Troya efsanesini Son Troyalılar anlatıyor
Yeni bir haftadan merhaba,
Aile büyüklerimizde gördüğümüz bir gerçek, bir araştırma ile somutluk kazanmış: Yaşlılar sosyal medya ile yaşama sarılıyor. Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İşletme Bölümü’nde yüksek lisans tezi olarak hazırlanan araştırma, yaşlı nüfusun sosyal medya kullanım motivasyonlarını ve sosyal medyanın yaşlıların günlük yaşamını nasıl etkilediğini konu alıyor. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 2016’da mezun olan ve aynı bölümde Yüksek Lisans derecesini 2019’da alan Eda Sena Şenceylan’ın yürüttüğü araştırma, İİBF Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker’in danışmanlığında sonuçlarını vermiş. Gençlerin ‘dijital dünyanın yerlileri’ olarak kabul edilmesine rağmen, günümüzde bu tablonun değişmeye başladığını belirten araştırmacılar, yaşlıların giderek sosyal teknolojilere daha etkili entegre olduklarını ortaya koymuş. Araştırmada İstanbul ağırlıklı olmak üzere Ankara, İzmir gibi kentlerden, emekli, ağırlıklı üniversite mezunu, sosyal medya kullanan 65 yaş üstü 201 kişiyle yüz yüze ve anket yoluyla görüşülmüş. Yaşlıların sosyal medya kullanım nedenleri arasında bilgi edinme, sosyal etkileşim, eğlence, çevre etkisi ve gözetleme motivasyonları ön planda. “Yaşlı birey sosyal medyaya hayatının önemli bir parçası olarak yer veriyorsa, atıl olma hissinden de o denli uzaklaşıyor’’ sonucuna ulaşılan araştırma, ‘herkes içi sosyal medya’ gerçeğini de ortaya koyuyor.
Sigorta sektörüne dair ilginç bir bilgiyi paylaşmak isterim seninle. Bizim gibi birçok insanın takipçisi olduğu konser, festival, konferans, karnaval, spor ve tiyatro gibi etkinlikler sigorta şirketlerinin de gündeminde. İzleyicilerin ya da sanatçıların başına bir kaza gelmesi, dekor sahne, etkinlik yeri, orkestra, müzik enstrümanlarının zarar görmesi, etkinlik iptali veya ertelenmesine ilişkin yaygın karşılaşılan riskleri teminat altına alan etkinlik sigortası, ABD ve Avrupa’da oldukça yaygın. IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Murat Çiftçi, organizatörlerin temel kabusunu organizasyonun kısmen ya da tamamen iptalinden kaynaklanacak zararlar olduğunu belirtmiş. Buna karşılık Etkinlik Sigortası; yaygın karşılaşılan riskleri teminat altına alıyor. Farklı ihtiyaç ve gelişen riskler, yepyeni çözümleri de beraberinde getiriyor anlayacağın her zamanki gibi.
Yaz sıcağında yemeye ve içmeye doyamadığımız meyve ve meyve suyu ihtiyacımızın adresi Anadolu Etap, sadece bizlerin susuzluğunu gidermekle kalmıyor. Anadolu Etap’ın Çanakkale Kumkale ve Balıkesir Tahirova çiftliğinde misafir ettiği mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik yaz eğitimleri başlamış. Bu yıl eğitimlerin ilk haftasında, 4-14 yaş aralığındaki çocuklara, İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle genel sağlık ve aşı taraması da yapılmış. Anadolu Etap, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik bu kapsamlı çalışmayı MİÇO (Misafir İşçi Çocukları) Projesi olarak tanımlıyor. Anadolu Etap, 2015’te başlattığı MİÇO Projesi ile Balıkesir Tahirova ve Çanakkale Kumkale’de kurduğu okullarında bugüne kadar 655 çocuğa eğitim vererek, onların kişisel gelişimlerine destek sağlamış. Anadolu Etap, bu yıl da yaz boyu düzenlediği ve Ağustos sonuna kadar devam edecek eğitimlerle, Balıkesir’de 95, Çanakkale’de 126 olmak üzere toplam 221 çocuğa ulaşmayı hedefliyormuş.
