Ticaretin ‘e’ halini benimsemeli, dönüşümde geç kalınmamalı!
Alibaba.com Türkiye, KOBİ’lerin Alibaba.com üzerinden dış pazarlara açılarak yeni fırsatlar yaratmalarını desteklemeyi, toplam ihracatta ‘e’ oranında istikrarlı artışı hedefliyor.
Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat
Kurulduğu 1999 yılından bugüne ‘küresel e-ticaret’ kavramını geliştiren ve pekiştiren Alibaba.com, 200’den fazla bölge ve ülkede, 40’tan fazla ana kategori ve 2 milyondan fazla sanal mağazasıyla uluslararası ticareti destekliyor. Hedeflerini; ‘KOBİ’lerin uluslararası alanda iş yapmalarını kolaylaştırmak ve geliştirmek’ olarak tanımlayan Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye, Alibaba.com üzerinde Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı. 3,5 milyonu aşan üye sayısıyla yıllık yüzde 20 büyümeye devam ettiklerini vurgulayan Cüneyt Erpolat ile bu pazardaki stratejilerini ve uluslararası ticaret fırsatları adına hedeflerini konuştuk:
Alibaba.com nasıl bir hedefle Türkiye pazarına girdi?
Türkiye, Alibaba.com için en önemli ülkeler arasında ve operasyonlarımıza 2008’de başladık. Türkiye’nin yüksek ticari potansiyele sahip olması, girişimci ruhu ve ticaretin büyük bölümüne sahip KOBİ’lerin de bu girişimci ruha sahip çıkmasının yanında, Türkiye stratejik bir köprü olarak dünya ticareti açısından önemli yere sahip. Türkiye, Alibaba.com üzerinde şu an Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı. 3,5 milyonu aşan üyemizle, yıllık yüzde 20 büyümeye devam ediyoruz. Bu da Türkiye’nin sahip olduğu ticari potansiyelin göstergelerinden biri.
Türkiye’de e-ticaret pazarını ve potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz? Artı ve eksiler, yapılması gerekenler neler?
Türkiye’nin 2023’te e-ihracattaki pay hedefi yüzde 5. Bu oran 2017’de yüzde 0.3 olarak gerçekleşti. Türkiye’deki e-ticaretin toplam ticarette oranı artıyor, ama gelişmekte olan diğer ülkeler, Türkiye’den daha hızlı bir artışla gelişmiş ülkelere yaklaşıyor ya da onları geçiyor. Sınır ötesi B2C e-ticaret hacminin ise 2020’de 1 trilyon dolar olması, B2B e-ticaret hacminin 2022’de 1,2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. E-ihracat firmalarının 2013-2014 büyüme oranı yüzde 92’yken, 2013’ten önceki 5 yılda geleneksel ihracatçı firmaların büyüme oranı yüzde 37. E-ihracatçı firmaların ihracat geçmişi 3-4 yıl iken, geleneksel ihracat yapan firmaların yüzde 44’ü üst üste iki yıl ihracat yapamıyor. Bu da dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu ve bu dijital dönüşüme uyumun gerekliliğini gösteriyor.
Türkiye’de nasıl bir stratejiniz var?
Alibaba.com Türkiye olarak gerek uluslararası gerekse yerel projelerimizi uygulamaya devam edeceğiz. Bunlar şimdiki gibi KOBİ’lerin dijital dönüşümleri ve dünya ile e-ticaret entegrasyonlarını kapsayacak şekilde tasarlanacak. Ticaretin ‘e’ hali başka bir ticaret kavramına yer bırakmazken, Türk KOBİ’lerinin bu sistemin dışında kalması düşünülemez. Türkiye’de şirketlerin öncelikle dijital dünyaya hızla adapte olmaları gerek ve KOBİ’lere ilk olarak mutlaka internet sitelerini kurmalarını öneriyoruz. Türkiye’deki iş ortağımız TradeFive ile birlikte Alibaba.com’a üye olan şirketlere e-ticarette nasıl başarıya ulaşabilirler, hangi adımları uygulamaları ve bu süreçte nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatıyor, sürekli eğitimler düzenliyoruz. Online ve anında soru sorup cevap alabilecekleri kanalımız da 24 saat açık. KOBİ’lerin iyi bir ihracatçıya dönüştürülmesi için hem finansman hem uluslararası ticaretin gerekliliklerinin onlara öğretilmesi gerek. E-ticaret ve sosyal medya gibi alanlarda da eğitimler düzenlenmeli. Bir KOBİ bu detaylara hakim olmasa bile, bu ihracatı yapabilecek altyapının sağlanması önemli. Biz Türkiye’de bunu yapacak altyapıyı kurmaya başladık.
