TÜBİSAD 2013 sektör raporu ve işgücü açığı
Mayıs ayında bir basın toplantısı ile açıklanan TÜBISAD’ın 2013 yılına ait sektör raporu bu yazımızın konusu.
Deloitte tarafından TÜBISAD için yapılan çalışmaya göre Türkiye Bilgi ve Iletişim Teknolojileri sektörünün büyüklüğü 2012 yılında 52,7 milyar TL’den yüzde 11,3 büyüme göstererek 2013 yılında 61,6 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Sektörün ihracatı ise 1,3 milyar TL. Sektör 100.500 kişiye istihdam sağlamakta. Deloitte Türkiye sitesinden aynen alıntılıyorum: Alt kategoriler bazında Bilgi Teknolojileri 17,9 milyar TL pay alırken, Iletişim Teknolojileri payı ise 43,7 milyar TL.
Son yıllarda bilindiği gibi BTK düzenli olarak elektronik haberleşme sektörüne yönelik rakamları açıklıyor ancak bu rakamların bilgi teknolojilerine ait verileri içermemesi, sektörün büyüklüğü hakkında tam bir bilgiye ulaşılmasını olanaksız kılıyordu.
İşte TÜBİSAD’ın yaptırdığı araştırma, özellikle sektörümüzde istihdama yönelik çalışmalar yapan mesleki eğitim kurumları, insan kaynakları kurumları vb. açısından çok değerli.
Rapora göre, bilgi teknolojileri sektörünün alt kategorileri hacimleri şöyle oldu: Donanım – 10 milyar TL, Yazılım – 4,9 milyar TL, Hizmet- 3 milyar TL.
Hepimizin bildiği gibi sektörümüz hala donanım ağırlıklı bir sektör. Yazılım ve hizmet büyüklük oranlarını ne kadar artırmayı başarırsak, bilgi toplumuna dönüşümünde o kadar yol aldığından bahsedebiliriz. Sevindirici olan gelişme, 2012 yılına göre en yüksek büyümenin yüzde 15,1 ile yazılım alanında olması. Böylece, yazılım sektörünün toplam bilgi teknolojilerindeki payı yüzde 27,1’e ulaşıyor.
Rapora göre sektörde yaşanan en büyük zorluk ise yüzde 61 ile nitelikli işgücü açığıdır.
Uzun zamandır bu köşede eski bir bilişim eğitmen / danışmanı olarak bilişim sektöründe istihdam konulu birçok yazı kaleme aldım. İşgücü açığının yüzde 61 olması, tahminimizden ve günlük söylemlerimizden daha da büyük bir problemimiz olduğunu gösteriyor.
Bu şartlarda sektörümüze ilgi gösteren tüm gençlere sesleniyorum. Fırsatlar elinizin altında, sizleri bekliyoruz.
Sağlıcakla kalın.
Raporun tamamını görmek isteyenlere aşağıdaki linki tavsiye ediyorum:
http://www.deloitte.com/view/tr_tr/tr/fikirlervecozumler/yayinveraporlar/7b91375e5ad16410VgnVCM2000003356f70aRCRD.htm