Televizyon ölmüyor, krallığını pekiştiriyor
Deloitte, hazırladığı “Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri 2011” raporuyla BT sektörüne yönelik 2011 yılı beklentilerini paylaştı. Deloitte, bu yıl onuncusunu yayımladığı “Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri 2011” raporunda önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde teknolojiyi odağına alan eğilimlerin neler olacağına dair öngörülerini paylaştı. Rapora göre tablet PC ve akıllı telefonlar giderek yaygınlaşırken, PC üreticilerinin kârları azalmaya başlayacak. Medya alanında içeriği planlama konusunda izleyiciye esneklik veren sayısal platformlarla rekabet eden klasik televizyon yayıncılığı ise popülerliğini sürdürecek. Teknoloji alanında temiz ve uzun ömürlü alternatif enerji kaynağı olarak hidrojen yaygınlaşma eğilimine girecek. E-devlet uygulamalarının yaygınlaşması ve bir tercihten öte gereklilik halini alması da raporda yer alan öngörüler arasında.
Raporun detaylarını Deloitte TMT Araştırma Direktörü ve Kanada’nın önde gelen fütüristlerinden Duncan Stewart aktardı. Rapora göre, bu yılın en önemli eğilimleri arasında çevrimiçi oyun pazarının büyümesi, taşınabilir teknoloji kullanımının artması, tabletlerin yaygınlaşması, hidrojen enerjisinin pazara çıkması ve e-devlet uygulamalarının yaygınlaşması gibi eğilimler yer alıyor.
Raporda, 2011 yılında satılacak bilgisayarların ilk defa yarıdan fazlasının tablet PC veya akıllı telefon gibi cihazlar olacağı, buna rağmen PC’lerin ana bilişim platformu olmayı sürdüreceği vurgulanıyor. Teknoloji, medya ve telekomünikasyonun her alanında çeşitliliğin artacağını belirten rapor, bu çeşitliliğin arasında televizyonun halen en popüler medya aracı konumunu koruyacağının altını çiziyor.
Duncan Stewart’ın paylaştığı 2011 öngörülerinden seçmeler
E-devlet uygulamaları yaygınlaşacak. Süreçlerin işleyişini büyük ölçüde kolaylaştıran ve hızlandıran e-devlet uygulamaları, bugüne kadar halkın internete erişimi olmayan kesimini mağdur etmemek adına mecburi hale getirilmemişti. Ancak daha fazla vatandaşın uygun fiyata internete erişebilmesi nedeniyle e-devlet uygulamalarının da yaygınlaşması ve birçok ülkede süreçlerin işleyişinde birincil kanal olarak öne çıkması bekleniyor. Gelişmiş ülkelerde e-devlet uygulamaları kullanan vatandaş sayısının 2011 senesinde en az yüzde 10 artması öngörülüyor.
Hidrojen pazara çıkacak. Temiz ve uzun ömürlü bir enerji kaynağı olan hidrojen, yüksek maliyeti nedeniyle araçlarda kullanılmayacak. Daha çok karbonmonoksit üretmemesi ve temiz bir enerji kaynağı olması nedeniyle iç mekanlarda, fabrikalarda, forkliftlerde ve uzun ömürlü olması nedeniyle jeneratörlerde tercih edilecek.
TV popülerliğini koruyacak. Rapora göre televizyonun en popüler medya aracı konumu güçleniyor. TV izleyici sayısı ve kişi başı günlük TV izleme süresi 2011 yılında da artmaya devam edecek. TV reklamlarına daha da büyük bütçeler ayrılacak, medya alanında en büyük ciro yine televizyon kaynaklı olacak ve TV içeriğe yön verecek.
Çevrimiçi oyun pazarı büyüyecek. 2011 yılında çevrimiçi oyun pazarının büyüyeceği ve daha çok insanın bu oyunları oynamak için ücret ödeyeceği öngörülüyor. Çevrimiçi oyunların korsan kopyaların önünü kesmesiyle birlikte oyun pazarının cirosunu tekrar artırması da gündemde.
4G ucuzlayacak ama çoğu operatör 3.5G’yi tercih edecek. 3.5G hizmetinin performansının 4G’ye yakın olması, buna karşılık 4G için gerekli altyapının pahalı olması nedeniyle bazı operatörlerin 2011 yılında 4G’ye geçmeyi ertelemesi bekleniyor.
Cep telefonlarının genişbant ihtiyacı Wi-Fi ile tamamlanacak. Rapor, 2011 yılında WiFi ağlarından indirilen verinin yüzde 50’ye varan oranda artacağını öngörüyor.