TR Dizin geliştirilerek ‘Ulusal Atıf Dizini’ özelliği kazandı
Yeni özelliklerini ve yeni arayüzünü tanıtmak amacıyla, TR Dizin’in resmi açılış toplantısı, 13 Eylül tarihinde Ankara’da düzenlendi. TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen TR Dizin; fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında makaleler içeren bibliyografik / tam metin bir veri tabanı.
Ülkemizde yayımlanan bilimsel süreli yayınlarda yer alan makalelere ortak bir alandan erişilmesini hedefleyerek 1992 yılında faaliyetine başlayan Türkiye’nin denetimli, kapsamlı ilk kurumsal veritabanı olan TR Dizin geliştirilerek ‘Ulusal Atıf Dizini’ özelliği kazandı. TR Dizin yeni özellikleriyle, 2018 yılından itibaren hizmet vermeye devam etmekte. TR Dizin’in yeni özelliklerini tanıtmak amacıyla düzenlenen toplantının açılış konuşmalarını; TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mirat Satoğlu, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Atalar, TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin Uzmanı Sibel Tabanlıoğlu yaparken, toplantının kapanışını TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal gerçekleştirdi. TR Dizin üzerinde uzun süredir çalışıldığını vurgulayan Mandal, “Bir süreci yapmakla, yönetmek birbirinden çok farklı. Yapma noktasındaki kapasiteler, ne zaman yönetmek noktasına geçerse sınıf değiştirmiş oluruz. Süreci; çıktı ve etki noktasında yönetmekte; yayın, araştırma yapmak yerine, araştırmayı yönetmek konusunda ısrarcıyız. TR Dizin vasıtasıyla dergilerin bibliyometrik analizlerini yapabilecek duruma geldik. YÖK de burada önemli bir paydaş. Bundan sonra dergi kalitemizi artırmamız gerekiyor. Kalite artıkça da altyapımız diğer ülkeler tarafından tercih edilecek. TR Dizin’i sahiplenerek büyütmek sizlerin sayesinde olacak” şeklinde konuştu.
TR Dizin ve DergiPark birbirinden farklı projeler
2013 yılında ilk defa TR Dizin adını kullandıklarını belirten Satoğlu, şunları kaydetti: “2003 yılında web üzerinden ilk kez taramaya açılan TR Dizin’i, üniversiteler 2009 yılında atama ve yükseltme kriterlerinde kullanmaya başladlar. TR Dizin 2018’de ilk arayüzle açıldı ve atıf dizini özelliğini kazandı. 2019’da geçen ay içinde 3. versiyonu açtık. Bu geliştirilmiş versiyon ile güvenle ileriye doğru bakabiliyoruz. Artık bu tanıtım etkinliğini düzenleyecek olgunluğa geldik ve sizlere sunuyoruz” dedi. Atalar da bilim dünyasının 16. yüzyıldan bu yana bilimsel dergilerle ilerlediğini kaydetti ve şu noktanın altını çizdi: “Açık erişimi destekliyorum ama arada para ilişkisinin olmaması gerekiyor çünkü bu çıkar ilişkisi yaratabiliyor. ÜAK’ı ikna ettim; para ödenerek yapılan yayınların hiçbiri yükseltmelerde kullanılmıyor.” Tabanlıoğlu, detaylı TR Dizini sunumunda şu bilgileri paylaştı: “Yayınların ne kadar fayda sağladığını ölçmemiz gerekiyordu, bunu da bibliyometri ile ortaya koyuyoruz. Kabul dergi sayısı 1205’e, makale sayısı 305 bine ulaştı. Değerlendirme kriterlerini her yıl güncelliyoruz. TR Dizin, ULAKBİM tarafından yürütülen DergiPark Projesi ile zaman zaman karışabiliyor. DergiPark; akademik dergiler için barındırma ve süreç yönetimi hizmeti vermekte. TR Dizin ise, belli kriterleri sağlayan bilimsel dergilerin dizinlendiği farklı bir platform. Bu sebeple derginin, TR Dizin’de dizinlenme sürecinin başlatılması için, başvuru, ‘Online Dergi İzleme Sistemi’ (ODİS) üzerinden ayrıca yapılması gerekiyor.”