Tercihiniz, ‘Geliştirilebilir’ çözümler olsun
Her kurumun siber güvenlik önlemleri alırken öncelikle zayıf noktalarını tespit etmesi, konuyla ilgili ve şirket içi sorumlulukları belirlemesi, bu doğrultuda şirketlerin ilk etapta en üst düzey koruma için hangi varlıkları koruyacaklarına, hangi tehditlere karşı savunma geliştireceklerine ve veri güvenlik önlemleri için bir bütçe belirlemesi en doğru yaklaşım. “Siber güvenlik risk faktörlerinin şirket dışı sebeplerden çok, şirket içi yan mevcut veya eski personelden kaynaklandığını biliyoruz” detayını paylaşan Zyxel Türkiye Kurumsal Kanal Satış Müdürü Ömer Erünsal’ın dikkat çektiği gibi, bu noktada yetki görev ve sorumluluk konusu ciddiyetle ele alınmalı. Olağandışı büyüme gösteren, yeni teknoloji yatırımı yapan, BT altyapısını genişleten şirketler de hacker’ların ilgisini çekiyor. Bu nedenle bu profile uyan kurumların yeni nesil güvenlik önlemleri ile kendilerini ekstra koruma altına almasında fayda var. Tehdit ‘inovasyonunun’ hızının arttığı bir dünyada, siber güvenlik donanımları da kapsamlı bir şekilde yenileriyle değiştiriliyor. Bu nedenle yeni donanım ve yazılım alırken, geleceğe yönelik olası performans gereklilikleriyle başa çıkabilecek yeterlilikte, gelişime alan açabilecek, yazılıma yeni özellik ve yetenekler ekleyebilecek bir teknolojiyle veri güvenliği altyapısını yönetmenin daha kolay ve verimli olacağı aşikar. Bu yorumu yapan Ömer Erünsal, çözümlerini şöyle anlattı:
“Özellikle KOBİ’ler için tasarlanan yeni güvenlik duvarı serisi ZyWALL VPN (50/100/300); işletmelerin, şubeleri arasında güvenli erişim ve veri aktarımını mümkün kılarken, kurumların iş ortaklarının ve ofise uzaktan bağlanarak evden çalışan personelin de ihtiyaçlarına cevap veriyor. Amazon Sanal Özel Bulut (VPC) entegrasyonu ile ZyWALL VPN serisi, işletmelerin değerli iş verilerini güvenli bir bulut alanına taşırken, genel işletme giderlerin azaltılmasına olanak tanıyor. İşletmelere, öncelikle UTM Firewall kullanarak yerel ağlarını ve kablosuz iletişim trafiğini koruma altına almalarını öneriyoruz. Zyxel’in Anti-Virüs ve İzinsiz Giriş Algılama ve Önleme (IDP – Intrusion Detection and Prevention) servislerini kullanmakta olan Zyxel ZyWALL USG kullanıcılarının saldırılara karşı koruma için IDP ve antivirüs imza dosyalarını da belirli periyotlarda güncellemeleri önemli.”
Türkiye’de yeni regülasyonlar, veri güvenliği alanındaki yatırımları hızlandırdı ve bu trend daha da güçlenecek. Saldırganların giderek daha sofistike taktiklerinin yanında, yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojileri, hem saldırı hem savunma amaçlı kullanılmaya başladı. Fidye yazılımları darkweb’de satılıyor, Ömer Erünsal’ın verdiği bilgiye göre, Darkweb’de 6 bin 300’den fazla pazaryerinde 45 bin farklı ransomware, yani fidye yazılım ‘ürün’ olarak satılıyor, fiyatları 0,50-3 bin dolar arasında değişiyor, katlanarak büyüyen bir pazarı ortaya koyuyor. IoT ile internete bağlı cihazların sayısı da artacak. “2020 yılında sektörün 220 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor” tahminini paylaşan Ömer Erünsal, eklemeden geçmedi: “Madalyonun diğer tarafında ise tüm dünyada güvenlik risklerinin katlanarak artacağını, siber güvenlik için yeni teknolojilerin ve çözümlerin geliştirileceğini, sektörün de katlanarak büyüyeceğini öngörebiliyoruz.”