TTO’nun amacı bilginin toplumsal faydaya ve ekonomik değere dönüşmesi
‘Teknoloji Transfer Ofisi Tanıtımı’ ve ‘Gazi Teknopark Performans Kriterleri ve Yeni Düzenlemeler’ konulu bilgilendirme toplantısı, 26 Haziran tarihinde Gazi Teknopark Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Bilgilendirme toplantısında; Gazi Teknopark Genel Müdürü Hanzade Sarıçiçek ile Ar-Ge ve İş Geliştirme Yöneticisi Ömer Baykal katılımcılara, Gazi Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi hakkında detaylı bilgi verdiler.
Etkin bir arayüz olmak istiyoruz
Üniversite sanayi işbirliğinin önemine vurgu yapan Sarıçiçek, üniversitelerin değişen rolü; girişimci üniversite anlayışıyla ilgili düşüncelerini paylaştı. Başarılı teknoloji transfer örnekleri veren Hanzade Sarıçiçek, Entrepreneurial Impact: The Role of MIT, Kaufman Foundation’ın “MIT’nin girişimcilik ekosistemi sonucu ortaya çıkan şirketler ve ticarileşen projeler bağımsız bir ülke olarak değerlendiğinde dünyanın 17. büyük ekonomisi olurdu!” yorumunu aktardı. Gazi Teknopark’ın; TÜBİTAK tarafından üniversiteler bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisleri’nin güçlendirilmesi ve yenilerinin kurulmasının teşvik edilmesi amacıyla 2012 yılında başlatılan 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı çağrısı kapsamında desteklenmeye değer görülen 10 proje arasında yer aldığını hatırlatan Sarıçiçek, Gazi TTO’nun amacını; üniversite bünyesindeki bilimsel ve teknolojik bilginin toplumsal faydaya ve ekonomik değere dönüştürmek, üniversite-sanayi işbirliğini temin etmek için faaliyet gösteren etkin bir arayüz olmak şeklinde açıkladı. Verdikleri eğitim, destek programları, proje pazarları, yarışmalar hakkında da bilgi aktaran Hanzade Sarıçiçek, danışmanlık, koçluk hizmetlerinin de altını çizdi.
Performans kriterlerinde Ar-Ge projelerinin sürekliliği önemli
Ömer Baykal, yeni dönem performans kriterlerini; işbirliği, ekonomik katkı, rekabeti güçlendirici, proje performansları ve etkinlik katılım – bilgi paylaşımı olarak aktardı. Baykal, ekonomik katkı performans ölçütlerini de; istihdama ve ihracata katkının yanı sıra mali performans olarak da sıraladı. Rekabeti güçlendirici performans ölçütlerinde sertifikasyonun önemine vurgu yapan Ömer Baykal, proje performans ölçütlerinde; sürekli aktif bir Ar-Ge projesinin olmasının gerekliliğini dile getirdi.