Test dünyası gönüllülerini arıyor
‘Software Testing Tips: Experiences & Realities’ (Yazılım Test İpuçları: Deneyimler ve Gerçekler) kitabında paylaşan Keytorc Yönetici Ortaklarından Barış Sarıalioğlu’na göre, kişinin kariyer yolu olarak bunu seçmesi aslında her şeyin başlangıcı. Teknik detaylar, gereklilikler sonradan öğrenilebilir.
Yazılım test ve ipuçları üstüne olan kitabınız Eylül 2013’te Amazon.com’da satışa çıktı. Kitabın hedef kitlesi kimler?
Asıl hedef yazılım test sektöründe çalışan kişiler. Ama çok farklı BT profesyonellerine de sesleniyor. Bir yöneticinin günlük hayatında yaşadığı problemleri aşmak için nelerden faydalanabileceği, yatırımları nereye yönlendirmesi ve bunun için üst yönetimden nasıl destek alması gerektiği, yazılım sektöründe sorun olmuş konular ele alınıyor. Bu gibi konularda test çerçevesi çizerek, kariyerimin ağırlıklı yurtdışında geçen 10 yılını paylaştım. Ama yaşanan şeyler, yani ülkeler ve sektörden bağımsız ‘yazılım test’ anlamında yöneticilerin yaşadıkları problemler çoğunlukla ortak. Her ülkenin iş yapma kültürü kendine has ve bu, yaklaşımları da değiştiriyor. Kitapta bu da var. Yani aslında yazılım test konusunu yönetmek istiyorsanız, bulunduğunuz ekipteki kültürel farklılıkları yönetebilmeniz gerek. Bazen karmaşık, batılı ve doğulu ekiplerde bu algı, farklı problemle yol açabiliyor. Oysa test yapmadan önce çıkış noktası ‘sorgulamak’ olmalı. ‘Test yapan kuşkulu insandır’ deriz. Ayrıca yöneticiler yazılım test konusuna biraz önyargılı yaklaşabiliyor.
Nasıl önyargılı?
Test daha çok bir destek fonksiyonu gibi görülüyor şirketlerde. Test insanların en çok çalışmak istediği birim değil, biraz destek birimi gibi. Kaba tabirle ‘sürgün’ der insanlar. İnsanlar bir düğmeye basıp sonuç aldığını sanıyor bu birimle. Evet, bu da var işin içinde. Ama arkasında ciddi bir yapı ve araştırma, farklı uygulamalar için farklı teknikler ve bunları doğru kullanabilme becerisi de var. Kullandığınız cihazla ilgili olarak yapacağınız test yöntemi değişiyor. Sektöre göre de değişiklikler var. Bu büyük bir bilim dalı, ama henüz üst yönetimler veya BT işi yapan şirketler tarafında hak ettiği değeri göremiyor. Oysa bir yerde yangın varsa, hemen test ekibi sorulur.
Mobilitenin öne çıkması, teste yönelik mesafeli duruşu değiştirir mi?
Uygulamalarda düzensiz ve sık aralıklarla, sürekli test gereklilik. Sonuçta test, bir yazılım veya uygulamayı yazıp yayına geçirmeden önce hata olup olmadığını kontrol etmekten artık çok daha fazlasını içeriyor. Mobilde her uygulamaya sık sık güncellemeler geliyor. Bu da sürekli değişiklik yapılıyor ve bu değişiklikler de sürekli test edilmek zorunda demek. Kapsam dışında bırakabileceğiniz bir şey yok. Bu yönüyle test ihtiyacı mobilde, diğer kanallara oranla çok daha fazla. Ayrıca test ihtiyacı da farklılaşmış durumda. Farklı test yapıları, çok cihaz ve farklı işletim sistemleri ortamında büyük bir paradoks ortaya çıkıyor. Bu nedenle mobilde test süreçlerini farklı ihtimalleri göz önüne alarak, farklı dinamikler üstüne kurgulamak gerek.
Kitaba dönüşler nasıl?
Böyle güncel bir konuda Türkiye’den kaynak yaratmak beni tetikleyen unsur oldu. Kitabı en çok okuyanlar Türkiye dışından kişiler. Bu da sevindirici. Amacım kitabın çok satması değil, hayatımı da bu kitaba endekslemedim. Bu bir tatmin ve paylaşım motivasyonunun sonucu. Yeni kitap projeleri var. İkinci kitabı yazmaya başladım ve konumuz da mobil test. Çünkü çok bakir bir alan.
Kitapta da ele ele aldığınız bir konu var: Herkes test uzmanı olabilir mi?
Bu teknik bir konu ve iş ilanlarında şirketlerin bir sürü beklentisini görürsünüz. Kitapta yazdığım şu: Bir test uzmanı olmak için asıl gereken bunu kariyer olarak seçmek. Kimilerine zorla bu alanı kariyer olarak seçtirmeye çalışıyoruz. Bu nedenle test yetkilisi bir süre sonra sıkılır ve gider. Önemli olan kişinin bunu kariyer yolu olarak seçmesi. Arkasını teknik bilgilerle doldurup da insanları uzaklaştıracağımız bir sektör değil, tersine, isteyen kişinin yapabileceği bir iş bu. İnsan ilişkileri ve sorgulayan bir mizaç bu işte öncelik. Çünkü test yetkilisi ikna edicidir, tüm birimler arasında köprüdür, temelde birimi bir şeylerin çalışmadığına ikna etmesi lazımdır. Test ekipleri bir hata bulunca sevinir, çünkü işleri bunu gerektiriyor. Sonuçta test uzmanından istenen şey hata bulması, kuşkucu yaklaşmasıdır. Herkes test uzmanı olabilir. Analitik düşünce ve problem çözme yeteneği, insanlarla güçlü iletişim, bütünü görebilen, kariyer yolunu test olarak seçmek burada öncelik. Teknik detayları, test işini yapacağınız sektörün kendine has özelliklerini de süreç içinde öğrenebilirsiniz sonuçta.
Mobil test eğitimleri de veriyorsunuz, değil mi?
Evet. Bu eğitimleri bizzat ben veriyorum. Eğitimlere ilgi var ve katılımcı sayısı istikrarlı biçimde artıyor. Ciddi sayıda farklı profillerden katılımcı gördük. Proje yöneticileri, iş birimleri, danışmanlar, yani bilfiil test yapacak insanlar kadar, mobil odaklı olarak test sürecinin detaylarını öğrenmek isteyen yetkililer de bu eğitimlere geliyor. Öyle bir dönemdeyiz ki testten kaçamazsınız. Ayrıca bu, sadece test ekibini değil şirketteki tüm birimleri ilgilendiren bir iş.