Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. Bilgi Sistemleri Direktörü Barış Erdim: “DAHA KAPSAMLI SENARYOLAR ÖNEM TAŞIYOR”
“Kurumsal iş yaşamımda, sadece bilgi sistemleri değil, pazarlama ve satış gibi şirketin farklı fonksiyonlarında da görev alma şansına sahip oldum. Bu gözle bakınca, iş sürekliliğinin sadece sistemlerin ayakta kalması olarak basitleştirilemeyecek, çalışanlarınızdan, iş ortaklarınıza, bayilerinizden, müşterilerinize kadar geniş bir yelpazeyi içine alan, çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. İş sürekliliği anlamında birçok testi biz iş birimlerimizin de katkısı ile kendimiz gerçekleştiriyoruz.
2007 yılında ilk Beklenmeyen Durumlar ve Kurtarma Projemizi hayata geçirdiğimizde, özel bulut hizmeti verdiğimiz bir dönemde idik. O dönemde bu gibi işler çok yenilikçi gibi gözüküyordu. Şimdi hayatımızın bir gerçeği haline geldi. ‘Bir zincir, en zayıf halkası kadar güçlüdür’ mantığı ile tüm sistemlerimizi elden geçirip gerekli aksiyonları alarak, olgunluk seviyemizi oldukça yükselttiğimizi söyleyebilirim. Ancak, geniş kapsamlı Beklenmeyen Durumlarda, sadece kendi aldığınız önlemlerin yeterli olamayacağını görüyoruz. Maalesef, son yaşadığımız deprem bu gerçeği yüzümüze net bir şekilde vurdu. Her şeyi çok iyi planlayabilirsiniz ama, örneğin lojistik operasyon sağlıklı yürümüyor ise birçok sisteminiz devre dışı kalabilir. Elektriğiniz yok ise sistemlerinizin ve verilerinizin kurtarılmış olması hiçbir anlam taşımaz. Dolayısıyla geniş katılımlı aksiyonlar çok önemli. Bu anlamda gerçekleştirdiğimiz toplantıyı çok değerli buluyorum. Birimizin aklına gelen, diğerlerinin aklına gelemeyebiliyor. Bilgiler ve deneyimler paylaşıldıkça değeri daha da artıyor. Bu etkinliklerde buluştuğumuz şirket yöneticileri ile birlikte daha geniş perspektifte, daha büyük ölçekli Beklenmedik Durumlar ve Kurtarma senaryolarını birlikte oluşturabileceğimizi düşünüyorum. Bilgi Sistemleri, iş sürekliliği süreçlerinin önemli bir parçası olabilir ama konuyu daha geniş perspektiften ele almak kesinlikle çok daha önemli. İnsan kaynakları, lojistik, sağlık hizmetleri, kişilere ulaşım, kişilerin ulaşımı, yemeği vb. aklınıza gelebilecek bütün senaryoları bir araya getirebilecek geniş içerikli ortak senaryolar oluşturulmalı. Burada yaşanılan deneyimleri birbirimizle ne kadar çok paylaşırsak o kadar faydalı olacaktır.
Biz şu an özel bulut hizmeti veren bir organizasyonuz. Kendi veri merkezimiz ve Beklenmedik Durumlar ve Kurtarma yapımız var. KVKK ve çeşitli regülasyonlar gereği bazı verilerimizi yurtdışına çıkartamıyoruz. O nedenle bulutun nimetlerinden şu an en uç noktasına kadar yararlanabildiğimizi söyleyemem. Ancak hedefimiz, tabii ki günümüze adapte olan ve değişen regülasyonlar ile bulut teknolojilerinin faydalarından daha da fazla yararlanıp, mevcut yapımızı bu doğrultuda geliştirmek ve iş sürekliliği planlarımızı daha olgun bir noktaya taşımak.”