Telekomünikasyon Günü kutlamalarına “Sansür” şemsiyesi
Ana teması “Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile Kırsalda Daha İyi Bir Yaşam” olan Dünya Telekomünikasyon Günü’ne Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) Başkan ve CEO’su Rod Beckstrom, BTK Üst Kurul üyeleri, STK başkanları ile özel sektör temsilcilerinin büyük bir bölümü genel müdür seviyesinde katıldı.
TÜTED’in 2002-2006 yılları arasında organize ettiği etkinlik 5 yıllık bir aradan sonra İzmir’de tekrar kutlanmış oldu. 1865 tarihinde yirmi ülke tarafından Paris‘te kurulan, şimdi ise merkezi Cenevre olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) kuruluş günü olan 17 Mayıs, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Dünya Telekomünikasyon Günü olarak kutlanıyor.
Etkinlikte sektörün tüm bileşenleri bir aradaydı. Dünya Telekomünikasyon Günü kutlamalarının konusu ise ağırlıklı olarak “Sansür” üzerine yoğunlaştı. Bir de etkinlik günü gerek özel şirketlerin gerekse kamu kurumlarının ardı ardına etkinlik gününde basın toplantılarının olması Dünya Telekomünikasyon Günü’nün bir bilgi bombardımanı şeklinde geçmesine neden oldu.
Yıldırım, “İnternet yasağıyla ilgili kim olursa olsun karşısında beni bulur”
Sabah gerçekleştirilen sohbet toplantısında ve ardından Dünya Telekomünikasyon Günü etkinliği açılışında konuşan Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım’ın en önemli mesajı internetin yasaklanmasının mümkün olmayacağı böyle bir durumda böyle bir durumda kim olursa olsun karşısında kendisini bulacağı yönündeki açıklaması oldu.
İnternet Kurulu’ndan tavsiye karar
Yıldırım açıklamalarında ise İnternet Kurulu’na önemli bir görev vererek sektörün tüm temsilcilerini bir araya getirmesini ve 22 Ağustos tarihine kadar sektörün “Güvenli İnternet Hizmeti” ile ilgili bir tavsiye kararı çıkarması gerektiğini vurguladı.
Yıldırım ayrıca konuşmalarında BTK Başkanı Tayfun Acarer’e seslenerek, “Az düzenleme, çok denetleme. Bundan sonraki hedef bu. Düzenleme yaptıkça başın derde giriyor. Onun için düzenlemeyi bırak, denetlemeye bak kardeşim. Kimsenin öğrenmek gibi bir derdi yok. Millet kafa buluyor seninle, haberin yok. Millet bu işi kullanıyor, bir imkanı, bir işi, bir hizmeti sağladın mı ondan sonra geriye gidecekmiş gibi bir algılamaya bile milletin tahammülü yok” ifadelerini kullandı.
Yıldırım ayrıca ailelerin çocuklarına yönelik endişelerinin göz ardı edilemeyeceğine dikkat çekti. Yıldırım şu şekilde sözlerini sürdürdü: “Aileler çocukları için sabit internet erişimini iptal ettiriyorlar. Çocuklarıyla ilgili endişe taşıdıkları için bunu yapıyorlar. Tam tersine mobil internet aboneliği de artıyor. Bu bir istatistiki bilgi. Çocukları sanal ortamdan işlenecek suçlara tehditlere karşı korumak görevimiz. Bu sansür olarak algılanırsa çocuklarımıza yazık ederiz. İnterneti yasaklayanlar olursa karşılarında en önce beni bulurlar. Bu işi yaymak için hayatını ortaya koymuş bir adam bunun nasıl yasaklanmasını isteyebilir. İnternet abonesini 4 milyondan aldık 39 milyona getirdik. Afrika sisteminden aldık sabit ve mobili memleketin etrafına yaydık. Bu yaptıklarımız ile yasaklama fikri hiçbir şekilde bir araya gelemez. Gençlerin detaylarını incelemesini tavsiye ediyorum.”
