Teşvik şart!
Bilişim teknolojileri alanında kullanılan teknolojik cihazların ve uygulamaların çevreye olumlu etkileri ölçülmeli; bu çözümü kullanan işletmeye sağlayacağı avantajlar belirtilerek bu kullanımlara teşvik edilmelidir. Örneğin bir ofis otomasyonu çözümü ile yıllık kâğıt tüketiminin yüzde 50 azaltılmasının çevreye olumlu etkisi bu çözümü kullanan işletmeye bir teşvik olarak verilmeli. Bu vergi indirimi de olabilir bir teşvik kredisi de olabilir. ABH Genel Müdürü Tayyar Bacak, bu konuda şunları söyledi:
“Diğer bir örnek bizim gibi veri merkezi işleten servis sağlayıcıların kullandıkları enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerjiden sağlaması zorunlu tutulmalı ve yenilenebilir enerji kullanımı için gerekli yatırımlara destek kredisi verilmelidir.”
Alcatel-Lucent Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kançal ise şu şekilde görüş belirtti:
“Çevreci ürünlere yönelik düzenleme ve yaptırımların artırılması, çevreci ürünlerin geliştirilmesinin özendirilmesi, çevre korumada başarılı şirketlerin ödüllendirilmesi gibi uygulamalar önem taşıyor.”
Devletin çevrenin korunması adına daha proaktif bir yol izlemesi gerektiğine dikkat çeken Bimsa Sistem Mühendisi Cem Güneyli, “Örneğin; daha az elektrik tüketen ürünlerden, muadillerine göre az daha vergi alarak tüketim cazibesi oluşturulabilir. Üretici şirket açısından bakarsak az tüketen ürün için gerekli Ar-Ge maliyetleri; yeteri kadar Ar-Ge yapılmasını engelliyor” dedi.
CA Technologies Çözüm Satış Direktörü Reha Hatipoğlu, “Düşük enerji tüketimli ürünlerden devlet daha az vergi alarak hem üretimlerini hem de tüketimlerini destekleyebilir. Çevreci ürün geliştirmek üzere kurulan şirketlere gerçekten kritik alanları adresliyorlarsa, yatırım teşvikleri sağlanabilir. Bu sayede ülkenin çevreyi destekleyen ürün portföyü de geliştirilmiş olur ve bu aynı zamanda ilerisi için ihracat fırsatları da doğurabilir” dedi. E-Güven Genel Müdürü Can Orhun ise “Devletin çevreci ürünler geliştiren şirketlere teşvik sağlaması son derece önemli bir konu. Devlet söz konusu teşviki çevreci ürünleri farklı vergilendirerek veya çevreci ürünler için yapılan Ar-Ge çalışmalarını destekleyerek gerçekleştirebilir” dedi.
Vergi teşvikinin birçok konuda sıklıkla başvurulan yöntemlerden biriyken bu noktada da katkısının büyük olacağını belirten Hayat Bilgi Teknolojileri Sistem Mühendisi Muharrem Erdoğdu, “KDV indirimi akla gelen ilk maddelerden biri olarak uygulanabilir.
Kurum ve kuruluşlara belli konularda verilecek kredi desteği de uzun vadede olumlu katkılar sağlayacaktır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını sağlamak ve böylece enerji maliyetlerini azaltmak, ilgili teknolojilerin geliştirilmesini desteklemek, farkındalığı artırmak ve kullanımı yaygınlaştırmak amacıyla destekler sağlanabilir” dedi.