Uluslararası ticarette e-ticaret nasıl bir yere sahip?
E-ticaret geçtiğimiz yıl uluslararası alanda yüzde 24 büyüdü. Ortalama olarak bu ticaretin yüzde 8’i e-ticaret üzerinden gerçekleştirildi ve önümüzdeki yılda da yüzde 20-25 büyüme bekleniyor. 2020’de toplam uluslararası e-ticaret hacminin 10 trilyon dolara ulaşması, bunun yaklaşık 6.7 trilyon dolarının B2B tarafında gerçekleşmesi öngörülüyor. Yani, yaklaşık 2 yıl içinde dünya e-ticaret hacmi ile birlikte büyüyen ekosistem üzerinde de büyük değişiklikler bekliyoruz. Bu süreç dahilinde ticaretin ‘e’ halinin ortadan kalkıp, artık ticaretin bizzat kendisine dönüştüğüne şahit olacağız. Bu çerçevede gerek uluslararası gerekse yerel projelerimizi Türkiye’de hayata geçiriyor, KOBİ’lerin e-ticarete adaptasyon oranını arttırmak üzere çalışmalara devam ediyoruz.
Türkiye’de nasıl bir bilgilendirme stratejiniz var?
Amacımız; KOBİ’lerimizin dünyaya açılmalarını sağlamak. Ama KOBİ’leri desteklerken, aynı zamanda e-ticaret alanında kendilerini geliştirmek isteyen öğrencilere de destek oluyoruz. Türkiye’deki iş ortağımız TradeFive ile birlikte Türkiye’nin ‘elektronik dış ticaret uzmanları’nı yetiştirmek üzere Bahçeşehir Üniversitesi ile e-ticaret eğitimi işbirliğimizi geçtiğimiz yıl gerçekleştirdik. İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’nin özellikle sanayide önde gelen şehirlerinde düzenlenen eğitimler, hem şirketlerin ihracat departmanlarında çalışan uzmanlarına hem elektronik dış ticaret konusunda uzmanlaşarak şirketlere danışmanlık yapmak isteyen gençlere yönelik. Katılımcılar 42 saatlik program sonrasında Alibaba.com’da aktif olan hesaplar üzerinde uygulama eğitimlerini tamamlayarak sertifika almaya hak kazanıyorlar.
Alibaba.com trafiğinin detayları!
Türkiye’den en çok talep edilen ilk 10 ürün: Yiyecek ve içecek, güzellik ve kişisel bakım ürünleri, makine, giyim, tarım, tekstil ve deri ürünleri, inşaat ve emlak, ev ve bahçe ürünleri, otomobil ve motosiklet ürünleri, sağlık ve medikal ürünleri.
Türkiye’ye ithal edilen ilk 10 ürün: Tüketici elektroniği ürünleri, otomobil ve motosiklet ürünleri, makine, ev ve bahçe, sağlık ve medikal ürünleri, spor ve eğlence, güzellik ve kişisel bakım ürünleri, giyim, oyuncak ve hobi ürünleri, tarım,
Türkiye’den en çok talepte bulunan ilk 10 ülke: AB ülkeleri, Hindistan, Çin, Türkiye, İngiltere, Suudi Arabistan, Mısır, Rusya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri.
Türkiye’nin en çok alım yaptığı ilk 10 ülke: Çin, Hindistan, Türkiye, Hong Kong, Tayland, ABD, Tayvan, Güney Kore, Pakistan, Ukrayna.
Türkiye’nin diğer ülkelerden en çok talep ettiği ilk 10 ürün: Sağlık ürünleri, cep telefonu, USB bellek, otomatik aydınlatma sistemi, motosiklet ürünleri, Scooter ürünleri, fotokopi kağıdı, kol saatleri, araba DVD oynatıcısı, tıbbi sarf malzemesi.