Acarer: “Güvenli internet hizmeti anayasaya dayanıyor”
BTK Başkanı Tayfun Acarer ise “Güvenli İnternet Hizmeti” ile ilgili düzenlemenin anayasaya dayandığının altını çizdi. Acarer, bu düzenlemenin Tüketici Hakları Yönetmeliği’ne dayandığını ve devletin isteyen internet abonelerine ücretsiz güvenli interneti temin etmekle yükümlü olduğunu belirtti.
Acarer sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “İsteyen alır istemeyen almaz. 22 Ağustos’tan sonra iki profil olacak. Bir güvenlisi bir de güvenli olmayanı. İsteyen istediğini seçer. Güvenli kullanmak isteyen güvenlisini seçer, istemeyen şu anki yapıyı aynen devam ettirir. Gündüz güvenlisini kullanır akşam şifresiyle mevcut duruma döner. Olay bu kadar basit ve özdür. Fakat bunu bir türlü anlatamıyoruz. Geçen üniversitede öğrencilerime sordum, ‘Anlıyor musunuz?’ dedim, ‘Anlıyoruz’ dediler. Bir öğrencim, ‘Biz sizi öğrenmek için dinliyoruz’ dedi. Olay bu kadar basit. Hangi amaçla dinliyorsunuz, o bu işin aslında özü.”
TÜTED Başkanı Adil Müftüoğlu ise Dünya Telekomünikasyon Günü ile ilgili şunları söyledi: “23 yıllık birikiminin getirdiği tecrübeyle TÜTED, çok değerli kurumların yüksek düzey temsilcilerinden oluşan yönetim kurulunun liderliği ve oluşturduğu komitelerin yayımladığı raporlarla, 17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon Gününü telekomünikasyon sektörü adına büyük bir sinerji ve farkındalık yaratılması için büyük bir fırsat olarak görmektedir. Gelecek yıllarda da Dünya Telekomünikasyon Gününü sektörümüze yakışan büyük organizasyonlarla kutlamaya devam etmeyi hedefliyoruz.”
Müftüoğlu ayrıca TÜTED sektör değerlendirme raporundan bilgiler aktardı.
İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) Başkan ve CEO’su Rod Beckstrom ise konuşmasında ICANN’ın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Beckstrom Türkiye’de son yıllardaki gelişmelere paralel olarak ICANN’a desteğinin de artması talebinde bulundu. Türkiye’nin bu alandaki gelişimine dikkat çeken Beckstrom IPv6 ve yeni düzenlemelerinde bu yıl içerisinde tamamlanacağı bilgisini verdi.
Etkinlikte Turkcell “Mobil iletişim teknolojilerinin kırsaldaki yaşama pozitif etkileri” konulu bir panel gerçekleştirdi. Vodafone ise “Şirketlerin Anadolu’ya yaptıkları kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ve bölgeye katkıları” başlıklı panelle etkinliğe katıldı.
TivibuCep 42 bin kullanıcı tarafında indirildi
Dünya Telekomünikasyon Günü etkinliği öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, TivibuCep ile ilgili bir reklam çalışması yürütülmemesine rağmen 42 bin kişi tarafından mobil cihazlara indirildiğini belirtti.
Seçim kampanyalarında milletvekili adaylarının TivibuCep ile ilgili bilgilendirildiğini ifade eden Yılmaz, 2 bin 2 yüz milletvekili adayına konuyla ilgili mektup gönderildiğini aktardı.
İnternet hızı artarken gerekli servislerinde sunulması gerektiğini belirten Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “AB, 25-50 MB seviyelerinde internet hizmeti sunulması gerektiğini üye ülkelere tavsiye ediyor. Biz şu an 1 ile 100 MB arasında bu hizmeti sunabilecek kapasitedeyiz. İçerikle ilgili yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yüzden fazla içerik yapımcıya bu anlamda destek veriyoruz.”