Tıpta devrimin adı 3D
Tıbbi cihaz modellemesinde öne çıkan sağlık kuruluşlarından Cleveland Clinic; Ar-Ge çalışmalarında ‘hızlı prototip üretme teknolojisi’ kullandı. Karaciğer naklinde önemli bir gelişme olan 3D yazıcılar, tıpkı mürekkep püskürtmeli yazıcının kağıt üstüne mürekkep basmasına benzer biçimde, biraz reçine basıyor ve buna biraz kablo ekleniyor. Uçtan püskürtüldüğü sırada sıvı halde olan bu reçine, UV lambası ile doğru konumda sabitleniyor. Böylece bir katman oluşturulmuş oluyor. Bunun ardından da platform bir kat aşağıda sabitleniyor ve bunun üzerine bir katman daha ekleniyor.
Tıpkı bir mürekkep püskürtmeli yazıcının, mürekkep ve kağıtla dijital bir görsel üretimi gibi, 3D yazıcı da reçine, termoplastikler, fotopolimerler gibi malzemelerle dijital model üretebiliyor. 3D baskı, saatler içinde malzemeyi katman katman kümeleyerek, somut nesneler üretebiliyor.
Cleveland Clinic doktorları, 3D baskı tekniğini karaciğer rezeksiyonu planlaması, kalp ve damar cihazlarının testi, ‘ex vivo’ solunum prosedürleri uygulanması, böbrek asistan hekimlerinin ve hastalarının eğitimi için kullandı. Bundan sonraki kullanım alanları olarak ise tıp öğrencilerine yönelik anatomi eğitimini kişiselleştirerek, potansiyel olarak kadavra ihtiyacını ortadan kaldırmak, robotik sistemleri eğitmek için 3D modelleri kullanarak otomatik cerrahi tekniğini geliştirmek, canlı dokuyla biyo-baskı gerçekleştirme suretiyle replasman organlar ve vücut parçaları üretmek gösteriliyor. Sonuçta kullanılan 3D yazıcı, bütün parçaları yekpare biçimde inşa edebiliyor, bunları birleştirebiliyor ve organı birebir kopyalayabiliyor.