Temelde yazılım, kontrolde melez yapı
VMware Forum’un ana fikri melez bulut ve yazılım tabanlı veri merkezi, mobilite ve inovasyona ayrılan payın artması oldu.
VMware Forum 2014, bulut bilişim ve sanallaştırma başlıklarında sektörü buluşturdu. 12 Haziran’da ‘Amplify Possibilities’ (İmkanları Geliştir) sloganı ile Hilton İstanbul Bomonti’de gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmalarının ardından depolama sanallaştırma, ağ sanallaştırma, bulut otomasyonu, sanal iş ortamı gibi başlıklarda paralel oturumlar düzenlendi. Sanallaştırma ve bulut bilişimde mobil cihazların artan önemi öne çıkan başlıklar oldu. Mobil bulut sistemlerindeki gelişmeler ve yazılım tabanlı veri merkezinin yanında, son kullanıcıya yönelik çözümleri genişleten AirWatch satın alması, mobil cihaz, mobil uygulama ve mobil içerik yönetimi konuları paylaşıldı.
Açılış konuşmasını yapan VMware Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediceler, sanallaştırma teknolojilerine yönelik küresel ilgi ve bunun işlem hacmini artırışına dikkat çekti. 2015 yılında yeni çözüm ve ürünlerle 5 milyar doları aşan ciro hedeflendiğini, Türkiye’de de 2013 yılında İK alanında yapılan yatırımla çalışan sayısının iki kat arttığını söyleyen Mediceler, finans ve telekom pazarlarındaki çalışmalarına işaret etti. Mediceler, üç stratejik alana odaklandıklarını söyledi: Tüm BT altyapısını sanal ortamda sunan ‘yazılım tanımlı veri merkezi’, güvenlik ve kontrolden taviz vermeden ‘melez bulut’, çalışanların her yerde ve her cihazdan iş uygulamalarına güvenli biçimde ulaştıkları ‘mobilite’. Mediceler, 2014 yılı beklentilerini şöyle özetledi:
“Birçok kurum ve şirket buluta geçecek. Yazılım tabanlı veri merkezleri gerçek oluyor. VMware bu amaçla satın almalar yaptı. Son kullanıcı işlemleri için AirWatch’ın alımı bunun bir örneği. 2014, Yazılım Tanımlı Veri Merkezleri (SDDC) devrinin başladığı yıl olacak.”
Geçtiğimiz yılki etkinlikte söz verdiği gibi bu yılki etkinlikte de yerini aldığını belirterek sözlerine başlayan VMware EMEA Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Elie Kanaan da BT’nin geleceğinin yazılım tabanlı olduğunun altını çizdi. Teknolojik gelişime karşılık BT bütçelerinin hala yatayda olduğuna işaret eden Kanaan, sanallaştırma ile şirketlerin yatırım yapabildiğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Mobil cihaz sayısı kullanıcısı ve uygulama sayısı hızla artıyor. Bulut bilişimin BT birimlerine en önemli faydası hız ve maliyet. Sanallaştırma ise geçmiş ve gelecek arasında köprü, önemli bir tasarruf fırsatı. Herkesi, BT’nin yüzde 50’sini inovasyona harcar kılmak istiyoruz ve yazılım tabanlı şirketler bunu yapabiliyor. Operasyonun kalbinde yazılım var. Bu hemen olmayacak, bu bir yolculuk. Yazılım tabanlı kurumun temelinde uygulamalar var. Bunlar yazılım tabanlı veri merkezine konulunca her şey yazılımda yaşar. Yazılım ve donanım uyumu, melez bulutta konumlandırma ile hedef son kullanıcıya, yani çalışanlara ve müşteriye hizmet. Bulutu, sizin yazılım tabanlı veri merkezinize getiriyoruz. Çevik kurumsal BT’nin yolu yazılımdan geçiyor ve bu yapının temeli de melez bulut.”