Troleybüsün TIR hali
Eskiden Ankara, İstanbul ve İzmir’de toplu taşım aracı olan troleybüsler halen San Fransisco, Boston, bazı Fransız şehirlerinde, Cenova ve başka şehirlerde hala kullanılıyor. Bir zamanlar “modası geçti” diye hizmet dışı bırakılan bu “çevreci” araçlara şimdi aniden rağbet var. Hibrit araçların icadıyla, ve çevre konularının gündelik yaşamın tam ortasına oturmasıyla, büyük şehirlerde trafik, ulaşım, toplu taşım ve “akıllı şehir” sorunlarına çözümler arandıkça, bu “eski” ulaşım sistemi yeniden hatırlandı.
Örneğin Londra’nın 2.5 kilometrelik en önemli alışveriş caddesi Oxford Street boyunca troleybüs kullanılması düşünülüyor. Londra’nın bu çok kalabalık caddesinde zaten sadece otobüse ve taksiye izin var. Özel araçlar giremiyor.
Almanya’da ise, toplu taşım için değil ama, TIR ulaşımı için TIR’ları troleybüs gibi kullanma fikri teoriden pratiğe dönüşmek üzere. Siemens’in bu yenilikçi uygulaması önce Almanya’da, sonra Los Angeles-Long Beach (LA-LB) şeridinde denendi. Otoyolun üzerine, troleyTIR’ın motoru için elektrik kabloları çekildi. Bu TIR’lar hibrit motorlu oldukları için, yolun elektrik hatsız kısmında benzin/mazot kullanacak. (Siemens, 1882’de ilk troleybüsü icat etmişti).
LA-LB bölgesinde hava kirliliği had safhada. Yollardan benzin/dizel egzozunu azaltırlarsa, hava kirliliği biraz azalır? Sadece buradaki 17.5 milyon nüfusta 440 bin çocuk astımlı. 978 bin yetişkin astımlı. 429 bin kişi kronik bronşitli. 198 bin kişi amfizem hastası (nefes darlığı çekiyor).
TroleyTIR projesine hemen isim uydurdular: e-highway dediler. Karayolunda “Gelecek”, elektrikli araçlarda…