Trafik düğümü ‘ulaştıran çözümler’ ile çözülür!
Intertraffic İstanbul Fuarı, trafiğin birçok alanında yeni teknolojik çözümlere ev sahipliği yaptı.
Türkiye’nin trafik atlası Intertraffic İstanbul Fuarı’nda ele alındı. 25-27 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen ‘Intertraffic İstanbul Uluslararası Altyapı, Trafik Yönetimi, Yol Güvenliği ve Park Sistemleri Fuarı’, yerli ve yabancı birçok şirketin buluşma noktası oldu. Fuar Direktörü Buket Soytürk, fuarın 21 yıldır Amsterdam’da düzenlendiğini belirtti. Bu fuarı iki yılda bir Türkiye’de yaptıklarını, bu yıl 6’ıncı yılları olduğunu hatırlatan Soytürk, Çin ve Hindistan’da da bu etkinliğin yeni başladığını belirtti. Ama Soytürk şu detayları da paylaştı:
“Bu fuarı Hindistan çok istiyor. Çünkü nüfusu kalabalık ve bu alanda zayıflar. Ülkede işçilik de ucuz. Ama fuar Çin’de çok başarılı olamadı. Çünkü ülkede taklit becerisi var. Bu yüzden kimse katılımcı olarak Çin’deki fuara gitmeyi pek istemiyor. Ülkede işçilik maliyeti ucuz olduğu için sadece istihdamı kullanılabilir. Ayrıca nokta açısından Amsterdam ve İstanbul insanlara daha cazip geliyor.”
Yabancı şirketlerin tercih noktası
Yol çizgi boyaları, bunların çizimini gerçekleştiren kamyonlar, ses duvar panelleri gibi uçtan uca trafik çözümleri fuarda yerini aldı. Hükümet politikalarında ve bütçede ulaşıma ayrılan payın da, bu alanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Soytürk, bu ilginin artması gerektiğinin altını çizdi. Fuara katılan şirketlerin yerli-yabancı dağılımı yüzde 50-50 şeklinde gerçekleşti. Fuarın kapsamının çok geniş olduğunu vurgulayan Soytürk, “Yabancı şirketler fuarda yoğun. Çünkü Türkiye; Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan bir ülke. Bazı ülkelerle vizelerin kalkması da, farklı ülkelerden şirketlerin birbiri ile iletişim kurmak için bu fuara gelmesini sağladı. Yani Türkiye, bir açılım noktası oldu. Çünkü Avrupa bu teknolojilere doydu” dedi. Bunun bir ihtisas fuarı olduğunun altını çizen Soytürk, trafik çözümlerinde öne çıkan başlıkları şöyle örnekledi:
Yeni teknolojilere yoğun ilgi
“Her şirket akıllı ulaşım sistemlerinde önemli yenilikler yapıyor. Bunun kapsamında örneğin tünellerin içindeki ışık ve sinyalizasyon sistemleri, kartlı geçiş sistemleri var. Yol güvenliği başlığında, bariyerlerin kavşak noktalarına konulan hava yastıkları var. Maliyetli bir çözüm, ama İstanbul’da kaza oranının yüksek olduğu kavşak noktalarında bu çözüm kullanılmaya başlandı bile. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu başlıkta yenilikleri çok yakından izliyor.”
Fuar; farklı illerden yerel yönetimlerden yetkili isimleri de sektörde yeniliklerle buluşturdu. Soytürk, fuarı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de yakından takip ettiğini söyledi. “Emniyet de kendi içinde etkinlikler yapıyor, ama bu kadar şirketi bir araya toplayabilmek ancak bu fuarla olabiliyor” diyen Soytürk, şu açıklamayı yaptı:
Karayolu Güvenliği Eylem Planı hazır
“Emniyet şeridinin kullanımı ile ilgili yasaya göre, bu başlıktaki cezaların yüzde 30’unun belediyelere verilmesi söz konusu. Yani 100 liralık bir cezanın 30 lirasını emniyet, belediyeye verecek. Bu nedenle her yerde kamera ihtiyacı var. Etkinlik kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi Uygulama Araştırma Merkezi ile de işbirliğimiz oldu. Üniversite de bir ‘ilk’i gerçekleştirdi ve özel bir üniversitede uygulama araştırma merkezi açılmış oldu. Yakınlarını trafik kazasında kaybeden,
geçen dönem milletvekilliği yapmış olan Prof.Dr. Mustafa Ilıcalı
bu çabayı üniversiteye taşıdı. Türkiye Belediyeler Birliği ile yaptıkları bir protokolle, bütün belediyelerdeki mühendisleri eğitiyorlar. Hazırladıkları ‘Karayolu Güvenliği Eylem Planı’da önemli.”
Fuarda yer alan kapsamlı çözümler, geleceğin trafik altyapısı ve üstyapısı konusunda önemli ipuçları barındırdı. Her adımın şehir ve bölge planlama mantığı ile atılmasının önemine dikkat çeken Soytürk’e göre, trafikte BT uygulamalarının giderek gelişen bir konumu var. Buna örnek olarak erken uyarı sistemlerini, yol güvenliği ve park yeri çözümlerini gösteren Soytürk’e göre, bu fuarın en önemli artılarından biri de, düzenlenen bilimsel etkinlikler. Fuarda konferansların her zaman ilgi çektiğine işaret eden Soytürk, şunları söyledi:
“Bu başlıkta ilk kez ‘Intertraffic Ulusal Belediyelerarası Yarışması’nı düzenledik. Belediyelerden geçen iki yıla yönelik projeleri, yol güvenliği, akıllı ulaşım sistemleri ile ilgili çözümlerini, başarılarını öğrendik. Büyükşehirler arasında ‘Akıllı Ulaşım Sistemleri’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi birinci oldu. Edirne, Manisa, Antalya ve Bodrum belediyeleri de ödül aldılar. Gördük ki herkes bu alanda bir şeyler yapmaya çalışıyor. Çünkü hepimizin hayatında en önemli sorun trafik.”