TET Ar-Ge Proje Pazarı, yaratıcı paydaşları bir araya getiriyor
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan TET Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği, üniversite ve sanayi işbirliği adına önemli bir platform oluşturacak. Etkinliğin hedefi ekonomik büyüme ve ihracatta inovasyonun ağırlığını daha da artırmak.
TET İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği, “Proje Baharı” olarak da bilinen TET Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinin ikincisini düzenliyor. TET Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde elektrik, elektronik ve bilişim sektöründe katma değerin artırılması, yenilikçi projelerin desteklenmesi ve üniversitelerle sanayicilerin ortak bir platformda buluşturulması hedefleniyor.
TET Proje Baharı kapsamında başvuruda bulunan projeler seçici kurul tarafından değerlendirilecek ve 22 Mart’ta Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek ödül töreninde seçilen projelere toplam 130 bin TL’lik ödül dağıtılacak. Başvuruları 15 Şubat’a kadar devam eden etkinliğe yaklaşık 250 proje başvurdu ve bu projelerden 80 tanesi seçici kurul tarafından sergilenmeye layık görüldü.
TET Ar-Ge Proje Baharı kapsamında bu yıl “Enerji Verimliliği”, “Üniversite Sanayi İşbirliği”, “Uluslararası Ar-Ge İşbirlikleri” konulu paneller düzenlenecek. Hint asıllı küresel fütürist Rohit Talwar da “Gelecek Teknolojiler ve Gelişmekte Olan Ülkelerde İnovasyon” konulu bir konuşma yapmak üzere Türkiye’de olacak.
Etkinlik bu yıl uluslararası kimliğe bürünüyor
TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ve TÜBİTAK tarafından desteklenen TET Ar-Ge Proje Pazarı’nda Koç Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile işbirliğine gidildi. Ayrıca ABD’den Michigan State University ve Avrupa Birliği’nin (AB) katılımıyla oluşturulan, bugüne kadar binlerce Ar-Ge Projesini destekleyen EUREKA ile işbirliği yapılarak etkinliğe uluslararası bir yapı da kazandırıldı.
TET Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Eren, bu yılki etkinlikle ilgili şu detayları paylaştı: “Fikirler Çiçek Açıyor sloganıyla duyurduğumuz Proje Baharı 2’ye bu yıl altı kategoride 250’ye yakın proje başvurdu. Geçen yıla kıyasla bu yıl katılımcıların ve sanayicilerin ilgisinin daha da arttığını görüyoruz. TET Ar-Ge Proje Pazarı’nın uluslararası hale gelmesiyle bu yıl ABD’den ve Avrupa’dan proje başvuruları da aldık.”
İhracatta katma değer Ar-Ge ile artar
Eren’in ifade ettiğine göre, 2012 yılında yapılan ilk Ar-Ge Proje Pazarı’nın hemen sonrasında ikincisi için çalışmalar başlamış. Üniversitelere, teknoparklara, Ar-Ge merkezlerine, sanayicilere duyurular yapılmış. Eren, TET Ar-Ge Proje Pazarı’nı ‘elektrik-elektronik ve bilişim sektörlerine yönelik olarak düzenlenen ilk Ar-Ge Proje Pazarı olma özelliğine sahip yapı’ olarak tanımlıyor. Amaç; ihracatta katma değeri artırmak ve sürdürülebilir kılmak, yaratıcı projeleri desteklemek ve üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek.
Eren’in dikkat çektiği bir diğer konu da Ar-Ge projeleri geliştirmek isteyen şirketler için fırsat sunan Ar-Ge Proje Pazarı’nda proje sahipleri ve sanayicilerin, aynı platformda bir araya gelme ve birbirlerini tanıma şansını yakalaması. “İhracatımızdaki artışın sürdürülebilir kılınması, 2023 hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracata ulaşabilmek için ihracatta katma değeri bugünkü rakamların üzerine çıkarmamız gerek” diyen Eren, şunları ekliyor: “Gerekli Ar-Ge ve üretim yatırımlarının amortismanları, ölçek ekonomisi gereği, ancak ihracat rakamlarıyla birlikte aşılabilir. Bu nedenle ihracatçı birlikler olarak bu konuya özel önem gösteriyoruz.”
Gerçek işbirliği için taraflardan destek
Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen TET Ar-Ge Proje Pazarı sonrası 40 katılımcıyla bir anket gerçekleştirdiklerini söyleyen Atilla Eren, projeleri ile en fazla katılımı yüzde 52 ile üniversitelerin gerçekleştirdiği, yüzde 37 ile şirketlerin, yüzde 7’lik oranla da kamu katılımının olduğu bilgisini verdi. Eren, bu durumu ‘üniversite-sanayi-devlet arasında Ar-Ge işbirliğinde önemli bir aşama’ olarak tanımladı. Ankete göre projelere sağlanan faydalar ise şöyle oldu: Ankete katılan proje sahiplerinin yüzde 50’sinin etkinlikten sonra projeleri gelişime devam etti. Katılanlardan 7’si etkinlik sayesinde yeni bağlantılar gerçekleştirdi. 3 katılımcı da etkinlik sayesinde projelerinde ticari gelişmeler kaydetti.