler kullandıkları kadar ödüyor, böylece maliyet avantajı yakalıyor. OpenStack platformunu kullanan Türkiye ve hatta MENA bölgesindeki tek şirket olduklarını vurgulayan SkyAtlas CEO’su Levent Kocatürk, kendilerini diğer bulut bilişim şirketlerinden ayıran temel özelliği ise ‘teknoloji üretiyor olmaları’ olarak gösterdi. Dünya standartlarında “gerçek bulut teknolojisi” ürettiklerini vurgulayan Levent Kocatürk, altyapılarını OpenStack bulut platformu üzerine inşa ettikleri bilgisini verdi. “Sadece Türkiye’de değil, MENA bölgesinde OpenStack platformunu ilk ve tek kullanan “gerçek” bulut sağlayıcısıyız” yorumunu yapan Levent Kocatürk, stratejileri ve hedefleri konusunda sorularımızı yanıtladı:
Çözümleriniz, kullanıcıya ne gibi faydalar sunuyor?
Temel faydamız, “Dinamik Ölçeklendirme” teknolojimiz ile SkyAtlas bulut sunucuları, hiçbir manuel müdahaleye gerek kalmadan, tüm uygulamaların işlemci ve bellek ihtiyacını tespit eder ve sunucunun işlemci ve bellek ihtiyacını gerçek zamanlı artırabilir ya da azaltabilir. Böylece bulut kullanıcılarına “Kullandığın Kadar Öde” esnekliğini sunuyoruz. Güvenlik içinse kullanıcılarımızın kendi alt ağlarını oluşturabilecek teknolojiyi yarattık. Böylece dışarıyla veri alışverişini kesip, yalnız kendilerine tahsis edilmiş ağlar üzerinden yüksek güvenlik ve performansa sahip bulut deneyiminden faydalanıyorlar. Ayrıca SkyAtlas, sanal sunucularındaki her bir CPU’yu yalnız bir müşterisine tahsis eder. Böylece kullanıcılarının en yüksek performansı almasını sağlar. Sunucularımız Türkiye’de barındırılıyor. Bu da veri transferlerinin maksimum hızda gerçekleştirebilmesi demek. Ayrıca kullanıcılarımız, SkyAtlas yönetici arayüzünden yaptıkları bütün işlemleri ve çok daha fazlasını Skyatlas API ile yapabiliyor ve işlerini otomatik hale getirebiliyorlar. SkyAtlas’ın diğer bulut firmalarından bir farkı da, SUSE Linux Enterprise Server’ı (SLES) gerçek bulut platformu üzerinden Türkiye’de kurumlarla buluşturan ilk firma olması.
Türkiye’de gerek KOBİ’lerin gerekse büyük ölçekli şirketlerin ve kamunun bulut bilişim ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de bulut teknolojilerinin kullanımı halen Amerika ve Avrupa pazarlarının oldukça gerisinde. Sebebi ise kendi teknolojisi ile liderlik yapan ve sunucularını Türkiye’de barındıran bir Türk firmasının olmamasıydı. Ancak her teknolojik yenilikte olduğu gibi, bulut teknolojilerinin kullanımında öncü olan yenilikçi işletmelerin deneyimlerini paylaşmaları, bilgilendirici haberlerin artması ve gelişen teknoloji ile bulut bilişim sektörü de büyümeye başladı. Kullanıcı eğilimine baktığımızda, yeni ve güvenilir teknolojilere ilgi olduğunu görüyoruz.
2016 yılında nasıl bir strateji ile ilerleyeceksiniz? Hedefleriniz ve öncelikleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Bildiğiniz gibi SkyAtlas kendi teknolojisini üretiyor. İnsanların ve şirketlerin hayatlarını kolaylaştıracak, ürünlerini geliştirebilecek, test edecek ve pazara sunabilecek ilave yenilikler için Ar-Ge faaliyetlerimiz artarak sürecek. Aynı zamanda HP, eBay, Intel gibi şirketlerin de kullandığı OpenStack platformuna geliştirdiğimiz yeni teknolojilerle bir Türk firması olarak katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Hedefimiz, sadece Türkiye’de değil, bölgemizde de öncü bir rol oynamak. Bunun için pazarımızın ihtiyaçlarını analiz ediyor ve insanların hayatını kolaylaştıracak yeni ürün ve hizmetler sunuyoruz. Felaket kurtarma, depolama, yedekleme, ağ ve güvenlik gibi gerçek bulut teknolojisi altyapılarında olanaklarımız var. Örneğin, sunucularımız İstanbul ve Ankara’da. Yani verilerinizi aynı anda iki farklı konumda depolayabilir ve olası felaket senaryolarının riskini minimize edebilirsiniz.
Yedekleme alanında da ürün ve hizmetler geliştirmeye devam edeceğiz. İşinizi koruma altına almak, verilerinizi yedeklemek ve onlara hızlı erişmek istiyorsanız, SkyAtlas Yedekleme Çözümleri ile örneğin, verilerinizi dosya bazında yedekleyebilir, sadece sizin erişebilmeniz için şifreleyebilirsiniz.
Yine önceliklerimiz arasında PaaS, yani ‘platformun hizmet olarak sunulması’ var. PaaS ile kullanıcılarımıza konfigüre edilmiş veritabanı ve arayüzleri, entegre bulut platformlarında kullanmaları için ortamlar yaratıyoruz. Böylece kullanıcılarımız geliştirme, test, uygulama ve analiz gibi konularda daha geniş olanaklara daha ucuza sahip olacaklar.
Bir hedefimiz de SaaS tarafında, yani yazılım ve uygulama alanında, araştırmalarımızda elde ettiğimiz sonuçları geliştirerek kullanıcılarımız için faydaya dönüştürmeye devam etmek. Böylece, kullanıcılarımız satış, muhasebe, insan kaynakları gibi yazılımları bulut ortamında, yani internette kullanıp yönetebilecekler. Ayrıca, “Ben işime odaklanmak istiyorum, BT altyapımı sen yönet” diyen müşterilerimiz de var. Onlar için önceliğimiz “Managed Service” yeteneğimiz. Yani SkyAtlas tüm BT altyapınızı, hedeflerinize kolay ulaşabilmeniz için yönetir ve siz de kendi işinize odaklanırsınız.
OpenStack yapısı, bulut bilişimde nasıl bir fark yaratıyor?
OpenStack’in temel farkı; sahip olduğu ekosistem. Öyle bir platform düşünün ki, NASA ve Rackspace bir araya gelip onu başlatmış ve Intel, IBM, HP, SAP gibi şirketler de onu sürekli geliştiriyor. OpenStack altyapısı da tüm hipervizörleri ve Restful API’ı destekler. Çok güçlü bir mimariye ve ölçümleme yeteneklerine sahip. Genel, özel ve hibrid olmak üzere tüm bulut platformlarını destekler. Aynı zamanda, dünyada sürekli ve en hızlı büyüyen ve gelişen bir yapısı var. SkyAtlas ise Türkiye’nin ve MENA bölgesinin OpenStack bulut platformunu kullanan ilk ve tek bulut servis sağlayıcısı. Hedefimiz de MENA bölgesi başta olmak üzere, çevre ülkelerde büyümek. Gündemimizde olan iki ülkeden biri Birleşik Arap Emirlikleri, diğeri ise Hollanda.