Ticaret Bakanlığı’ndan yeni e-İhracat destek paketi
Ticaret Bakanlığı, tüm dünyada yaşanan teknolojik ilerlemeyle birlikte, dünya genelinde gerçekleşen dijital dönüşümü ve küresel ticaretteki değişen ihtiyaçlar doğrultusunda e-ticaret ekosisteminin güncel ve dinamik ihtiyaçlarını yakından takip ediyor. Bu amaçla e-ihracat destek paketleri hazırlayan bakanlık, e-ihracatın genel ihracat içerisindeki %1,5 oranındaki payını %10’a çıkarmayı, dünyada hızla yükselmekte olan sınır ötesi e-ticaret pazarında Türkiye ihracatçılarının etkin ve aktif bir şekilde rol almasına öncülük etmesine yardımcı olmayı hedefliyor.
Bakanlığı yeni destek çalışmasını değerlendiren IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “E-ihracat 2022 yılında yüzde 12,9 büyüdü. Türkiye, konumu gereği her alana rahatlıkla ürün ihraç edebilecek bir ülke. Ticaret Bakanlığı’nın bu desteği işletmeler için büyük bir fırsat. Devletimiz ayrıca başka birçok alanda da destek veriyor. Tanıtım giderleri desteği, dijital tanıtım reklam destekleri, basın yayınlarda çıkacak olan yerel dildeki ilanlar için destek gibi birçok destekler mevcut Biz de IdeaSoft olarak e-ihracatı çok önemsiyoruz ve ürünlerini yurtdışına satmak, işini büyütmek ve kazancını artırmak isteyen işletmeler için e-ihracata özel IdeaExport ürünümüzü sunuyoruz. IdeaExport e-ihracat, işletmelerin ürünlerini internetten yurt dışına satarak küresel ticaretten pay almalarını sağlayan bir ticaret türü. E-ihracat ile işletmeler ürünlerini online satış kanalları üzerinden dünyanın dört bir yanına satabiliyor” dedi.
Özkara, “E-ticaret hızla büyüyor. 2023 sonuna kadar e-ihracat da artık aynı hızla büyüyecek. E-ihracatta Türk şirketler için her yerde fırsat var. Ancak şu anda ağırlıklı olarak Avrupa’ya, Avrupa’da da Almanya ve İngiltere’ye satış yapılıyor. Müşterilerimizden şu an 450 firma IdeaExport ile e-ihracata başladı. Hedefimiz 2023 sonuna kadar IdeaExport’u sürekli geliştirerek kullanımını 2 katına çıkarmak” şeklinde konuştu. Özkara, şöyle devam etti:
“İşletmeler ürünlerini yurt dışında satışa sunmak, işi büyütmek ve kazancını artırmak için hızlıca e-ihracata başlamalı. İşletmeler pazar yerlerine girmeden de e-ihracat yapılabilir. Hatta başlangıç noktasının da burası olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü işletmenin resmi bir e-ticaret sitesi olduktan sonra burada oluşturduğu kataloğu gerek Amazon’a gerek Rozetka’ya ya da farklı bir pazar yerine sadece bir tıkla aktarması çok kolay. Ayrıca çeviri modülü ile Google, Yandex, Bing, Aliexpress, Amazon gibi firmaların çeviri servisleri anında kullanılabiliyor. İstenilen ülke ya da para birimi özelinde, ürün fiyatlarında yüzdesel ya da rakamsal olarak değişiklik mümkün. Türkiye’de kullanılan kredi kartı, kapıda ödeme, havale ve EFT gibi ödeme sistemlerinin tümü kullanılabilirken, satış yapılan ülkelere özel vergi tanımlamalarını kural ya da sepet tutarına bağlı olarak kolayca yönetmekte oldukça basit. IdeaExport ile ayrıca istenilen ülkede, istenilen kargo ve lojistik firmaları kolayca tanımlanarak anında çalışmaya başlanabiliyor. Ürün gönderi ücretlerini de desi bilgisi veya fiyat aralıkları üzerinden ülke bazlı olarak belirlemek mümkün.
Sitedeki çeviriler arama motorları tarafından indekslenebiliyor ve kopya içerik sıkıntısı oluşturmuyor. Yurtiçi e-ticaret yazılımlarının dışında bu e-ticaret yazılımlarını 50 farklı dile, 200 farklı para birimine bir dakika içerisinde çevirebilen IdeaExport ile müşterilerimizi 1-2 dakika içerisinde bütün dünyaya açabiliyoruz. Dolayısıyla e- ihracat odaklı bir e-ticaret altyapısıyla tüm dünyaya saniyeler içerisinde erişebilmek mümkün. IdeaExport’ta 31 Ağustos’a kadar da devam eden güncel bir kampanya mevcut. Kampanyadan faydalanıp Türkiye ile sınırlı kalmayıp tüm dünyaya satış yapabilir, ürünlerinizi dolar, euro, sterlin gibi katma değeri yüksek para birimlerinden satabilirsiniz. Devletin sağladığı teşvik ve muafiyet gibi çeşitli avantajlardan faydalanabilirken, devletten yıllık 400 bin dolara kadar reklam desteği alabilir ve hammadde ithalinizi vergisiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.”