Terör için çözüm de bilişimde
Yeni yılın ilk saatleri ve hemen akabinde akşamında iki terör saldırısı ile karşı karşıya kaldık. Bu yazı gazetemizde yayımlandığında umarım başka terör haberleri duymamış oluruz.
BTHaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe
Sn. Başbakan ve iki önemli Bakanı , İstanbul Valisi ve BTK Kurul Başkanımız Bilişim Zirvesi’16 için İstanbul’da bizlerleydi. Kendileri ile sabah çayımızı yudumlarken az da olsa sohbet şansı oldu. Fakat sabahın erken saatlerinde başlayan etkinlik telaşı ve koruma polislerinin ortama verdiği yüksek gerilim nedeniyle bu belki de ülkenin en önemli insanlarına istediğim mesajları yeteri kadar iletemedim. Birçoğunu benden daha iyi bildiklerine eminim ama BThaber Gazetesi’nin bu tür önemli insanlara gittiğini ve okunduğu bilerek mesajımı buradan yazmak istiyorum.
Sayın Büyüklerim, terör karşısında durabilmenin en etkin çözümü bilişimde yatmaktadır. Milli birlik ve beraberlik ne kadar önemliyse, bilişim de bu konuda aynı önemdedir. Neden mi? Açıklamaya çalışayım.
Yeni teknolojiler yüz okuma tekniği sayesinde artık sokakta yürüyen kişilerin kimliğini tespit edebilmektedirler. Hatta kişinin üzerinde varsa tehlikeli yük de tespit edilebilmektedir. Önceden belirlenen bir alana bir eşya bırakıldığında veya mevcut bir eşyanın alınması da anlaşılmakta olup, bir sokağa yabancı ya da davranışları garip biri girdiğinde de uyarı sistemleri çalışmaktadır. Elbette emniyet güçlerinin önemi ve gerekliliği ortadadır ama onlarca emniyet görevlisinin takip etmekte zorlanabileceği bir davranış akıllı kameralarla çok hızlı ve kolay tespit edilebildiği düşünülünce yatırımın görece daha fazla teknolojiye yapılması aşikardır.
İletişimin denetlenmesi, adli bilişim – forensic, veri kurtarma ve siber güvenliğin önemini burada tekrar etmeye gerek yok. 2000’li yılların başında siber saldırılar elektrik santrallerini susturabilir, nükleer santralleri patlatabilir diyordum. İran’a nükleer santral siber saldırısı çoktan gerçekleşti. Dünya’nın her yerinde elektrik santrallerine saldırılar devam ediyor. Son zamanlarda devletin ve özellikle BTK’nın konuya verdiği önemi görmemek mümkün değil ama ne kadar yeterli bilemiyorum.
Bilişimde ne kadar güçlü iseniz bütün bu terör ve siber saldırılardan o kadar uzak kalırsınız.
İki konu daha var gündemimde. İlki, USOM ekipleri oluşturulurken üniversite mezunu olma şartı kaldırılması. Üniversite eğitimi mesleki çok şey öğretmeyebilir ama ciddi bir beyin jimnastiğidir, kendini iyi geliştirmiş kişileri ayrı tutarsak bu jimnastikten yoksun olup yani üniversite eğitimi almadan dünya görüşü kazanmak zor bir süreçtir. Böylesi bir konuda bu kararı beğenmedim.
Diğer bir yandan, ben uzun zamandır markaların etkinliklerinin ve bayi toplantılarının genel etkinliklerden farklı olduğunu, sektöre faydanın Bilişim Zirvesi ve Bilişim Kurultayı gibi genel katılımlarla sağlanabileceğini söylüyorum. Bu duruşuma destek beklerken, devlet kurumu görünümlü özel bir Ankara Ar-Ge firması kendi etkinliklerini yapmaya başladı. Anadolu’yu dolaşıyor, Ar-Ge çalışmalarını anlatıyor. Ben bu çalışmanın bu güzide ve çok değerli şirketin kendi stratejisi olduğunu sanmıyorum. Çünkü onlar benden daha iyi biliyorlardır ki, kendi yaptıkları etkinliklere yine kendi ekosistemlerinden katılımcı gelir, tabana inemez, sektöre seslenemez. Aynı PARDUS’un bir türlü yaygınlaşamaması gibi pasif kalır, elcümle sektörün desteği alınmadan arpa boyu yol alınamaz.
Bu fakiri dinlesinler, yol yakınken dönsünler, bu konuların tabana sunulabileceği etkinlerde yer alsınlar. Etkinlik kalitesi katılımcı niceliği ile değil niteliği ile ölçülür.
Mutlu ve güvenli günler dilerim