Örnek olmasını dilediğim kurumsal çalışmalar bu kadar da değil. CK Enerji Çamlıbel Elektrik tarafından ihtiyaç sahiplerine destek amacıyla ‘enerjimizi paylaşarak çoğaltalım’ sloganı ile başlatılan Askıda Ekmek Projesi’ni yeşil sahalara taşıyan Askıda Ekmek Kurumlararası Futbol Turnuvası’nda eleme maçları için sahada yerler alınmış. Grup karşılaşmalarında Sivas, Tokat ve Yozgat’ta toplam bin 580 sporcunun yer aldığı turnuvada eleme maçlarında Sivas’ta 18, Yozgat’ta 10, Tokat’ta da 10 takım çeyrek finale çıkmak için yarışmış, her ilin şampiyonu belirlenirken şampiyonlar bölge kupası için yarışmış. Üç ildeki kamu ve özel kurum çalışanlarının yer aldığı turnuvanın sonunda CK Enerji Çamlıbel Elektrik ilk üç takım adına ihtiyaç sahipleri için askıya ekmek bırakmış.
Bu haberi bir başarı ile devam ettirmek gerekir. Migros’un sağlıklı yaşama yönelik bilinçli alışveriş konusunda tüketiciye rehberlik etmeyi amaçlayan ‘Sağlıklı Yaşam Yolculuğu’ projesi birinci yaşını doldurmuş. 1,9 milyon kişiye ulaşan ve bu kişilerin yüzde 47’sinde dengeli beslenmeye yönelik davranış değişikliğini tetikleyen proje bugüne kadar Lizbon, Monaco, Tokyo ve Varşova’da düzenlenen perakende zirvelerinde dünya perakendesinin örnek uygulaması olarak sunuldu. Daha önce 2 Stevie ödülünün de sahibi olan Sağlıklı Yaşam Yolculuğu projesi son olarak Londra’da International CSR Excellence Awards’ta (Uluslararası KSS Mükemmellik Ödülleri) Perakende alanında Gümüş ödüle layık görülmüş.
OPET’in “Tarihe Saygı Projesi” kapsamında “2018 Uluslararası Troya Yılı” nedeniyle yenileyerek “Arkeo-Köy”e dönüştürdüğü Tevfikiye’de gerçekleştirilen kültür ve sanat etkinliklerinin üçüncüsü 20 Temmuz’da gerçekleştirilmiş. Birbirinden yaratıcı ve eğlenceli aktivitelere ev sahipliği yapan Sanat Günleri tahmin edeceğin üzere yine büyük ilgi görmüş. Farklı sanat dallarında üretim atölyelerini odağına alan etkinlik ile özellikle çocuklara yönelik yaratıcı aktiviteler düzenlenmiş. Çanakkale’den genç sanatçı ve tasarımcıları sanatseverlerle buluşturan etkinlikte ziyaretçiler, yerel ürünleri de keşfetme imkanı bulmuş. Anlatımlı Troya Müzesi turunun ardından Tevfikiye OPET Arkeo-Köy’deki arkeolojik kazı ve restorasyon atölyeleri gerçekleştirildi. OPET’in Tarihe Saygı Projesi kapsamında Tevfikiye’nin Arkeo-Köy’e dönüşme macerasını yerel tanıklıkların ve projede yer alan uzmanların ağzından anlatan “Anlat Troya” belgeselinin Çanakkale’deki ilk gösterimi de yapılmış. OPET, 2018 Troya Yılı kapsamında geçtiğimiz yıl Tevfikiye Köyü’nü Arkeo-köy’e dönüştür ve bu değişim; köyde yaşayan Son Troyalılar‘ın anlatımı ile ‘Anlat Troya’ belgeseline konu olmuş. www.anlattroya.com sitesinde izlemek tarifsiz bir keyif olacak.
O vakit, haftaya yine burada olalım,