Teknoparkların yeni yönetmeliği masaya yatırıldı
Gazi Teknopark Yönetimi, ‘Değişen Yönetmelikle Beraber Teknopark Uygulamaları, İstisnalarda Yeni Boyutlar’ konulu bir eğitim düzenlendi.
2011 yılında değişiklik yapılan 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun yeni Uygulama Yönetmeliği 12 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı ve 1 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Yönetmelik, bundan sonraki süreçte ‘Bölgede uygulanacak Muafiyetler ve İstisnalar’, ‘Bölgenin İzlenmesi ve Denetlenmesi’ gibi konulara temel olacak. Türkiye’de ‘Kamu Otoritesi’ teknoloji geliştiren kurumları iki ana mekanizmayla destekliyor: Teşvik, istisnalar ve hibeler. Düzenlenen etkinlikte; bu değişikliklerin ayrıntılarıyla ele alınması hedeflendi. Diğer yandan, hibe mekanizmalarında ‘Ön Ödeme’ konusu ele alındı. ‘Ar-Ge Finans Programı’ ile TÜBİTAK tarafından onaylanan projelerin kendisi teminat kabul ediliyor ve projelere ön ödeme sağlanıp projenin riskleri şirket adına yönetiliyor.
Maliye Bakanlığı ile bütünleştirilecek
Sistem Global Yeminli Mali Müşaviri Hüseyin Karslıoğlu, ‘ARGEFİNANS Programı’ Yöneticisi Demet Allar, Gazi Teknopark Ar-Ge ve İş Geliştirme Yöneticisi Ömer Baykal seminerde sunumlarını gerçekleştirdi. Kanun değişikliği ve yeni yönetmelikle ilgili bilgi veren Baykal şunları kaydetti:
“Mevzuata uygun hareket etmeyen, bilgi ve belgelerini zamanında ve eksiksiz vermeyen şirketlere aylık muafiyet belgelerinin verilmemesi ve faaliyetlerini düzeltmeyen girişimcilerin bölgeden ihracı söz konusu. Tüm teknoparklarda proje kabul süreçleri standart hale getiriliyor. Projesi biten ve 3 ay içerisinde yeni Ar-Ge projesi sunmayan şirketin bölgeden ihracı gerçekleştiriliyor. Her yılın sonunda şirketlere sağlanan destek ve muafiyetlerin etki değerlendirmesinin yapılması ve bu konuda rapor düzenlenmesi gerekiyor. Maliye Bakanlığı ile bütünleşme ve e-Beyanname BSTB Proje kodu zorunluluğu getiriliyor.”