Testinium’un Test Otomasyonuyla Pegasus’ta Hatalar En Aza İndiriliyor
Testinium’un sunduğu test araçları, Pegasus’ta devreye alınacak herhangi bir uygulama ve fonksiyonun farklı ortam ve kullanım senaryolarında test edilmesini, böylece en iyi performansı en hatasız şekilde ortaya koymasını sağlıyor.
Günümüz dünyasında son kullanıcıya ulaşan sistemlerin kritikliği ciddi anlamda artmış durumda. Pegasus gibi bir şirket için bilet satış ve check-in gibi operasyonların büyük bir kısmı mobil ve web platformlarında gerçekleşiyor. Peki bu sistemlerin problemsiz ve sağlıklı olması nasıl sağlanıyor? Yüzde 100 yerli bir çözüm olan Testinium, bu soruna özel bir bakış açısı getiriyor.
Özellikle fonksiyonalite ve platform uyumluluklarını kontrol etmeyi sağlayan bir otomasyon aracı olan Testinium; mobil ve web gibi birçok farklı platformda uygulamaları otomatik olarak test edip raporlayabiliyor.
Bunun için 4 binden farklı konfigürasyon ve 300’e yakın cihaz seçeneği de bulunuyor. Üstelik bu cihazlar sanal değil, gerçek fiziksel cihazlar.
Testinium’un bu kapsamda çalıştığı şirketler arasında Turkcell, Intertech, BKM, Garanti Bankası, Kuveyt Türk, ING, TEB, N11, Gittigidiyor, Hepsiburada, Pepsi, Anadolu Sigorta, Allianz gibi farklı sektörlerden kurumlar bulunuyor. Testinium Kurucusu Melih Sakarya, Pegasus ile yollarının nasıl kesiştiğini ise şu şekilde anlatıyor:
Hatalar ‘İstikrarlı’ Biçimde Azalıyor
“Biz müşterilerimiz için faydalı test modelleri oluşturuyor ve bu süreci daha verimli hale getirecek araçlar sunuyoruz. Pegasus için de bunu yaptık. Pegasus’ta bir test kültürü ve test yaşam döngüsü kurguladık ve bunun için uygun araçları konumlandırdık. Bu alanda üç ürün sunuyoruz: Testinium; fonksiyonel test ürünümüz. Kullanım testleri bunun üzerinden yapılıyor. Loadium ise performans test ürünü.
Dağıtık olarak yoğun yük altında sistemlerin davranışını izlememizi ve performans adına darboğazları tespit etmemizi sağlıyor. Bunun yanında, bir de yazılım geliştirme süreçlerindeki eforu ve kaliteyi raporlayan QA Dashboard ürünümüz var. Böylece geliştiricilerin performansını ve başarısını da ölçülebilir hale getiriyoruz. Çünkü ölçemediğinizi yönetemezsiniz, ölçemiyorsanız iyileştiremezsiniz. Bizim felsefemiz tam olarak bu.”
Bu felsefeyi arkasına alan Testinium, Pegasus’la iki yıllık çalışmaları boyunca hataların önemli ölçüde azalmasını sağlamış. Melih Sakarya, özellikle bilet alma aşamasında ve operasyonel süreçlerde hataların ciddi oranda azaldığını vurguluyor. Süreçlerin önemini ve hatasız olması gerektiğini ise Sakarya, şu şekilde ifade ediyor: “Bu oldukça karmaşık bir yapı, kullanıcıya yansımayan çok fazla yüzü var. Yedek uçuş planları, havacılıkla ilgili back-office uygulamaları, kamu ve emniyetle bilgi paylaşımı, uluslararası regülasyona bakan taraf gibi…
Havayolunda durmayan, 7/24 çalışan ve birbirine çok bağlı olan bir süreç işliyor. Herhangi bir uçuşta bir aksama olması, doğal olarak, sonrasında gelen diğer uçuşları ve operasyonları etkiliyor. Her hatanın da bir maliyeti var. 30 milyon bilet satacak bir şirket için yüzde 1’lik hata bile 300 bin biletin etkilenmesi demek. Bizim işimiz ise bunların en aza indirilmesine yardımcı olmak.”
