TRABİS ile ‘.tr’ uzantılı alan adlarına olan talep artacak
‘.tr’ Ağ Bilgi Sistemi TRABİS’in tanıtımı, 15 Aralık tarihinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programda gerçekleştirildi.
Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, haziran ayı sonu itibarıyla Türkiye’nin toplam internet kullanıcısı sayısı açısından tüm dünya ülkeleri arasında yapılan sıralamada ilk 20 içinde, Avrupa ülkeleri arasında ise ilk 5’te yer aldığını ifade etti. Mevzuat çalışmaları neticesinde alan adı tahsis işlemlerinde köklü değişikliklere gidildiğini belirten Karaismailoğlu, “Öncelikli olarak rekabetçi ve serbest bir pazar oluşturulması amacıyla alan adı yönetimi ve alan adı satış hizmetleri birbirinden ayrıldı” dedi. Karaismailoğlu, alan adlarıyla ilgili müşterilere yönelik işlemlerin yapılmasını sağlayan ‘Kayıt Kuruluşları’ ile ‘TRABİS’in yani ‘.tr’ alan adı sistemini yöneten kayıt otoritesinin ayrıldığına da dikkat çekti.
‘.tr’ uzantılı alan adlarının tahsisi çevrim içi ve belgesiz yapılacak
Bakanlığın, TRABİS için yapılan çalışmalarda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve ODTÜ ile eş güdümlü ve verimli bir süreç yürüttüğünü dile getiren Karaismailoğlu, “Bu yenilikle ‘.tr’ uzantılı alan adlarının sayısının önemli ölçüde artacağı şimdiden öngörebilir” değerlendirmesinde bulundu. Karaismailoğlu, TRABİS ile temel olarak ‘.tr’ uzantılı alan adlarının tahsisinin mümkün olduğunca çevrim içi ve belgesiz yapılacağını vurgulayarak “Bundan önce, ‘.tr’ uzantılı alan adlarının sıkı kurallar altında tahsis edilmesi, alan adı ücretlerinin yüksek olması, bürokratik işlemlerin fazla olması gibi durumlar söz konusuydu. Binlerce kişi ‘com.tr’ yerine ‘com’ uzantılı alan adlarını satın alıyor ve milyonlarca dolar yurt dışındaki özel şirketlere gidiyordu. TRABİS ile bu sorun ortadan kalktı. Artık ‘.tr’ uzantılı alan adlarına olan talep artacak” açıklamasını yaptı.
İş ve işlemlerin yürütülmesi görev ve yetkisi BTK’ya verildi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da ‘.tr’ Ağ Bilgi Sistemi TRABİS’in tanıtım töreninde, “Küreselleşen günümüz dünyasında internet; iletişim kurmanın, hizmet ve ürün satabilmenin, bankacılık işlemlerinin ve hayatımızı kolaylaştıran sayamayacağımız daha birçok işlemin en kolay, en hızlı ve en maliyetsiz yolu” dedi. Sayan, “İnternet alan adları da ayrı bir önem kazandı. Günümüzde internet alan adları tıpkı bir marka, ticaret unvanı, işletme adı gibi kurum/kuruluşları, işletmeleri tanıtmaya ve onları diğerlerinden ayırt etmeye yarayan en önemli araçlardan birisi” şeklinde konuştu. İnternet alan adlarına ilişkin BTK tarafından hazırlanan mevzuat ile alan adı tahsis işlemlerinde 1990 yılından bu yana ODTÜ tarafından yürütülmüş olan alan adı tahsis yöntemlerinde köklü değişikliklere gidildiğini belirten Sayan, “Bakanlığımız tarafından İnternet Alan Adları Yönetmeliği hazırlandı ve Yönetmelikle ‘.tr’ uzantılı alan adlarının tahsisine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi görev ve yetkisi BTK’ya verildi” açıklamasında bulundu. Sayan, “Düzenlemelerin getirdiği diğer bir yenilik TRABIS öncesi süreçte belgeli olarak tahsis edilen ‘com.tr’, ‘org.tr’ ve ‘net.tr’ uzantılı alan adlarının belgesiz olarak ilk gelen ilk alır prensibiyle tahsis edilmesi başladı ve bu yöntem ile birlikte alan adı tahsis işlemleri kolaylaştırıldı” bilgisini verdi. TRABİS ile gelen diğer bir yeniliğin alan adlarının kötüye kullanımını önlemek amacıyla oluşturulan ‘tahsise kapalı alan adları’ ve ‘tahsisi kısıtlı alan adları’ listeleri olduğunu söyleyen Sayan, “ Buna ek olarak, USOM tarafından tamamen iç kaynaklarla geliştirdiğimiz yerli ve milli AZAD adı verilen yapay zekâ tabanlı uygulama ile alan adları üzerinden yapılabilecek ‘phishing’ adını da verdiğimiz dolandırıcılık vakalarına karşı önlem alınıyor” dedi.