Tohum Otizm Vakfı’ndan 2 Nisan’da “Otizme Mavi Işık Yak” Çağrısı!
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak Kampanyası’nın (Light It Up Blue) 2009 yılından beri Türkiye elçisi olan Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de ikonik binalar Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlatılacak, insanlar mavi giyecek ve sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmle ilgili mesajlar vererek “otizmin farkında, onların yanında” olduklarını ifade edecekler.
Nisan ayı boyunca dünyanın gündeminde olacak otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizm tanısı 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1’ine konulurken, bugün doğan her 54 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya gelmektedir.
Erken Tanı ve Yoğun Sürekli Eğitimle, Otizmli Bir Çocuk Yeniden Doğabilir!
Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile tanımlanan otizmin günümüzde bilinen tek çaresi erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitimdir. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını göstermektedir.
2 Nisan’da Işıklar Otizm Farkındalığı için Yanacak!
Birleşmiş Milletler’in otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek için deklare ettiği 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde, “Otizme Mavi Işık Yak” Kampanyası’nın Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile otizm farkındalığına destek vermek için akşam saatlerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü başta olmak üzere, İzmir Saat Kulesi, Masal Şato, Diyarbakır’da Surlar, Amasya Kalesi gibi birçok yapı mavi ışıkla aydınlanacak.
“Otizme Mavi Işık Yak” kampanyası için destek çağrısı yapan Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Suat Kardaş, “Günümüzde her 54 çocuktan 1’i otizm riski ile doğuyor. ‘Otizm farkındalığında neredeyiz?’ sorusuna cevap bulmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz “Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi” araştırması farkındalığın yıllar içinde nasıl arttığını gösteriyor. Araştırma sonuçları umut verici olsa da otizmin belirtileri ile erken tanı ve eğitimin önemi konusunda farkındalık çalışmalarının artırılmasının kritik olduğunu gördük. Hal böyleyken herkesin bu farkındalık hareketinin parçası olması çok önemli. ‘Otizme Mavi Işık Yak’ kampanyasına destek olmak için 2 Nisan günü mavi giyebilir, #otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımları yapabilir, binaların mavi ışıkla aydınlanmasını sağlayabilirsiniz. Otizmli çocuklarımıza ve gençlerimize ışık olmak isteyen herkesi, otizmi gündeme taşıyarak Türkiye’nin otizme bakışının dönüşmesine, otizmli bireylerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaya ve sosyal medya paylaşımları ile kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz.” dedi.
Otizm nedir?
Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır.
Otizmin çocukluk dönemindeki belirtileri nelerdir?
- Göz teması kuramama
- İsmi söylendiğinde dönüp bakmama
- Dönen nesnelere karşı aşırı ilgi duyma
- Sallanmak, parmak uçlarında yürümek gibi hareketlere sahip olmak
- Yaşıtlarının oyunlarına ilgi duymama
- İşaret parmağını kullanarak istediği şeyi gösterememe
- Takıntılı davranışlar sergileme
- Konuşmada gerilik
Belirtilerden bir ya da birkaçı gözlemleniyorsa hemen bir çocuk ergen psikiyatristine başvurulmalıdır.
Otizmin çaresi nedir?
Otizmin günümüzde bilinen tek çaresi erken tanı, yoğun ve sürekli eğitimdir.
Otizmle ilgili önemli bilgi notları şunlardır:
Doğuştan gelir ve yaşamın ilk yıllarında iletişim sorunlarıyla kendini gösterir.
Dış görünüşleri diğer çocuklardan farklı değildir.
Her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır.
Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır.
Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre her 54 çocuktan 1’inin otizm tanısı aldığı tahmin edilmektedir.
Otizm tanısını çocuk & ergen psikiyatristleri koyabilir.
Otizmin bilinen tek çaresi, erken tanı ile yoğun, sürekli, özel eğitim.
Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte, gelişim sağlanabilmekte, büyük ilerleme kaydedilmekte ve hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabilmektedir.
Günümüzde her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor.
Otizmin nedeni günümüzde hala bilinmemektedir. Ancak genetik, çevresel ve ailesel etkenlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
‘Light It Up Blue’ yani Mavi Işık Yak hareketi nedir?
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizm farkındalığı yaratmak için ABD’de Autism Speaks tarafından başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören ‘Mavi Işık Yak’ Kampanyası (Light It Up Blue) Türkiye’deki temsilcisi Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile 2009 yılında Türkiye’de de başlamıştır. Bu çalışmaların bir uzantısı olarak 2014’ten bugüne İstanbul’da Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Galata Kulesi başta olmak üzere, tüm Türkiye’de ikonik binalar mavi ışıklandırılmaktadır. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde pek çok bina otizmin rengi olan mavi ışıkla aydınlatılmakta, binlerce kişi mavi giyerek mesajını vermekte ve haber spikerleri, bireyler, şirketler çalışanlarıyla mavi kurdeleler takmaktadır. 2 Nisan günü #otizmemaviışıkyak etiketi ile her yıl Twitter’da trend topik olarak otizme dikkat çekilmektedir. Herkesi 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizmin farkındalık rengi olan mavi giymeye ya da mavi kurdele takmaya; fotoğraflarını çekip #otizmemaviışıkyak etiketiyle paylaşımlar yapmaya davet ediyoruz. Otizm farkındalığı için her yıl yürüttüğümüz bir kampanya.
Tohum Otizm Vakfı Hakkında:
Tohum Otizm Vakfı, “Otizm Spektrum Bozukluğu” olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitim ile topluma bağımsız bireyler olarak kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla, kar amacı gütmeyen ve kamu yararını gözeten bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 15 Nisan 2003 tarihinden bu yana çalışmalarını yürütmektedir.
Tohum Otizm Vakfı’nı otizm ile ilgili çalışan vakıf ve derneklerden ayıran ise otizmli bireylerin eğitimi için örnek bir model okul kurması ve bununla da kalmayıp, devletin otizmli çocuklara ve ailelerine verdiği sağlık ve eğitim hizmetlerine yurt çapında destek olmak gibi daha kapsamlı amaç ve hedeflerle kurulmuş olmasıdır. Kâr amacı gütmeyen, kamu yararına kurulmuş olan bir eğitim ve sağlık vakfı olarak Tohum Otizm Vakfı hem ulusal hem de uluslararası çapta çalışmalar sürdürüyor.