Trend Micro kurumsal kimliğe yoğunlaşacak
BT güvenliği şirketi Trend Micro, yakın zamanda göreve başlayan yeni Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu ile Türkiye’de kurumsal alanda büyüme planları yapıyor.
Trend Micro’nun Türkiye organizas-yonunun artık oturmuş bir yapıda olduğunu belirten Börekcioğlu, Akdeniz Bölgesi’nin en iyi büyüyen organizasyonlarından bir tanesi olduklarını kaydetti. Trend Micro olarak kurumsal pazarda büyümenin ve daha kritik bilgilerin güvenliğini sağlama konusunun ajandalarında önemli bir yer kapladıklarını ifade ederek 2013 yılı için konuşan Börekcioğlu, en önemli hedeflerinin Trend Micro’nun kurumsal kimliğinin ön plana çıkarılması ve bunun ardından, kurumsal alanda CIO’ların önündeki güvenlik problemlerini doğru adresleyebilen bir şirket olarak çözüm sunmak olduğunu belirtti. Bu süreçlerde ise ürünler ve Trend Micro’nun yeni bir açılımı olarak servis hizmetleriyle kurumsal çözümler sunacaklarını söyleyen Börekcioğlu, teknik ekiplerindeki personel sayısını genişlettiklerini belirtti.
Yeni dönemde belediyeler, telekomünikasyon ve finans sektörlerinde büyümeyi hedeflediklerini belirten Börekcioğlu bu sektörlerde farklı ürünlerle hizmet vererek, sanallaştırma güvenliği, depolama güvenliği, kurumların kendi çalışanlarının bu konulardaki eğitimi gibi alanlarda etkin olacaklarının altını çizdi.
“Siber güvenlik konusunda öncü olacağız”
Siber saldırılar ve siber güvenlik alanlarında yol gösteren bir pozisyonda olmayı hedeflediklerini belirten Börekcioğlu, yabancı menşeili güvenlik şirketlerinin özellikle kamu tarafında nasıl bir yaklaşıma maruz kaldığını sorduğumuzda, Trend Micro’nun Kanada ve Avrupa gibi bögelerde hem askeri kanatta hem de kamu projelerinde yaptığı uygulamaların temelinin teknoloji transferine dayalı olduğunu ve asıl amacın bu sistemleri kurduktan sonra bunları işletecek insan gücünü yetiştirme hedefine yönelik olduğunu belirtti.
Yaklaşık dört ay önce göreve başlayan Yakup Börekcioğlu, Türkiye’de bilişim sektöründen en asgari miktarda dahi hizmet alan her iş alanının artık birinci önceliğinin güvenlik olduğunu vurguladı. Börekcioğlu sözlerine şunları ekledi:
“Hangi şirkete giderseniz gidin, şartları her zaman aynıdır. Yönetilebilirlik, yedeklenebilirlik ve güvenlik. Güvenlik katmanı her zaman ön planda. Artık müşteriyle yaptığımız görüşmelerde virüs korumasından ziyade, veri merkezinin nasıl koruması gerektiğini, EIP’nin nasıl korunması gerektiğini, gelen saldırıların nasıl yönetilmesi gerektiğini konuşuyoruz.”
Mobil güvenlik konusunda görüşlerini aldığımız Börekcioğlu, özellikle Android platformuyla ilgili verdiği bilgide bu platformda 2012 yılı içerisinde 350-400 bin güvenilir olmayan içerik bulunduğunu ve 2013 yılı içerisinde bu sayının bir milyona ulaşacağını belirtti. Bu alanda kullanıcılara kişisel önlem olarak güvenmedikleri ürünleri indirmemelerini tavsiye eden Börekcioğlu, 2013 yılında beklenen saldırıların, kişi ya da kurum hakkında gerek sosyal medyadan gerekse mobil aygıtlarından toplanan bilgilerden hareket edilerek hedefe özel virüsler vasıtasıyla olacağını söyledi. Bu virüslerin sadece sistemin içinde duracağını ve ihtiyaç duyulduğu zaman harekete geçirilerek bilgi çalacağını söyleyen Börekçioğlu bu tarz virüslere anında müdahale edilmesinin daha zor olduğunu belirtti.
2013 ile ilgili düşüncelerini aktaran Yakup Börekcioğlu şunları söyledi: “Bence bu yıl, güvenliğin ve bulut bilişim etrafındaki yan oyuncuların örneğin, veriyi koruyan güvenlikçilerin, yedeklemeyi yapan görevlilerin, yönetimi doğru yapan grupların önem kazandığı bir sene olacak. İnsanların sadece bir hareket yaparak güvenliği sağlayabileceklerinin değil daha katmanlı bir yapıya gitmeleri gerektiğinin farkına vardıkları, tabiri caizse sistemin ‘ben bilgisayarlarıma antivirüs yazılımı kurdum, kurtuldum’ şeklinde işlemediğini anladıkları bir yıl olacak. Şirketlerin kendi içinde, ‘neyi nasıl korumalıyız’ ve ‘bunun yolu nedir’ soruları daha çok sorulacak.