Müşteri, Deneyimde Sorun Yaşarsa, Alternatiflere Yönelir
Melih Sakarya, şu an Pegasus’ta herhangi bir ürün devreye alınmadan önce yaklaşık 900 farklı test senaryosu oluşturduklarını ve bunları otomatik olarak test ettiklerini, böylelikle eforu ve riski en aza indirdiklerini belirtiyor. “Pegasus’un operasyondaki her adımı, sunduğu her fonksiyon çok değerli. Yapamadığınız, gerçekleştiremediğiniz her fonksiyonun parasal bir karşılığı var. Örneğin; gerçekleşemeyen fonksiyonların sonucunda bilet satamıyorsunuz, check-in yapamıyorsunuz.
Uçuş operasyonlarının aksaması veya durması ciddi bir maliyet. Anlık işlem sayısı çok fazla, bir kampanya başlattığında sistem ciddi bir yükle karşılaşıyor. Bunları gözardı etme lüksünüz ise yok” sözleri ile Melih Sakarya, Pegasus’un operasyon sürecindeki adımlarını önemle vurguluyor.
Pegasus’un iyi bir yazılıma sahip olduğunu belirten Sakarya, bu yazılımı destekleyecek test yaşam döngüsünü kurguladıklarını ifade ediyor ve sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Pegasus’a gelen her ürün bir denetim sürecinden geçiyor. Bu süreçte tüm fonksiyonlar denetleniyor, tedarikçide denetlense dahi bizde de denetleniyor. Bizim orada konumlandığımız nokta olası tüm fonksiyon, performans ya da kabul süreçlerinin bir yerden geçmesi ve bunun bir prosedürünün olması. Biz Pegasus içerisinde bu prosedürü oluşturduk.”
Testinium’un Pegasus ile birlikteliğinin ilk 6 ayı da bu prosedürleri oluşturmakla, olgunlaştırmakla ve test etmekle geçmiş. Son kullanıcının bankada, fatura ödemede, bilet satın almada problem yaşarsa alternatife yöneleceği beklentisinden yola çıktıklarını söyleyen Sakarya, Testinium olarak bunu minimum seviyede tutmaya çalıştıklarını belirtiyor ve bu sebeple öncelikle ürünlerin fonksiyonlarını ve performansını kontrol ettiklerini ifade ediyor. Böylelikle ilk yıl hatalar yüzde 15, ikinci yılda ise yüzde 25 oranında azalmış. Üçüncü yılda da bu oranlara yüzde 20 daha ekleneceğini ve bunun için ölçüm metotlarının olduğunu belirten Sakarya, ‘Ben bunu çok iyi test ettim, müşterilerin bundan hiç hata almaması gerekiyor’ denilen yerde bunu kanıtlamak gerektiğine inanarak, net değerlerle ölçüm yaptıklarını ifade ediyor.
“7/24 İşlerin Yolunda Gitmesi İçin Hazır Bekliyoruz”
Testinium şu an aktif olarak finans, telekomünikasyon, sigorta, e-ticaret, havacılık, medya ve sağlık gibi birçok farklı sektörlere hizmet veriyor. Sakarya, ayrıca yurt dışında müşterilerinin olduğunu ve onların testlerinin de Türkiye’den yapıldığını belirtiyor.
350 çalışanı ile her sektöre özel modellemeler ile gidildiğini, her türlü alana hizmet verildiğini ve deneyimlerini yurt dışına ulaştırma hedeflerinin olduğunu ifade eden Sakarya, özellikle Avrupa Bölgesi (AB) odaklı çalışmalarını sürdüklerini de belirtiyor.
Sakarya, Pegasus’un 7/24 yaşayan bir dünyaya hizmet ettiğini, operasyon yapısının sürekli değiştiğini, farklı bir yerde farklı bir saat diliminde Pegasus’un uçuş yaptığını ifade ediyor. Bu yapıyı ayakta tutmak içinse her çalışmadan emin olmak istediklerini ve organizasyonlarını bu şekilde oluşturulduğunu özellikle hatırlatıyor.
Sakarya, son olarak, “Pegasus ister iki haftada bir, isterse iki ayda bir yeni ürün devreye alsın, biz hepsini en iyi şekilde test etmek için hazır bekliyoruz” vurgusunu yapıyor.