Trabzon’da teknoloji meşalesini İnnova yaktı
Trabzon’da düzenlenecek Avrupa Gençlik Olimpiyatları’nın teknoloji altyapısı İnnova tarafından hazırlandı.Trabzon’da düzenlenecek Avrupa Gençlik Olimpiyatları’nın tüm teknoloji altyapısı hazır. Tesisler hızla yaklaşan müsabakaları bekliyor.
Yaklaşık 5 ay önce Erzurum’da gerçekleştirilen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nın (Universiade 2011) teknoloji altyapısını başarıyla tamamlayan İnnova, bu alandaki ikinci çalışması olan Trabzon Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’nı (EYOF 2011) düzenlediği bir basın toplantısıyla tanıttı. 23 ile 30 Temmuz tarihleri arasında 49 ülkeden yaklaşık 4 bin sporcuya ev sahipliği yapacak EYOF 2011’in tüm bilişim ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği projeleri hayata geçiren İnnova’nın öncülüğünde düzenlenen toplantı, İnnova Genel Müdürü Ümit Atalay, EYOF 2011 Oyunlar Genel Koordinatörü Nihat Doker ve EYOF 2011 Proje Yönetimi ve Teknoloji Direktörü Bülent Ulusoy’un katılımıyla gerçekleşti.
Türk teknolojisinin ulaştığı noktayı dünyaya kanıtlama fırsatı buldukları Universiade 2011’in ardından ikinci tecrübeleri olan Trabzon EYOF 2011’in yüksek bir motivasyonla başladıklarını dile getiren İnnova Genel Müdürü Ümit Atalay, 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanan çalışmalar içerisinde; oyun yönetimi, sonuç sistemleri ile zaman ve skor ölçümleri gibi başlıkların yer aldığını, projede toplamda 1.500’ün üzerinde donanımın hazırlanarak teslim edildiğini belirtti. Atalay, Erzurum’daki projeden farklı olarak, Trabzon EYOF 2011’de mobil uygulamaları da devreye aldıklarını söyledi.
Hedef: Uluslararası oyunlar
“Tamamen yerli kaynaklarla geliştirdiğimiz oyun yönetim sistemimizi önce Erzurum’da, şimdi de Trabzon’da akredite ettirdik. Türkiye’nin bu ilk oyun yönetim sisteminin iki komite tarafından onaylanması bize uluslararası oyunların kapısını açtı. Gelecek dönemde Türkiye dışındaki oyunlarda Türkiye adına bir ilke daha imza atmayı hedefliyoruz” diyen Atalay, gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki en önemli farkın organizasyon yeteneği olduğunu, EYOF 2011’de bu konuda önemli bir başarı yakalandığını vurguladı.
Koordinatör Nihat Doker de “Olimpiyatları baz alarak çok yönlü hazırlık yapıyoruz. Teknolojiyi en üst düzeyde kullanarak hem olimpiyatları aksaksız tamamlayacak” dedi.
EYOF 2011 Proje Yönetimi ve Teknoloji Direktörü Bülent Ulusoy ise konuşmasında, hizmetlerin kapsamının benzer çok branşlı spor etkinlikleri göz önünde bulundurularak tanımlanmış olmasına rağmen, çıtanın olimpik standartlara doğru yükseltildiğini, ayrıca etkin, güçlü ve bütünleşik bir yapının oluşturulmasının yanı sıra çözümlerin ekonomik olmasının da hedeflendiğini vurguladı.
Toplantı sonrasında, 11 ayrı tesiste 9 farklı branşta düzenlenecek müsabakalar sırasında tüm verilerin akacağı ve sistemlerin yönetileceği veri merkezi ve oyunların kesintisiz devam etmesi için gereken yedekleme sistemi hakkında bilgiler verildi. Oyunlar esnasında saha içersinde izleyiciye ulaşan sonuç ekranlarının dışında TV yayınları ve internet aracılığıyla evlere kadar girecek tümleşik bir skor sistemi hayata geçirilecek. Bunun için proje dahilinde; foto finiş, rüzgar ve lazerli mesafe ölçüm cihazları, hatalı çıkış algılayıcılar ve yüzme için çok hassas dokunmatik tabletler gibi 300’e yakın hassas ölçüm cihazı kullanılacak.