Temassız ödeme ilgisi daha da artacak!
Teknolojiyle birlikte dünyanın nakitsiz toplum olma yolculuğu hızlanıyor. Research and Markets’e göre küresel dijital ödeme pazarı yıllık yüzde 10 büyüyerek 2027 yılına kadar 12,55 trilyon dolara ulaşacak. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2022 yılına dair kartlı ödemeler sektörünün raporuna göre 2022 yılında kartlarla yapılan temassız ödeme adedi önceki yıla göre yüzde 77 artarak 6,62 milyar adet oldu. Temassız ödeme tutarı ise geçen yıla göre yüzde 212 artarak yani geçen yılın 3 katını geçerek 904 milyar TL oldu. Mağaza içi yapılan kartlı ödemelerde ise her 3 ödemeden 2’si, 2022 yılında temassız olarak gerçekleşti. Temassız ödeme tutarı önceki yıla göre 3 katından fazla artarken mağaza içi her 3 ödemeden 2’si temassız gerçekleşti. Temassız teknolojilerde de mobil ve giyilebilir temassız ödemeler öne çıkacak.
Temassız ödemelerde mobil cüzdanlar da büyümenin bir diğer itici gücü. Teknoloji ilerlemeye devam ederken mobil cüzdanların kullanım alanının genişlemesi de bekleniyor. Dijital para birimleriyle birlikte mobil cüzdanlar kullanıcıların çeşitli dijital para birimi biçimlerini sağlamasına ve kullanmasına olanak sağlayacak. Sadakat programları, biletleme ve kimlik saklama gibi daha fazla özelliği bünyesinde barındıracak. Yakın gelecekte mobil cüzdanların fiziksel cüzdanların yerini alacağı, kullanıcıların tüm ödeme ve kişisel bilgilerini tek bir güvenli uygulamada saklamasına olanak tanıyacağı düşünülüyor.
Akıllı telefonlara yalnızca bir uygulama yükleyerek güvenli bir şekilde ödeme alınmasını mümkün kılan telefona dokunarak ödeme teknolojisi, en küçük işletmelerin de teknolojiye ulaşımını kolaylaştırıyor. Büyük işletmelerin de müşterilerine farklı deneyimler yaşatmasını sağlıyor. Bilgisayarlarda ve ağlarda (eşler arası dosya paylaşımı) ve kripto para birimi ticaretinde kullanılan, Peer to Peer(P2P) yaklaşımı da temassız ödemeler ekosisteminin önemli bir parçası haline geliyor. Tamamen mobil olan bu uygulama kullanıcıların birbirleri arasında sorunsuz şekilde para transferi yapmasına olanak tanıyor. eMarketer’a göre en büyük P2P platformlarının 2021 yıl sonu itibarıyla 165,7 milyon kullanıcısı var. eMarketer ayrıca 2022’de 785.9 milyar dolar olan P2P pazarının 2023 sonunda 1 trilyon doların üzerinde işlem hacmi üreteceğini tahmin ediyor.
Paynet Mobil Uygulama da üye iş yerlerinin saha operasyonlarında ödeme almasını kolaylaştırıyor. Tüm banka ve kredi kartları ile uyumlu olan Paynet Mobil Uygulama, hızlıca tahsilat yapılmasını sağlıyor. iOS ve Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlar ve tabletlerle uyumlu olan çözümle, şirketler müşterileri nerede olursa olsun, uzaktan SMS, e-posta ve WhatsApp yoluyla link ile ödeme alabiliyor. Paynet Mobil Uygulama böylelikle ödeme konusunda iş yerlerine sınırsız özgürlük sunuyor. Ücretsiz olan Paynet Mobil Uygulama sayesinde, taşınabilir POS cihazlarının oluşturacağı maliyet de ortadan kalkıyor. Bununla birlikte, tüm bankalar ile anlaşmalı olduğu için masraflar önemli ölçüde düşüyor ve müşteriler tüm kredi kartları ile uygun taksit seçeneklerinden faydalanabiliyor. Paynet işletmelere artı taksit olanağı da sunuyor. İşletmeler, anlaşmalı bankalar üzerinden müşterilerine daha uygun maliyetlerle taksitli alışveriş imkanı yaratıyor.
Paynet’in PayPOS çözümü mobil uygulama üzerinden ister kasada, ister reyonda, ister sahada kolayca ödeme almayı sağlıyor. Akıllı cep telefonlarının yanında Android işletim sistemine sahip tabletler, saha el terminalleri ve kiosk gibi cihazlarda da çalışan PayPOS teknolojisi, ödeme alanı çeşitliliğini artırıyor. NFC teknolojisiyle saniyeler içinde temassız ödeme sunan PayPOS ile fiziki POS satın alımı, bulundurma bedeli, servis ücreti veya bakım maliyeti gibi pahalı yatırımlar yapılmasına gerek kalmıyor. Herhangi bir kurulum veya cihaz yatırımı yapılması gerekmiyor. PayPOS, fiziki POS cihazları gibi çalışıyor. Bu nedenle de aynı güvenlik seviyesine sahip.
Paynet Ürün Yönetimi ve İş Ortaklıkları Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kocatürk, tüm bu gelişmelerin dijital ödeme pazarını dönüştürdüğünü söyledi ve “Mobil ödemeler pazarı hiç olmadığı kadar hızlı büyüyor. Temassız ve mobil teknolojilerle birlikte tüm ülkeler nakitsiz toplum olmaya doğru hiç olmadığı kadar büyük bir ivmeyle yol alıyor” dedi.