Trump’la trajik komedi
Alman Der Postillon şaka-haber sitesi, IKEA’nın, Trump’a Meksika sınırına çeksin diye sunta bir duvar önerisi yaptığını açıkladı (!). Sınırı örtmek için 471 bin 612 levha gerekiyormuş. Bunun üstüne 313 bin 329 koli dikenli tel. 3 milyon 772 bin 896 vida. Ve bir adet tornavida. Fatura 9 milyar 999 milyon 999 bin 999 dolar. Beton duvarın gerçek maliyetinden çok daha ucuza. IKEA’nın bu “duvarının” adı da IKEA ürünlerinin adlarına benziyor: Börder Wåll.
Bu konuda yapılan bir başka hesaba göre eğer IKEA’nın en sade masasından 500 bin tanesinin üst kısmı duvar niyetine kullanılsa, daha da ucuza geliyormuş. Ama IKEA’nın yukardaki “paketine” her şey dahil -dikenli tel, vidalar ve bir adet tornavida. Ayrıca IKEA 5 yıllık garanti de veriyor. Hem de yüksekliği 10 metre, uzunluğu 3 bin 144 km olan “duvarı” takmak için 2 kişi yetiyor.
Trump’ın seçilmesiyle yenilikçi espriler roket hızıyla arttı. Hollanda “kaynaklı” (!), aynen Trump’ın ses tonu ve ifade biçimiyle, “Eğer Amerika birinci olacaksa, Hollanda ikinci olsun” şeklinde harika bir video YouTube’a çıktı. Ardından Belçika, İsviçre, Danimarka, Litvanya, Almanya, Portekiz için de benzer şaka videolar yayınlandı. Hepsi, kendi memleketiyle ince ince dalga geçiyordu. Hatta Kazakistan (!) için dahi benzer bir video var.
Hele Almanya (!) videosundaki sözler ve görüntüler! “Almanya son 100 yılda iki kez iki dünya savaşına ev sahipliği yaptı. Bunlar, dünyanın en iyi savaşları oldu. İkisini de biz kazandık. Bunun aksini söyleyen, yalancıdır. Yalan haberdir. Nokta… Eğer kırmızı düğmeye basıp Almanya’ya nükleer bombayı yollamak istersen, sana haritada yerimizi gösterelim”. Video, Almanya’yı değil, İtalya’yı göstererek bitiyor!
Trump’ın tuhaflıklarıyla dalga geçmek işin yaratıcı kısmı. Ama işin bir de ciddi, çok ciddi kısmı var: Yalan haber. Bu iş sürüyor. ABD’nin saygın siyasi fikir dergisi The Atlantic’deki bir başlık, düşündürücü: Siz daha bir şey görmediniz, esas 2020’yi bekleyin.
2020 dediği, bir sonraki seçim. Şimdiki seçimde “bu halde” olan yalan haber sorunu acaba 4 yıl sonra ne halde olacak? İngiltere Parlamentosu, yalan habercilik konusunda komisyon kurmaya karar verdi. Kaynaklarını ve işleyiş biçimini inceleyecekler.
Fransa’nın ciddi gazetesi Le Monde,bu sorunla başaçıkmak için Les Décodeurs (Kod Çözücüler) adlı bir ekip kurdu. Ekip, 600 web sitesinin yalan ve sahte haber ürettiğini saptadı. Gazete Les Décodeurs başlıklı bir arama motoru penceresi açtı. Buraya bir sitenin adını yazdığınızda yalan haberci mi, doğru haberci mi size söylüyor.