Ticaret Bakanlığı’nın dijital dönüşüm çalışmaları devam ediyor
Ticaret Bakanlığı’nın dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında vatandaşlara sunulan hizmetlere yenileri ekleniyor. Ticaret Bakanlığı’nın girişimleriyle e-Ticaretin yapısı, kuralları değişiyor. ‘Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanunla, e-Ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilerek pazara yeni aktörlerin girişinin kolaylaştırılması, pazarın dengeli ve sağlıklı büyümesinin sağlanması amacıyla ölçekler de dikkate alınarak e-Ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve e-Ticaret hizmet sağlayıcılara yönelik düzenleme yapılıyor. Seyahat acenteliği, sivil havacılık, bireysel emeklilik, bankacılık, sigortacılık, finansman, sermaye piyasası, ödeme hizmetleri, bahis ve şans oyunları ile elektronik haberleşme alanlarında faaliyet gösteren işletmeler, e-Ticaret aracı hizmet sağlayıcı veya e-Ticaret hizmet sağlayıcı kabul edilmeyecek.
Kanuna yeni terim ve kavramlar ekleniyor
Aracı hizmet sağlayıcılar ‘elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı’ olarak tanımlanacak. İster e-Ticaret pazaryerinde isterse kendine ait e-Ticaret ortamında kendi mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapan ya da sipariş alan hizmet sağlayıcılar ise ‘elektronik ticaret hizmet sağlayıcı’ olarak ifade edilecek. Kanuna, e-Ticaret aracı hizmet sağlayıcının aracılık hizmeti sunduğu e-Ticaret ortamına ilişkin belirliliğin sağlanması için ‘e-Ticaret pazaryeri’ ve ‘e-Ticaret ortamı’ tanımları da ekleniyor.
Ortaklardan biri MERSİS’te hazırlayacağı karar taslağını e-İmza ile diğer ortaklara sunabiliyor
Diğer yandan iç ticaret işlemlerinin dijitalleştirilmesi çalışmaları kapsamında Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden elektronik ortamda yürütülen işlemler her geçen gün genişletiliyor. Ticaret Bakanlığı’nın dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında vatandaşlara sunulan hizmetlere bir yenisi daha eklendi. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Türk Ticaret Kanunu’nun limited şirketlerde genel kurul kararlarının hızlı bir şekilde alınabilmesini amaçlayan sirküler (elden dolaştırma) yoluyla karar alma uygulaması MERSİS üzerinden devreye alındı. Bu sayede limited şirketlerde genel kurul kararlarının elektronik ortamda hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde alınabilmesi imkanı getirildi. Uygulama sayesinde ortaklardan herhangi biri MERSİS’ten hazırlayacağı karar taslağını elektronik imza ile imzalayıp diğer ortakların görüşüne sunabiliyor, diğer ortaklar da farklı zamanlarda sisteme girerek yine elektronik imza ile karar üzerindeki görüşlerini somutlaştırabilip genel kurul kararı alınabiliniyor. 1 Temmuz 2022 tarihinde devreye alınan uygulamayla özellikle ortakların fiziken bir araya gelmesi imkânının bulunmadığı durumlarda, kararlar kolaylıkla alınabilmekte. Böylece ortakların farklı ülke ve şehirlerde bulunmaları karar alınmasına engel teşkil etmiyor. Bakanlık, “Ülkemizde hızlı, kolay ve güvenli bir ticari ortam tesis etme hedeflerimiz doğrultusunda teknolojinin sunduğu imkânlardan yararlanarak, hizmetlerimizi dijital ortama taşıma ve iş insanlarına daha iyi hizmet sunmayı amaçlayan çalışmalara ara vermeden devam edilecektir” bilgisini aktardı.