TRT, uluslararası dijital platformu tabii’yi tanıttı
Televizyon yayıncılığındaki 55 yıllık tecrübesiyle TRT, Türk dizi ve filmlerine yönelik küresel çaptaki ilgiyi ve talebi karşılamak amacıyla kurduğu dijital platformu tabii’yi tanıttı. tabii, kültürel çeşitliliği kucaklayan, ailece izlenebilecek ve ortak değerlere seslenen yüksek kalitede içeriklerini çeşitli dil seçenekleriyle dünyanın dört bir yanındaki izleyicisine sunacak, farklı coğrafyaların kültürlerini, mirasını, değerlerini keşfeden hikâye anlatıcılığı ile uluslararası dijital yayıncılık pazarında farkını ortaya koyacak.
İlk etapta 15.000 saati aşan içerikle yola koyulacak ve farklı türlerdeki orijinal dizileriyle ön plana çıkacak olan tabii’nin geniş arşivinde sevilen TRT yapımları da yer alacak. 150’den fazla diziyle Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya, Afrika ve Amerika’da 800 milyonun üzerindeki izleyiciye ulaşan Türk yapımları, 146 ülkede geniş bir izleyici kitlesine ulaşarak büyük bir başarıya imza atıyor. Bu anlamda tabii, 2023 itibarıyla dizi ihracatında önemli hedefleri olan Türkiye’nin dijital yayıncılık sektöründeki bayrak taşıyıcısı olmaya hazırlanıyor.
Uluslararası dijital platform ilk etapta 30 orijinal yapıma ev sahipliği yapacak. Artık klasik haline gelen Türk yapımlarının yanı sıra birbirinden özel orijinal içeriklere de ev sahipliği yapacak. Bu noktada tabii, ana akımda var olandan çok daha geniş bir kültürel çeşitliliği barındıran izleyici kitlesinin hikâyelerine ışık tutarak daha kapsayıcı içerikler sunmayı hedefliyor.
tabii’nin Türkiye lansman toplantısında söz alan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Bizim için çok önemli bir proje. Bu dijital platform oluşurken önce teknolojik alt yapısı oluşturuldu. Çok ciddi altyapı değiştirildi. Bu güçlü teknolojik altyapıyla ve bilişim altyapısıyla ortaya muhteşem bir iş çıktı. Şu an itibariyle yerli ve milli altyapısıyla, teknolojik altyapısıyla bu proje bizimdir, bu proje Türkiye’nindir, bu proje milletindir. Dijital platform için çok nitelikli ve özgün içerikler oluşturuldu. Çeşitli istişarelere, planlamalara dayalı bu sürecin bugün çok şükür meyvelerini topluyoruz. Ve daha da toplayacağız. Bu projenin ilelebet yaşayabilmesi için güçlü bir altyapı tesis ettik. Diğer yandan, elbette markalaşma ve kurumsallaşma süreci de devam etti ve bugün itibariyle bu kıymetli proje hayata geçti. Çok mutluyuz, çok gururluyuz” dedi. TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı ise tabii’nin Türkiye lansman toplantısında şu açıklamalarda bulundu:
“TRT Uluslararası Dijital Platformu ilk aşamada Türkçe, İngilizce, İspanyolca, Urduca ve Arapça dillerindeki içeriklerden oluşacak. 30 yeni yapım ve 184 yeni bölüm ile açılış aşamasında en zengin orijinal içeriğe sahip platform unvanını taşıyacak. Yeni projelerimizin yanı sıra TRT’nin sevilen yapımlarının da yer alacağı platformumuz, ülkemizde 7 Mayıs’ta izleyicilerimizin ilgisine ücretsiz olarak sunulacak. Aynı zamanda Youtube Premium üzerinden 5 dilde global olarak erişilebilir olacak. 2023’ün üçüncü çeyreğinde Orta Doğu, Latin Amerika ve Urduca konuşulan bölgeler başta olmak üzere küresel markamızı yurt dışında açarak uluslararası izleyicilerimize doğrudan ulaşacağız. Platformumuzun yazılımı ve tüm teknik altyapısı tamamı Türk mühendislerden oluşan TRT ekibi tarafından hazırlanmıştır. Türkiye’de izleyicilerimiz platformumuza ücretsiz olarak erişebilecektir. Dijital platform yayına başladığında www.tabii.com adresi üzerinden kayıt yaptıran kişiler bununla ilgili olarak bilgilendirilecekler.”